Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pats mazumiņš vairs daudz mazāks nekļūs

Šovasar sīvāka varētu kļūt topošo studentu cīņa par iekļūšanu budžeta grupā augstskolu sociālo zinātņu un pedagoģijas studiju programmās. Tajās gaidāms straujākais valsts finansēto vietu skaita samazinājums, taču lielā daļā programmu izmaiņas gaidāmas nebūtiskas, mākslas studijās pat gaidāms salīdzinoši liels valsts finasēto studiju vietu pieaugums. Par to liecina izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) parakstītais rīkojums, cik budžeta vietu valsts varēs finansēt šogad.

Kopumā šogad valsts finansēs par 714 budžeta vietām mazāk nekā pērn, taču T.Koķe Dienai norāda, ka vidusskolu beidzēju skaits varētu samazināties vēl straujāk, tāpēc iespējas studēt par valsts līdzekļiem būtiski netiek ierobežotas. Jebkurā gadījumā budžeta vietu skaita izmaiņas, kas gaidāmas rudenī, attiekšoties tikai uz 1.kursa studentiem, jo, pēc T.Koķes teiktā, pašreizējie studenti jau noslēguši studiju līgumu, kas neļauj viņus pēkšņi pārcelt uz maksas grupu. Taču jāņem vērā līdzšinējā kritika, ka budžeta vietu skaits jau līdz šim ir bijis ļoti mazs, jo pārliecinoši lielākā studentu daļa izglītojas par maksu.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) noteica: visās bakalaura studiju programmās jābūt vismaz 20 budžeta vietām, savukārt maģistra studiju programmās - vismaz 10 vietām. Latvijas Universitāte (LU) to varēs nodrošināt, stāsta LU Attīstības un plānošanas departamenta Stratēģijas nodaļas vadītājs Juris Pūce. Arī Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU), kurā budžeta vietu skaita samazinājums bijis salīdzinoši straujš, nebūs programmu, kurās nākamajā mācību gadā neuzņems nevienu budžeta studentu, stāsta LLU rektors Juris Skujāns. LLU lauksaimniecības un mežsaimniecības programmās budžeta vietu pat būs vairāk. Budžeta vietu skaits nemainīšoties vai palielināšoties arī citās valsts prioritārajās zinātņu nozarēs, piemēram, dabaszinātnēs, matemātikā. Budžeta vietu vairāk būs mākslas studijās, jo Kultūras ministrija esot gatava maksāt par 111 studiju vietām vairāk savā padotībā esošajās kultūras un mākslas augstskolās. Neliels budžeta vietu skaita pieaugums būšot arī doktora studiju programmās.

Lai gan pērn aktīvi diskutēja par nepieciešamību novērst programmu dublēšanos Latvijas augstskolās, visām augstskolām esot atstāta iespēja uzņemt kaut minimālu budžeta studentu skaitu visās līdzšinējās programmās. T.Koķe norāda - reģionālo un Rīgas augstskolu programmas var dublēties «tāpēc, ka tie ir reģioni». Augstākās izglītības padomes priekšsēdis Jānis Vētra stāsta, ka vienā gadā dublēšanos novērst nav iespējams, ņemot vērā saistības ar esošajiem studentiem un nepieciešamību attīstīt reģionus, taču «paralēlo programmu» novēršanas virzienā tiekot iets. Piemēram, vairākās augstskolās krietni samazināts budžeta vietu skaits pedagoģijas programmās. IZM Augstākās izglītības departamenta vadītāja Gita Rēvalde norāda, ka pedagoģijā ar vislielāko budžeta vietu skaita cirpienu sastapšoties tās programmas, kuras sagatavo skolotājus tikai viena priekšmeta mācīšanai.

Ir samazinātas arī vienas studiju vietas izmaksas, kas, piemēram, novedis pie tā, ka palielināts studentu skaits uz vienu mācībspēku, tā ļaujot pasniedzējam mazāk laika veltīt katram studentam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?