Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Piemineklis balansē uz krimināllaipas

«Rakstīšu iesniegumus, kamēr kādu nesauks pie atbildības,» Dienai teica žurnāla Playboy galvenā redaktora vietnieks Ivars Āboliņš un norādīja, ka jau pirmdien Drošības policijai (DP) uzrakstījis vēl vienu iesniegumu - šoreiz par 9. maija pasākumā Uzvaras parkā dalīto PCTVL avīzi. Tajā rakstīts, ka «acīmredzot, ja ne Vasilija Kononova un miljoniem citu antifašistu varoņdarbu, šobrīd nepastāvētu ne Eiropas Cilvēktiesību tiesa, ne Latvijas Republika, ne latviešu valoda».

«Tas nozīmē, ja viņš nebūtu zvērīgi nogalinājis grūtnieci, nebūtu Latvijas, manuprāt, arī tā ir viņa noziegumu attaisnošana,» norāda I. Āboliņš. DP norāda, ka iesniegumi saņemti, taču, vai tiks sākti kriminālprocesi, pagaidām neizsakās.

I. Āboliņš uzskata, ka gan ar minēto avīzes rakstu, gan vācot ziedojumus piemineklim par kara noziegumiem notiesātajam V. Kononovam pārkāpts Krimināllikuma pants, kas aizliedz attaisnot vai slavināt kara noziegumus. Pants paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu. Par tā pārkāpumiem Latvijas tiesās lietas līdz šim nav skatītas. «Publiski vācot ziedojumus piemineklim, cilvēkiem tiek teikts, ka viņš ir tā vērts un pelnījis, lai to darītu. Apšaubu, ka Izraēlā būtu iespējams publiski vākt ziedojumus nacistu kara noziedzniekam,» skaidro I. Āboliņš.

Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docente Diāna Hamkova gan šādam vērtējumam nepiekrīt. Viņa uzskata, ka «ja uz tā būtu uzraksts, varētu vērtēt tā saturu, bet pats fakts par pieminekļa uzstādīšanu, visticamāk, nav pārkāpums». Līdzīgās domās ir viņas kolēģe Valentīna Liholaja, kura norāda, ka pieminekli jau var uzstādīt jebkuram. Pretējās domās bija Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes dekāns Andrejs Vilks, kurš uzskata - ja pieminekli tiešām mēģinās celt, tas būs likumpārkāpums. «Ja būtu iezīmēta vieta, kur izvietot pieminekli, būtu kādi meti, notiktu saskaņošana, tad varētu būt noziedzīga nodarījuma sastāva elementi,» viņš norādīja un uzsvēra, ka, kamēr notiek tikai ziedojumu vākšana, pierādīt likumpārkāpumu būtu ļoti grūti.

Bijušais Saeimas deputāts Jakovs Pliners (PCTVL) Dienai savukārt norādīja, ka minētā avīze esot ne tikai PCTVL, bet arī Zaļo un Eiropas Brīvās alianses frakcijas Eiropas Parlamentā izdevums, tātad atspoguļojot tās biedru viedokli. «Tur ir 42 deputāti, kuri arī uzskata - ja nebūtu uzvaras pār nacistisko Vāciju, Latvijas nebūtu,» teica J. Pliners. Uz aizrādījumu, ka iebildumi ir nevis pret Vācijas sakāvi, bet gan pret notiesātā kara noziedznieka V. Kononova attaisnošanu, J. Pliners atbildēja, ka esot dažādas versijas un viņš klāt notikumiem neesot bijis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?