Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Pēdējā dāvana Romikam

Pusaudzis ar milzu «ķepām» kā sugas kucēnam, garākais puisis vienaudžu vidū, apveltīts ar burvīgu smaidu un balsi, - tādu režisors Jānis Streičs pirmo reizi ieraudzīja un arī turpmāks slēgs atmiņās savu draugu aktieri Romualdu Ancānu. Naktī uz 15. septembri Linezera klīnikā infekcijas slimības pievārēto 67 gadus veco aktieri tuvinieki un kolēģi filmēšanas laukumā un Dailes teātrī arvien atcerēsies kā Romiku vai Romku - labestīgo, stūrgalvīgo latgaliešu puisi.

Saimnieks Rūdolfs režisora Streiča spēlfilmā Rūdolfa mantojums (2010), Jāzeps Gilučs leģendārajā Limuzīnā Jāņu nakts krāsā (1981), Vincents - Likteņdzirnās (1997), ģenerālis fon der Golcs Aigara Graubas filmā Rīgas sargi (2007) un daudzi citi izcili aktierdarbi jau paguvuši ierakstīt Romualda Ancāna vārdu latviešu kinovēsturē un tautas atmiņā.

Streičam - savējais

Aktiera kolēģi atzīst, ka Līvānu pagastā dzimušā puiša talantu tā pa īstam atvēris režisors Jānis Streičs. Abu pirmā tikšanās notikusi, kad Romualds mācījās Rīgas 14. vakara vidusskolā un spēlēja pašdarbības teātrī. «Romualds vienmēr atradās uzmanības centrā, ap viņu viss grozījās,» atceras režisors. Viņaprāt, jebkurš, ieraudzījis Romualdu, būtu gatavs draudzēties. Puisis bijis apdāvināts ar cilvēcīgo pievilcību, ko Dievs dod ne katram. Kādu laiku Romualds bija ārpus režisora redzesloka, dienēja armijā, taču vēlāk atkal satikušies, kad puisis studēja vokālistu nodaļā Latvijas Valsts konservatorijā un turpināja izglītoties Dailes teātra V studijā. Pirmā lielākā loma - komisārs Martins Beks Streiča detektīvfilmā Nepabeigtās vakariņas (1979) - jaunajam aktierim pavēra ceļu kinopasaulē arī ārpus Latvijas robežām.

«Kā katram teātrim ir savi aktieri, tā Romiks bija viens no manējiem,» stāsta J. Streičs. «Kopumā kādās astoņās filmās pie manis ir filmējies. Pēdējā kroņa loma bija Rūdolfs.» R. Ancāna personība netīšām noteikusi to, ka brašais kolhoznieks Giluču Jāzeps filmā Limuzīns Jāņu nakts krāsā tika pārveidots par latgalieti, kaut gan oriģinālajā stāstā tā nav. J. Streičs ir pārliecināts, ka aktieris ir bijis vienlīdz lielisks gan kā galvenās lomas atveidotājs Rūdolfa mantojumā, gan Izidors epizodiskā lomā Cilvēka bērnā (1991). R. Ancāns redzams aptuveni 25 kinodarbos, sadarbojies ar režisoriem Pēteri Krilovu, Aigaru Graubu, Arvīdu Krievu, Sergeju Tarasovu, Vasiliju Masu un citiem.

Mīlēja teātri

Divdesmit sešus gadus aktieris nostrādāja Dailes teātrī, iestudējot neskaitāmas lomas. Pēdējās - Boračio V. Šekspīra lugā Liela brēka, maza vilna, Francs Lehāns G. Gravstrēma Zāra Leandere un Metrs Buiss R. Tomā Fredija (1996). Aktieris Artūrs Skrastiņš, kurš ar R. Ancānu iepazinās Likteņdzirnu uzņemšanas laukumā deviņdesmitajos, Dienai stāsta: «Man šķiet, ka pēdējos gados Romka bija ļoti vientuļš - viņa vieta tomēr bija uz skatuves un teātrī. Atceros, viņš reizēm nāca uz Dailes teātri un sēdēja skvērā. Teātrim viņš nebija vajadzīgs, bet viņam teātris - bija. Viņš visu laiku mēģināja uzturēties tā tuvumā.» Viņaprāt, Rūdolfa loma bija lielākā dāvana, ko viņam sagādāja J. Streičs. «Viņš bija patiesi laimīgs! Tāds ārkārtīgi skaists punkts,» uzskata A. Skrastiņš. Filmējoties kopā, A. Skrastiņš novērtējis R. Ancāna īstumu un godīgumu. Savukārt Nacionālā teātra aktrise Līga Liepiņa - Jāzepa Giluča sievas atveidotāja Limuzīnā Jāņu nakts krāsā - Dienai stāsta, ka viņas partneris bijis arī stūrgalvīgs. «Nebija tā, ka viņš lomās viegli raisījās, dzīvē bija daudz vieglāk. Streičs prata viņu vadīt, kaut gan Romiks strīdējās un ne vienmēr piekrita - bija spurains,» atceras aktrise. L. Liepiņai vienmēr atmiņā paliks jaunības drauga skanīgais «Toļi dzeivoj muna meilo». Atvadīšanās no Romualda Ancāna notiks 20. septembrī plkst. 11 Jēkaba katedrālē Rīgā, apbedīšana - plkst. 15.30 Vārkavas novada Muktu kapsētā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?