Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Perfektie divpadsmit ēdieni

Zvaniņš skan, zvaniņš skan, Ziemassvētki brauc... Lai arī būs tikai Otrā Advente un līdz svētkiem vēl vairākas nedēļas, tomēr pēdējais laiks ir sākt domāt par Ziemassvētku galdu un ēdieniem. Piemēram, lai pagatavotu perfektu Ziemassvētku pudiņu, viena nedēļa jau nokavēta. Gribētājiem nāksies sasteigt.

Tautas ticējums vēsta, ka Ziemassvētku vakarā uz galda jābūt vismaz deviņiem ēdieniem, tad būšot bagāts nākamais gads. Manā ģimenē runa vienmēr bijusi par divpadsmit ēdieniem svētku galdā - tad visam jābūt kārtībā, tā arī būšot. Pēdējā brīdī gatavojot un pēc tam skaitot, apstākļi vienmēr spiež mandarīnus un konfektes pieskaitīt ēdieniem.

Neesmu nekāds gardēdis vai pavārs, jo visvairāk man patīk interesēties par ēdienu, nevis to gatavot vai notiesāt. Tāpēc, izmantojot izdevību, savus Ziemassvētku galda perfektos divpadsmit ēdienus «pagatavošu» šajā slejā.

Man svarīgākais ēdiens Ziemassvētku noskaņas radīšanai ir sautēti kāposti. Man patīk, ka sautēti kāposti aizpilda visas svētku dienas un, jo vairāk reižu tiek sildīti, jo garšīgāki. Latviešu tradīcijas pilda zirņi. Pats es raudāšanas novēršanu gan aizstāju ar pupām, bet attapīgi Ziemassvētku maltītes gatavotāji no zirņiem taisa kotletītes vai notiesā tos kopā ar čurkstinātu speķi un sīpoliem. Un arī neraud. Otra tradīcija saistīta ar ticējumu par naudas un zivs zvīņu mistiskajām attiecībām. Bet, lai viss neizvērstos par šausmīgu pārēšanos, zvīņas vajag iekrāt jau laikus. Un nepieciešamo zivs devu uzņemt ar lašmaizīšu uzkodām, gaidot svētku mielastu.

Pusei no ģimenes iecienītākā labumu vākšana ziemai ir sēņu lasīšana. Ziemassvētku vakars ir īstais brīdis, lai galdā celtu kaltētu baraviku zupu. Daži kartupeļi un burkāni un daudz, daudz kaltētu sēņu - visa māja smaržo pēc baravikām un meža.

Svētku galvenais ēdiens ir cepetis, kas savā ziņā pilda tādu kā cūkas šņukura bērnu nenobaidīšanas versiju. Kopā ar krāsnī ceptiem kartupeļiem. Bet, lai tomēr būtu kā izēšanās pa svētkiem un krāsns netiktu velti degta, tad svētku galdā nokļūst arī sālī cepts vesels cālis. Tas, tieši tāpat kā sautēti kāposti un cepetis, vēl ilgi pēc svētkiem kalpo ēdienreižu vietā.

Bērnu uzdevums ir tikt galā ar speķa sapildīšanu pīrāgos un piparkūkām. Vēl tiek pagatavoti salāti. Šeit gan drīzāk rezultāts ir atkarīgs no vēlmēm - biešu salāti, siļķe kažokā, kartupeļu salāti. Vai visu svētku neatņemamā sastāvdaļa - rasols.

Ja vien pagrabā ir palikuši lielie skābie āboli, tad saldajā ēdienā nekā labāka nevar būt - krāsnī cepts ābols ar putukrējumu, kanēli un cukuru. Bet, protams, galvenā ir Ziemassvētku kūka. Piemērotākā kūka latviešiem būtu augļu sukāžu kēkss. Angliski runājošās zemēs svētki nav iedomājami bez Ziemassvētku pudiņa, bet man nekas labāks kā Pavlova nenāk prātā - bezē, putukrējums un augļi. Kūkai pēc visas lielās ēšanas ir jābūt vieglai un gaisīgai. Garšīgus Ziemassvētkus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?