Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Pēc traģēdijas prasa ātrāku čipošanu

Rīdziniekus piektdien šokēja ziņa, ka klaiņojoši suņi Šampēterī saplosījuši 70 gadu vecu sievieti, tomēr Dienas aptaujātie dzīvnieku psiholoģijas eksperti aizrāda - pirms zināmi ekspertīzes rezultāti, dzīvniekus vainot nevar, jo ļoti maz ticams, ka viņi būtu uzbrukuši dzīvam cilvēkam. Notikušais arī pamudinājis Rīgas domniekus aicināt valdību paātrināt obligātās mājdzīvnieku elektroniskās reģistrēšanas jeb «čipošanas» ieviešanu.

Ceturtdien ap pulksten 13 policija saņēmusi izsaukumu uz Šampēteri, kur uz ielas pieci suņi grauzuši sievietes ķermeni. Sirmgalvei bijusi nokosta plauksta, sakosta roka un kāja, norauts skalps, ziņo aģentūra LETA. Policija tomēr dzīvniekus nav notvērusi. Kaut notikuma vietas apskate liecinājusi, ka sieviete bijusi dzīva, kad suņi viņai uzbrukuši, droši to apgalvot šobrīd nevar, jo vēl nav saņemti ekspertīzes rezultāti, norāda policijas pārstāvis Toms Sadovskis. Sākts kriminālprocess, un, ja izrādīsies, ka tiešām vainojami suņi, par notikušo var nākties atbildēt suņu īpašniekiem, ja tādi ir atrodami.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko savukārt uzsvēra, ka būtu jāpaātrina obligātās «čipošanas» ieviešana, kas pagaidām paredzēta tikai no 2016. gada jūlija. «Visticamāk, arī šie suņi kādreiz ir kādam piederējuši, un viņš starp eitanāziju un palaišanu savā vaļā izvēlējies otro. Un lūdzu - rezultāts. Ja suņi būtu «čipoti», šo personu varētu noteikt,» norāda politiķis.

Tomēr zoopsiholoģe Inga Cerbule uzsver, ka klaiņojoši suņi parasti cilvēkiem neuzbrūk, drīzāk tieši otrādi - vairās un bēg no cilvēkiem, jo pieredzējuši pāridarījumus. «Es vairāk baidītos no suņa, kuram ir saimnieks, tie ir bravūrīgāki un var uzklupt svešiniekam,» viņa brīdina. Arī Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece kategoriski atsakās vainot suņus, kamēr nav ekspertīzes slēdziena. «Lai suņi uzbruktu cilvēkiem, viņiem vairākas paaudzes ir jānodzīvo savā vaļā, un šāda situācija Eiropā ir tikai Balkanu valstīs, kur tās ir deviņdesmito gadu karu sekas,» viņa skaidro. V. Klučniece norādīja, ka suņi būtu varējuši plosīt sievieti, kad viņa jau mirusi, piemēram, ar sirdstrieku vai laupītāja uzbrukumā, jo «suņi gaļu nešķiro».

Viņa arī met akmeni Rīgas vienīgā suņu ķērāja Doktora Beinerta Veterinārās klīnikas dārziņā, norādot, ka tās darbinieki niknākos klaidoņus neķerot, vairāk pievēršoties noklīdušiem mājas mīluļiem. Klīnikā Dienai uz to atbildēja, ka lielākajā daļā gadījumu tā pati nemaz neizlemj, kurus suņus izķert. Darbalaikā to koordinē pilsētas dzīvnieku patversme, bet ārpus tā braukšana uz izsaukumiem notiek sadarbībā ar policiju. Rīgas karstie punkti, uz kuriem biežāk tiek saņemti izsaukumi, esot Bolderāja un Valdlauči.

Pagājušogad vairāk nekā 19 000 latu izlietoti klaiņojošu suņu ķeršanai. Kopumā noķerts 580 suņu, bet dzīvnieku pansijā ievietoti 763 dzīvnieki, Dienai atklāja V. Stepaņenko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?