Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Pensionāru spēks ir vienotībā!

Pensionāra statuss nav izvēle, tas ir neizbēgams dzīves gājuma rezultāts. Lielākā daļa pensionāru jūtas izstumti no ierastā kolektīva, bet cilvēks ir sabiedriska būtne, tamdēļ tiek veidoti pensionāru klubi, pulciņi, apvienības, biedrības. Lai regulētu nevalstisko organizāciju (NVO) jautājumus, tika pieņemts Biedrību un nodibinājumu likums.

Daudzas pensionāru organizācijas savu darbību pakārtoja šim likumam. Šodien ikvienai NVO liela nozīme ir tās juridiskajam statusam, kas dod plašas iespējas. Tamdēļ būtu lietderīgi neformālās struktūras pārveidot juridiskās organizācijās - biedrībās atbilstoši Biedrību un nodibinājumu likumam. Parasti jau vecākā gadagājuma cilvēki baidās no neizbēgamās birokrātijas, bet, manuprāt, ieguvumi to atsver.

Vajag izmaiņas statūtos

Lai varētu piedalīties lēmumu sagatavošanā, pieņemšanā pašvaldību un valsts līmenī, viena profila organizācijas cenšas apvienoties. Pensionāru organizācijas ir izveidojušas gan dažādas reģionālās biedrības, gan biedrību Latvijas pensionāru federācija (LPF). Pašreiz LPF ir ap 130 biedru (juridiskas biedrības, neformālas struktūras un individuāli biedri), un nosacīti to var vērtēt kā pārstāvniecību pusei Latvijas pensionāru. LPF ir savi statūti. Nenoliedzamas ir LPF un tās priekšsēdētājas Ainas Verzes aktivitātes valsts, pašvaldību līmenī un pozitīvi darbības rezultāti pensionāru dzīves jautājumu risināšanā. Bet... nekas nestāv uz vietas. Arī LPF darbībā.

Šogad kongresā par federācijas priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēja Ainu Verzi, domi 93 cilvēku sastāvā, valdi 17 cilvēku sastāvā un revīzijas komisiju. Tā kā ir grozījumi likumos, bija nepieciešamas izmaiņas arī statūtos. Diemžēl grozījumi tika pieņemti bez apspriešanas LPF institūcijās un biedrībās. Rezultātā juridisko nepilnību dēļ statūtu jaunā redakcija nav apstiprināta/reģistrēta UR vēl šodien. Statūti gan biedrības iekšienē darbojas, bet attiecībā uz citām organizācijām nav spēkā. Tātad jau pusgadu juridiski nevienam nav tiesību pārstāvēt LPF valsts un pašvaldību struktūrās. Pieļautas arī citas atkāpes no statūtiem. Piemēram, A. Verze paziņoja par savu startu 11. Saeimas vēlēšanās. Taču statūtos noteikts, ka LPF ir neatkarīga un politiskām partijām nepakļauta organizācija, tādēļ tās priekšsēdētājs, viņa vietnieki un valdes priekšsēdētājs uz ievēlēto pilnvaru laiku pārtrauc jebkuru darbību politiskā partijā. Šis paziņojums izsauca asas diskusijas, bet uz balsošanu netika likts. Taču avīzes Latvijas Pensionārs augusta numurā lasām, ka sēdē pieņemts lēmums «atbalstīt LPF priekšsēdētājas A. Verzes kandidatūru 11. Saeimas vēlēšanās LPP/LC sarakstā». Kā tad tā? Sēdē jau nebalsoja, lēmumu nepieņēma. Ja A. Verze būtu nolikusi savas pilnvaras, nebūtu iebildumu viņas startam vēlēšanās no jebkuras partijas. Nepieļaujami, ka viņa cenšas uzspiest LPF atbalstu vienai no partijām.

Gaidīsim reakciju

Septembrī Latgales Reģionālā pensionāru apvienība sapulcē pieņēma lēmumu lūgt A. Verzi atkāpties no priekšsēdētājas amata, lūgt valdi sasaukt ārkārtas kongresu, lai atbrīvotu A. Verzi no amata un pieņemtu jaunus statūtu grozījumus, lūgt Centrālo vēlēšanu komisiju izvērtēt A. Verzes atbilstību kandidāta prasībām. Līdzīgas prasības parakstījušas arī sešas Vidzemes un Zemgales pensionāru biedrības. Gaidīsim atbilstošu LPF reakciju.

Manuprāt, vispirms jāsakārto darbs savās mājās. Izstrādājot jaunos statūtu grozījumus, vajadzētu vienkāršot LPF vadības struktūru un grozījumu projektu laikus iesniegt biedriem apspriešanai. Statūtu normas nedrīkst būt pretrunā ar likuma burtu un garu. Ir jānostiprina reģionālās apvienības, kas var dot plašāku, ciešāku saikni biedrībām ar federāciju. Šobrīd pastāv neformālas pensionāru apvienības Rīgā, Latgalē, Vidzemē, Kurzemē, kam juridiska pamata nav. Priekšlikums ir tās visas legalizēt par LPF struktūrvienībām ar savu kompetences līmeni, kas darbojas pēc LPF apstiprināta nolikuma. Nevajadzētu pieļaut pensionāru organizāciju šķelšanos. Sēdīsimies pie galda un izdiskutēsim aktuālos, arī asos jautājumus. Atzīsim savas kļūdas un noteiksim tālākos ceļus. Mūsu spēks ir vienotībā.

H. Jaunzems, Ķeguma novada pensionāru biedrības valdes priekšsēdētājs, LPF domes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?