Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pilns džips ar mazbudžeta meliem

Filma Pasažieri, kuras izdevumu DVD formātā prezentē tās autori, formāli pieskaitāma nosacītajam latviešu «neatkarīgajam kino». Atšķirībā no dažādiem «neatkarīgiem medijiem», kas jau virsrakstā dižojas ar to būtībai pretšķirīgām spalvām, Pasažieri līdzās virknei citu pēdējos gados tapušo filmu patiešām ir neatkarīgi.

Vismaz no valsts naudas piešķīrumiem - šis darbs tapis bez piedalīšanās konkursos par valsts finansējuma sadali un uzskatāmi akceptē tēzi - ja grib, tad var. Ko var? Uztaisīt skatāmo, kas, protams, nebrauks ar tankiem pa tautas likteņtakām, bet skatītājam, kurš negrasās sekot latviešu kino niansētajām trīsām un norisēm, patiešām atgādinās «īstu filmu». Turklāt ar tā saucamo populāro ļautiņu piedalīšanos: _Pasažieros_ aktrises ampluā sev piemēra Binnija Ārberga, skaistumsalona īpašniece, kura popularitāti guvusi kā režisora Džilindžera (eks) dzīvesbiedre. Džipa šoferīti spēlē Borowa MC mūziķis Aigars Runčis, filmā darbojas arī topošā aktrise Ieva Āva, Guntis Krivms un sen nemanītais aktieris Enriko Avots. Visu šo kompāniju kopā ir savācis jauns režisors Jurģis Tūbelis, savukārt krievu autora Viktora Slavkina lugu, kas ir filmas pamatā, scenārija formātā pārstrādājis prozaiķis Pauls Bankovskis. Filmas operators Kaspars Braķis ir arī viens no tās producentiem kopā ar Laimu Freimani.

Jāatzīst, to īso mirkli pērnā gada nogalē, kad Pasažieri pavīdēja uz ekrāna kinoteātrī Cinamon, palaidu garām. «Šaurās aprindas» gan veikli apskrēja stāsts par kādu televīzijas korespondenti, kura, sūtīta vākt skatītāju viedokļus pēc filmas seansa, ar pārsteigumu konstatējusi, ka zālē bijis viens vienīgs Pasažieru vērotājs - turklāt tur nokļuvis nevis latviešu kino patriotisma, bet gan siltuma dēļ. Iespējams, Pasažieru izlaišana uz kinoekrāna bija pārāk liela ambīcija - mazbudžeta videofilmai grūti cīnīties ar tehniski perfektām Holivudas vienībām, tālab šīs skatāmvielas «iedabūšana» ripulī - filmas izlaišana DVD - nodrošina tai adekvātāku formātu, piemērotu TV ekrānam.

Pasažieru darbība teju bez izņēmuma norisinās džipa salonā, kur bez brīdinājuma tā šoferim (A. Runčis) iezveļas vīrietis ar ciema pavedēja liktenīgo apbružātību (G. Krivms), viņam līdzās - smuks zaķītis (I. Āva), ar kuru tikko pavadījis nakti. Džipa šoferim tiek dots uzdevums braukt uz centru. Šoferis, kam ierādīta gan anonīma vedēja, gan pasīva klausītāja, gan arī varoņu likteņu «sakārtotāja» funkcijas, tā arī vadā viņus pa Rīgas ielām. Vispirms pavedēju un zaķi, tad pavedēju bez zaķa, tad blondo sieviņu (B. Ārberga) un viņas applukušo radošo brūtgānu (E. Avots), lai galu galā visu šo četrotni, kas nemitīgi melo - viens otram, šoferim, paši sev un galu galā skatītājam - sapulcinātu vienā mašīnas salonā. Pasažieru dramaturģija ir groda un arī veiksmīga - koncentrētais spēles laukums/mašīnas salons attaisnojas gan kā finansiāli askētiskās filmas darbības vide, gan kā placdarms attiecību piņķeru purināšanai.

Tas, ka jums liksies - gali kopā nesienas, tikai pirmajā brīdī šķiet defekts, jo melu koncentrācija varoņu dzīvēs ir tāda, ka kaklu var nolauzt ne tikai skatītājs, bet arī viņi paši - piņķera mudžinātāji. Ko secināt? Pasažierus to raito dialogu dēļ TV ekrānā var noskatīties ne ar mazāku interesi kā kārtējo kāda lokālā seriāla sēriju. Citās kategorijās par Pasažieriem, iespējams, varētu runāt, ja režisors būtu uzticējis nevis «populāru personību» šarmam, bet profesionāliem aktieriem. Jo, kā zināms no gadījuma ar vēl vienu neatkarīgo latviešu filmu Es gribu tavu meiču!, dzeltenā prese kā filmu mārketinga instruments Latvijā nestrādā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Filma

DVD Pasažieri, 70 min.
Režisors J. Tūbelis. Lomās B. Āberga, G. Krivms, A. Runčis, E. Avots, I. Āva
DVD prezentācija kinoteātrī Rīga
27.IV plkst. 19.30,
biļetes www.bilesuserviss.lv
Seansi kino Rīga 28., 29.IV plkst. 18 un 19.30

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?