Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Peters: Zatlera vizīte iezīmē aukstā kara beigas

Krievijas un Latvijas attiecību eksperti Valsts prezidenta Valda Zatlera vizīti Maskavā vērtē kā teju vai aukstā kara starp valstīm beigas, taču atzīmē, ka strauju pārmaiņu nebūs un turklāt iespējama Krievijas noskaņojuma maiņa nākotnē.

Bijušais Latvijas vēstnieks Krievijā Jānis Peters vērtē, ka V. Zatlers uzvedies kā cienīgs Eiropas Savienības dalībvalsts prezidents un Dmitrijs Medvedevs savukārt kā reālists, kuram svarīgas attiecības ar Krievijas rietumu robežu. «Krievijas ārpolitikā pieaug Ķīnas nozīme, taču Krievija nevēlas atteikties no sadarbības ar rietumiem. Zatlera vizīte uzsāk aukstā kara beigas, kas valdīja valstu starpā 16 gadu, kopš pirmā prezidenta Gunta Ulmaņa vizītes Krievijā. Līdzīgi ASV prezidenta Ronalda Reigana vizīte pie PSRS vadītāja Mihaila Gorbačova notika pēc 17 gadu ilga aukstā kara. Tas bija nenormāli, ka starp Krieviju un Latviju 16 gadu nebija attiecību visaugstākajā līmenī,» norāda J. Peters.

Viņš atzīmē, ka V. Zatlers nedarbojas «uz savu roku», bet mūsu ārpolitika ir pieskaņota visas ES ārpolitikai. Vērtējot vizītes nozīmi pašā Krievijā, J. Peters atgādina, ka lielvalstis ir pieradušas pie vizītēm, tās notiek katru dienu. «Latvijā daudzi to nesaprot, ka krievi nav aizņemti ar Latviju, bet vairāk interesējas par attiecībām ar Franciju, Vāciju vai ASV. Tomēr mēs esam pirmā postpadomju valsts, kas sakārto attiecības ar Krieviju suverenitātes pakāpē. Mazai valstij ir svarīgas attiecības ar tik lielu valsti kā Krievija,» - tā bijušais vēstnieks. «Krievija ir devusi labvēlīgu žestu Latvijai, tagad arī mums vajadzētu tāpat atbildēt, taču nezinu, kā, jo cittautiešu jautājums ir daudzmaz sakārtots,» atklāj J. Peters. Viņš gan nedomā, ka vizīte varētu nest kādu tūlītēju saimniecisku labumu Latvijai. «Strauji nekas nenotiks, jo visu tomēr regulē brīvais tirgus, Krievijā nav plāna ekonomikas. Krievijas sabiedrība būs pamanījusi labvēlīgi ieturēto Medvedeva un Putina toni pret Latviju, tomēr sensācijas negaidu.»

Viktors Makarovs, politikas centra EuoCivitas direktors, uzskata, ka Latvijas prezidenta vizīte Maskavā ir vērtējama pozitīvi. «Tā ir kulminācija diezgan ilggadējiem pūliņiem un centieniem normalizēt Latvijas un Krievijas attiecības. Tagad attiecības ir normalizējušās, par to liecina gan noslēgtie starpvalstu līgumi Latvijas nozīmīgās jomās, gan arī cita attiecību gaisotne,» - tā eksperts. Viņš atgādina, ka pamatus šai vizītei likusi iepriekšējā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kas pirms pieciem gadiem devās uz 9. maija svinībām Kremlī. «Iepriekš mums bija sarežģītas savstarpējās attiecības, un mēs sadarbojāmies tikai dažās jomās. Tagad jāsaka, ka attiecības ir normālas, bet ir daži jautājumi, par kuriem nevaram vienoties,» vērtē V. Makarovs. Viņš uzskata, ka vizīte palīdzēs iedrošināt Krievijas uzņēmējus uzsākt biznesu Latvijā un otrādi. «Kad mūsu biznesmenis vērsīsies pie ierēdņa Krievijā, lai kārtotu savas lietas, būs nozīmīgi, ko ierēdnis, no kura atkarīga lietu gaita, domās par Latviju. Ja viņš atcerēsies, ka mūsu prezidents ir viesojies Krievijā un viss bija kārtībā, tas nāks par labu,» domā eksperts.

Daži jautājumi ir strīdīgi, piemēram, Maskava nav atteikusies uzturēt diskusiju par nepilsoņu statusu Latvijā, tāpat vēl gaidāmas diskusijas par XX gadsimta vēsturi, par 1940., 1945. gada nozīmi valstu attiecībās. V. Makarovs norāda, ka pastāv jautājums, cik efektīva būs vēsturnieku komisija, ko nolemts izveidot, lai šķetinātu abām pusēm jūtīgos vēstures jautājumus. «Vēsturnieki nevar risināt domstarpības starp valstīm, te nepieciešams dialogs starp valstu sabiedrībām. Liela daļa no problēmas ir - kā Krievijas medijos atspoguļo Latviju un otrādi,» skaidro V. Makarovs. Vizīte nepanāks attiecību maiņu starp abu valstu iedzīvotājiem. Tāpat vērojams, ka abās valstīs ir atšķirīga izpratne, cik vērtīgas ir šīs savstarpējās attiecības. «Krievija mums ir pirmā numura kaimiņš. Savukārt Krievijai Latvija pati par sevi īpaši neinteresē, tā vienkārši negrib, lai Baltijas valstis un Polija būtu problēma Krievijas attiecībās ar Rietumiem. Toties Krievijai varētu būt ļoti aktuāla Latvijas pozīcija Ukrainas un Gruzijas virzībā uz NATO,» uzskata eksperts. Viņš arī aicina neaizmirst, ka Krievijas ārpolitiskais garastāvoklis ir mainīgs, turklāt 2012. gadā gaidāmas Krievijas prezidenta vēlēšanas, kas var viest korekcijas. «Zatlera vizīte rada zināmas optimisma rezerves mūsu attiecībās ar Krieviju, kas vēl noderēs,» - tā V. Makarovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?