Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pensijas nonāk krustugunīs

Pensijas netiks aizskartas, sociālās apdrošināšanas pabalstus arī vairs nedrīkst mazināt un vienīgā diskusija saistībā ar 2012. gada budžeta konsolidēšanu uz sociālā budžeta rēķina varētu būt par pensiju piemaksu mazināšanu. To trešdien žurnālistiem uzsvēra labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS), gan norādot, ka Labklājības ministrija (LM) nebūs tā, kas šo diskusiju iniciēs. LM atbalstīs piemaksu mazināšanu vien tad, ja ar šādu iniciatīvu nāks pensionāru organizācijas, kas ir maz ticams.

I. Jurševska dažādu ekonomikas pārzinātāju pēdējā laikā sākto diskusiju par nepieciešamību mazināt pensijas nodēvēja par organizētu mārketinga kampaņu. Uzrunātie ekonomisti gan norāda, ka runāt un norādīt uz par pensiju sistēmas problēmām ir viņu pašu iniciatīva, kā dēļ tagad nākas daudz skaidroties. «Mārketinga kampaņa būtu tad, ja es no tā kaut ko gūtu, bet tā nav, neskaitot pensionāru naidu. Palasot komentārus internetā par saviem izteikumiem, jāsāk uztraukties par savu un tuvinieku dzīvībām un mantu,» Dienai sacīja ekonomists Ģirts Rungainis.

Problēmas īstermiņā?

Diena jau ziņoja, ka vecuma pensijām tiek novirzīti vairāk nekā 70% sociālā budžeta, kur pēdējos trīs gados ir deficīts, kas segts no uzkrātās naudas ekonomikas izaugsmes gados. Nākamgad šie uzkrājumi būs izsmelti un trūkstošos vairākus desmitus miljonus latu nāksies meklēt pamatbudžetā. Vairāki eksperti izteikušies, ka 2012. gada budžeta konsolidēšanā diezin vai izdosies izvairīties no vecuma pensiiju mazināšanas. Tas, pēc atsevišķu ekspertu teiktā, būtu jādara arī tāpēc, lai nodrošinātu sociālā budžeta ilgtspēju, ņemot vērā, ka iedzīvotāju un strādājošo skaits nākotnē turpinās sarukt, bet pensionāru saime pieaugs. Labklājības ministre sacīja, ka bažām par pensiju sistēmas sabrukumu neesot pamata, tomēr uzlabojumi tajā ir nepieciešami. «LM jau pērn izvirzīja deviņus uzdevumus, kas ilgākā laika periodā sociālās sistēmas izdevumus stabilizētu,» teica ministre, atzīstot, ka ar šiem pasākumiem nepietiek, lai sistēmu stabilizētu īstermiņā. Ja premjers Valdis Dombrovskis 2012. gada konsolidācijā nāks ar uzstādījumu mazināt tēriņus sociālajā budžetā, tad vienīgā vieta, kur vēl kādi griezieni ir iespējami, ir pensiju piemaksas. Taču LM nebūs tā, kas iniciēs pensiju piemaksu mazināšanu, ja vien ar šādu iniciatīvu nenāks klajā pašas pensionāru organizācijas, uzsvēra I. Jurševska. Latvijas Pensionāru federācija (LPF) ar šādu iniciatīvu nenāks, tās nostāja ir nemainīga - «federācija nepiekritīs nekādiem samazinājumiem», Dienai uzsvēra LPF vadītāja Aina Verze. «Ja kāds pensionārs uzskata, ka viņa svēts pienākums ir atbalstīt valsti, tad viņš to var darīt, individuāli atsakoties no piemaksas.»

Mārketinga kampaņa?

Pēc A. Verzes sacītā, ir neētiski prasīt pensionāriem atteikties no pensiju piemaksām situācijā, kad ir iespējami samazinājumi valsts pārvaldē un kad daudz naudas apgrozās ēnu ekonomikā. Līdzīgi domā arī I. Jurševska, paužot viedokli, ka pēdējā laikā izskanējusī retorika no banku un citiem ekonomikas pārzinātājiem par nepieciešamību mazināt pensijas ir apzināti organizēta mārketinga kampaņa dažādu sabiedrības grupu pretnostatīšanai. Jautāta, kas ir šīs kampaņas iniciatori, I. Jurševska noteica, ka tas nav zināms un viņai arī nav bijis laika to noskaidrot. Taču tie, kas izsakās par nepieciešamību mazināt pensijas nav ekonomisti, kuri tautsaimniecību redz plašāk, bet finansisti, arī no bankām. «Domāju, ka šie cilvēki nav daudz - tie ir viens, divi, trīs, kas uztur šo spiedienu.» Ģ. Rungainis gan iebilst, norādot: eksperti, kuri norādījuši uz problēmu, ir vairāk nekā trīs. Viņi visi neatkarīgi viens no otra uzsver vienu un to pašu - pie pašreiz bēdīgajiem demogrāfiskajiem rādītājiem sociālais budžets nav ilgtspējīgs. «Es apzinos, ka pensijas daudziem ir nožēlojamas, taču jāapzinās, ka nauda ir tik, cik ir (..) un lielā mērā tas ir trekno gadu darbības rezultāts». Jaunie cilvēki neredz motivāciju, kāpēc šeit dzīvot un maksāt nodokļus, ņemot vērā nedrošību par nākotnē gaidāmo sociālo nodrošinājumu, slikto infrastruktūru un veselības aprūpi. Tā vietā, lai paskatītos problēmai acīs, to risinātu un darītu savu darbu, ministre ķengā tos, kas godīgi ir pateikuši savu redzējumu par sistēmas ilgtspēju, noteica Ģ. Rungainis. Viņš pieļāva, ka ministre nevēlas skart jautājumu par pensiju varbūtēju mazināšanu, jo nevēlas naidoties ar pensionāriem, kuri ir lielākā un disciplinētākā vēlētāju daļa. DnB Nord Bankas sociālekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš Dienai noteica, ka runā par problēmām pensiju sistēmā pašiniciatīvas vadīts, «jo mani tīri cilvēciski uztrauc, kas notiks ar Latviju».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LM ieceres

Plānotie soļi pensiju sistēmas stabilizēšanai vidējā termiņā
Pakāpeniski no 2016. gada par pusgadu paaugstināt pensionēšanās vecumu līdz 65 gadiem 2021. gadā;
Iesaldēta pensiju indeksācija līdz 2013. gadam;
Pakāpeniski palielināt apdrošināšanas stāžu no pašreizējiem 10 līdz 15 gadiem;
Pensiju kapitāla uzkrājums veidosies no faktiski veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām;
Piemaksas jaunpiešķirtajām pensijām no 2012. gada gada vairs netiks piešķirtas;
No 2012. gada plānots atteikties no atvieglotām pensijām personām, kuras strādājušas kaitīgos darbos;

Avots: Labklājības ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?