Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Piedzīvojums muzejā. Pēc ģēniju gariem

Bijām domājuši mašīnu atstāt Nacionālā teātra tuvumā, tad nesteidzīgi izstaigāt Vecrīgas vietas, vēl līdz desmitiem vakarā paspēt uz Ebreju muzeju Skolas ielā, kurš solīja ieskatu nacionālajā virtuvē, un tad doties Āgenskalna virzienā uz Teātra muzeju. Maz būs tādu, kā mēs, kas sestdienas vakarā gribēs mīcīties peļķēs, pie sevis domāju. Spēcīgais lietus man šķita stiprāks par Muzeju nakti.

Pirmās aizdomas, ka būšu kļūdījusies, radās uz Vanšu tilta, kur pavēlā sestdienas vakarā iestrēgām jau drīz pēc Ķīpsalas. Biju ļoti pārsteigta, taču vienlaikus arī priecīga, redzot krāsaino lietussargu klājienu, kas no stiprā lietus glāba cilvēku pūli Pils laukumā. Mašīnai vietu atradām tikai pēc labas pusstundas, bet paši sev - tā īsti nekur. Visur rindas, rindas, rindas. Slidenas kāpnes, mitrs, daudzo apmeklētāju pieelpots, sasmacis gaiss Rīgas pilī, Latvijas Bankā, Rakstniecības un mūzikas muzeja tumšajos pagrabos, kur, kā iepriekš ziņoja preses relīzes, «slēpjas muzeju pasaules šausmu istaba, dzīvo žurkas, spokojas atzītu un neatzītu ģēniju gari». Iekrita ausīs, ka apkārt skan ne tikai latviešu, bet neparasti daudz arī krievu valodas. Tātad viens no retajiem pasākumiem, kas interesē abas Latvijā dzīvojošās kopienas. Angļu un citas «tūristu» valodas bija dzirdamas mazāk, pārsvarā vietējie.

Uz brīdi no lietus paslēpāmies Doma baznīcas krustejā. Farmācijas muzejā ar tā slapjo pirti pat nemēģinājām iekļūt, rinda pa Vāgnera ielu aizlocījās līdz pat Galerijai Centrs un desmit minūšu laikā īsti uz priekšu nepavirzījās.

Toties tumšajā dārzā ļoti romantiskas, āra svecēm izgaismotas, mūs sagaidīja kāpnes uz Smiļģa muzeju. Un strūklaka un mūzika! Nakts vidū ļoti laipnas un priecīgas muzeja darbinieces un kāds jauniešu kustību teātris ar savu priekšnesumu. Pat tur, Āgenskalnā ārpus Vecrīgas, izpriecām apmeklētāju netrūka. Cilvēki nāca un gāja.

Ja jūs man jautātu - vai Muzeju naktī apskatīju muzejus? Atbilde būtu - nē, protams, neapskatīju. Tādā pūlī tas nav iespējams. Taču nekas man netraucē nesteidzīgi un vientulīgi izpētīt jebkuru ekspozīciju, ko vēlos, lietainās vasaras vai draņķīgās ziemas brīvdienās, ar kādām Latvijā klimats mūs dāsni apgādā vairāk nekā pusi gada. Muzeju nakts ir svētki, un tos es sajutu - gan darbinieku, gan apmeklētāju sejās. Par spīti lietum un rindām.

Vai man kā pietrūka? Tā paša, kas ikdienā muzejos, - kaut mazas, taču kafejnīcas, kur izdzert glāzi vīna vai Rīgas šampanieša un pavērot citus cilvēkus. Tas mani iepriecina tāpat kā muzeji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?