Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pensiju plāni raušas ārā no mīnusiem

No 700 latiem, ko 32 gadus vecais Andris Engers kopš 2007.gada ir iemaksājis Swedbank piedāvātajā 3.pensiju līmeņa plānā Dinamika +100, šī gada jūnijā bija palikuši tikai 500, jo plāns strādā ar zaudējumiem. Andris par šādu rezultātu ir neizpratnē: katru mēnesi viņš bankai maksā komisiju par naudas pārvaldīšanu, taču iepriekš solītās peļņas nav.

Banka savukārt bilst: klients ir izvēlējies plānu ar visaugstāko akciju īpatsvaru, un tieši akciju tirgus ir piedzīvojis vislielāko kritumu. Taču šogad situācija finanšu tirgos sākusi uzlaboties un tāpēc - arī 2. un 3. līmeņa pensiju plānu rezultāti. Piemēram, Andra izvēlētās _Dinamikas +100_ ienesīgums kopš šī gada sākuma bija 22%. Tiesa, skatoties gada griezumā, pensiju plānu pēdējo mēnešu peļņa pērnā gada mīnusus vēl pilnībā nenosedz.

Pensiju 2.līmenis ir uzkrājošā sistēma, kurā tiek veidoti uzkrājumi papildus valsts nodrošinātai pensijai. Šogad un nākamgad 2.līmenim atskaitāmo sociālo iemaksu īpatsvars būs 2%, lai gan iepriekš tie bija 8%. Savukārt 3.līmenis paredz, ka cilvēki paši brīvprātīgi veido uzkrājumus vecumdienām.

Gan vairāk nekā vienam miljonam cilvēku, kas iesaistījušies 2.līmenī, gan 174 tūkstošiem 3.līmeņa ieguldītāju šis gads atnesis pozitīvas pārmaiņas. Pēdējos sešos mēnešos visi 2.līmeņa plāni ir strādājuši ar peļņu. «Situācija akciju tirgū stabilizējas, un akciju cena sāk pieaugt,» iemeslus skaidro SEB pensiju fonda izpilddirektore Dace Brencēna. Kāpuma iemesli ir vairāki, piebilst Pēteris Stepiņš, Swedbank IPS līdzekļu pārvaldnieks. Finanšu tirgos sāka valdīt pārliecība, ka lielvalstu īstenotie ekonomikas stimulēšanas pasākumi nesīs augļus un krīze beigsies jau šogad. Arī jūlijā publiskotie uzņēmumu otrā ceturkšņa peļņas rezultāti daudzos gadījumos bija labāki, nekā cerēts.

Pērn, kad akciju cenas strauji kritās, lielākā daļa pensiju pārvaldītāju arī aktīvajos plānos būtiski samazināja šo vērtspapīru apjomu. Lai gan pēdējos mēnešos ir cerīgas pārmaiņas, šī piesardzība saglabājas. «Nesen esam nedaudz palielinājuši ieguldījumus akcijās, taču patlaban noskaņojums ir tāds, ka tie atkal jāsamazina,» uzsver Parex Asset Management vadītājs Roberts Idelsons. Arī SEB iepriekš būtiski samazināja akciju īpatsvaru. «Arī aktīvajos plānos daudz investējam īstermiņa latu depozītos. Nav liela māksla riskēt, jāizmanto to, kas ir,» pamato SEB pārstāve. Tikmēr Swedbank stratēģija paliek nemainīga - ieguldījumi akcijās turpinās arī lejupslīdes laikā. Šāda pieeja atmaksājas ilgtermiņā, un tiem, kam līdz pensijai vēl ir tālu, nav jāuztraucas par īstermiņa svārstībām, pārliecināts P.Stepiņš. Viņš paredz, ka līdz gada beigām situācija akciju tirgū būs svārstīga, kas būs cieši saistīts ar ar pasaules ekonomikas atlabšanu un spēju nezaudēt pozitīvas iezīmes.

Pārvaldītāji atzīst, ka iepriekšējos mēnešos, lielu zaudējumu sabiedēti, cilvēki no aktīvajiem plāniem sāka migrēt uz sabalansētajiem, taču, pēc speciālistu teiktā, diez ko gudra šāda rīcība nav. «Tie, kas izgāja ārā, vienkārši nofiksēja savus zaudējumus. Savas daļas plānā jāpārdod tad, kad cenas ir augstas, savukārt jāpērk daļas tajā plānā, kur ir zemākais ienesīgums,» iesaka D.Brencēna.

Lai gan iemaksu apjoms 2.pensiju līmenī šogad tika krasi samazināts, 3.līmeņa programmas populārākas nekļuva, uzsver pārvaldītāji. Taču, pat ja neaug 3.līmeņa dalībnieku skaits, palielinās noguldītāju ikmēneša maksājumu apmērs, novērojusi D.Brencēna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?