Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pēdējos budžeta caurumus lāpīs no iedzīvotāju kabatas

Augstāks iedzīvotāju ienākuma un kapitāla pieauguma nodoklis, attaisnoto izdevumu par medicīnas pakalpojumiem un izglītību atcelšana, dabasgāzes aplikšana ar nodokli - ar šādām izmaiņām savos ienākumos nākamgad, iespējams, būs jārēķinās iedzīvotājiem, jo valdībai steidzami jāmeklē iespējas, kā budžeta izdevumus apcirpt par vēl 50 miljoniem latu. Kā labo ziņu premjers Valdis Dombrovskis (JL) pasniedz valdības apņemšanos nākamgad nepaaugstināt pievienotās vērtības nodokli.

Papildu korekcijas budžetā, kā arī atsevišķu jau sagatavoto pasākumu pārskatīšanu valdībai pieprasījuši starptautiskie aizdevēji. Asāku kritiku izraisījis valdības piedāvātais mājokļa nodokļa variants, kā arī iecerētā neapliekamā minimuma samazināšana. Piekāpjoties partneru prasībām, izstrādāta progresīvā mājokļa nodokļa shēma - īpašumiem, kuru kadastrālā vērtība ir līdz 40 tūkstošiem latu, piedāvā piemērot minimālo likmi 0,1% apmērā, mājokļiem ar vērtību no 40 līdz 75 tūkstošiem - 0,2%, savukārt par īpašumiem ar vērtību virs 75 tūkstošiem nodoklis veidotu 0,3%.

Kā alternatīvs risinājums neapliekamā minimuma samazināšanai tiek piedāvāta iedzīvotāju ienākuma nodokļa celšana - no pašreizējiem 23% līdz 26. Tajā pašā laikā no 63 līdz 50 latiem saruks atvieglojumi par apgādībā esošām personām. Arī kapitāla pieauguma nodoklis, kas būs jāmaksā no depozītu, dividenžu, akciju pārdošanas peļņas, iespējams, būs augstāks - 15% iepriekš piedāvāto 10 vietā. Tiek apsvērta iespēja ar nodokli aplikt arī dabasgāzi, taču Latvijas gāze mierina, ka mēneša maksājums līdz ar to pieaugtu niecīgi.

Nepatīkams pārsteigums daudziem iedzīvotājiem būs arī plānotā attaisnoto izdevumu par izglītību un medicīnas pakalpojumiem atcelšana: iepriekš par šiem tēriņiem varēja dabūt daļu no iemaksātā ienākuma nodokļa. Jau vēstījām, ar nākamo gadu no 20 uz 10% tiks samazināts arī ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo iemaksu apjoms dzīvības apdrošināšanā, un šis atvieglojums vairs neattieksies uz ieguldījumiem fondos. Atgādināsim, ka nākamgad ar lielāku nodokļu slogu būs jārēķinās arī tiem, kas privātām vajadzībām izmanto dienesta mašīnas.

Premjers V.Dombrovskis uzsver, ka visus šos priekšlikumus valdība vēl vērtēs piektdien ārkārtas sēdē.

«Tā ir naudas vākšana, kas sagrauj visu sistēmu,» tā Finanšu ministrijas iniciatīvas vērtē auditorkompānijas KPMG nodokļu menedžere Gunta Kauliņa. Eksperti uzsver: nodokļu celšana situāciju valstī pasliktinās vēl vairāk. Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds uzskata, ka tālāka nodokļu sloga palielināšana algām vairs nav pieļaujama, jo tas tikai veicinās legālā biznesa konkurētspējas kritumu, tajā skaitā starptautiski, jo nodokļu slogs algām jau patlaban ir stipri virs vidējā ES. Mazākais ļaunums šajā gadījumā būtu lielāka likme nekustamajam īpašumam. Šādu risinājumu aizstāv arī Swedbank ekonomists Dainis Stikuts: viņaprāt, mājokļa nodoklim būtu jāveido 1%. «Valsts tikai iegūs - īpašumus nevar noslēpt, tādējādi nebūs jācīnās ar pelēko ekonomiku, turklāt šo nodokli maksātu arī ārzemnieki,» spriež eksperts. Viņš arī kritizē valdību par to, ka novārtā tiek atstāts jautājums par nodokļu administrēšanas uzlabošanu un kontrabandas apkarošana. «Nav noslēpums, ka šeit budžetam garām iet vairāki desmiti miljoni latu,» uzsver D.Stikuts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?