Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pēdējā brīža piedāvājums

Ģirts Kasparāns

Esmu Tims Polentijs, un es kandidēju uz ASV prezidenta amatu. Ar šādu paziņojumu šonedēļ pie amerikāņiem vērsās bijušais Minesotas štata gubernators Tims Polentijs, kurš nolēmis iesaistīties cīņā par Baltā nama atslēgām. ASV prezidenta vēlēšanas notiks 2012. gada novembrī, tātad līdz balsošanas dienai vēl ir 17 mēnešu. Taču republikānis Polentijs nebūt nav pirmais kandidāts, kurš paziņojis par līdzdalību vēlēšanās. Tagadējais prezidents Baraks Obama jau aprīļa sākumā pavēstīja, ka nolēmis kandidēt uz otro termiņu. Obama var samērā mierīgi gatavoties vēlēšanām, savukārt republikāņu kandidātiem tagad sākas gadu ilgs priekšvēlēšanu maratons, kurā viņi cīnīsies par iespēju mēroties spēkiem ar Obamu. Šajā laikā viņiem nāksies apbraukāt visus ASV nostūrus, detalizēti izklāstīt savu nostāju neskaitāmos jautājumos un rēķināties ar to, ka prese noteikti izvilks gaismā pat vismazāko traipu viņu biogrāfijā.

Tik nopietna attieksme pret valsts galvas ievēlēšanu vērojama ne tikai Amerikā. Francijas sociālisti jau tagad lauza galvu, kā aizstāt nežēlastībā kritušo Dominiku Strosu-Kānu, kurš tika vērtēts kā nopietnākais Nikolā Sarkozī konkurents nākamā gada Francijas prezidenta vēlēšanās. Pat mūsu kaimiņvalstī Krievijā visiem ir skaidrs, ka 2012. gada prezidenta vēlēšanām Kremlis deleģēs kādu no valdošā pārīša: prezidentu Dmitriju Medvedevu vai premjeru Vladimiru Putinu (varbūt pat abus reizē).

Latvijā mums līdz pēdējam brīdim nav zināms, cik kandidātu piedalīsies Valsts prezidenta vēlēšanās un vai oficiāli izvirzītos kandidātus vēlāk nepārspēs kāds «kaķis maisā». Viens no kandidātiem parādās nedēļu pirms vēlēšanām bez jebkādas skaidri definētas programmas, bet tagadējā prezidenta atbalstītāji par viņa pārvēlēšanu grasās parūpēties ar krāsainu pildspalvu palīdzību.

Protams, atšķirībā no iepriekš minētajām valstīm Latvija nav prezidentāla republika, tāpēc prezidenta vēlēšanām nav tik būtiskas ietekmes uz valsts likteni. Tomēr šādas spēlītes ar valsts augstākās amatpersonas ievēlēšanu nav pieļaujamas. Lai novērstu jebkādas spekulācijas, partijām, iespējams, jau uz Saeimas vēlēšanām jānāk ar savu prezidenta amata kandidātu. Tas ļautu vēlētājiem izvērtēt piedāvājumu un palīdzētu izdarīt skaidru izvēli. Šādā gadījumā vairs nebūtu tik aktuālas runas par Satversmes grozīšanu, lai dotu tautai tiesības tieši ievēlēt Valsts prezidentu. Mūsu kaimiņi lietuvieši pēc Rolanda Paksa kaunpilnās atstādināšanas jau varēja pārliecināties, ka tautas vēlēts prezidents nav nekāda panaceja pret politiķu negodīgumu un vēlētāju vieglprātību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?