Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Pirmā nauda, cilvēktiesības pēc tam

«Pēc tikšanās ar Turkmenistānas prezidentu un ministriem saredzu reālas aprises abpusējiem biznesa kontaktiem. Tas jāizmanto!» vakar savā Twitter kontā par Turkmenistānas prezidenta oficiālo vizīti Latvijā priecājās finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība). Tikmēr premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) tikai šodien atgriežas no vizītes Ķīnā.

Kaut austrumu valstīs, kā jau minētajās un arī Azerbaidžānā, ar kurām pēdējos gados ciešākas saites cenšas dibināt Latvijas politiķi, cilvēktiesības nav augstā cieņā, Dienas aptaujātie politologi norāda, ka sava divkosības deva ekonomiskā izdevīguma vārdā starptautiskajās attiecībās ir vispārpieņemta lieta.

Turkmenistāna dažādos cilvēktiesību reitingos jau ilgu laiku stabili ieņem pēdējās vietas pasaulē. Kopš šīs valsts iepriekšējā autoritārā (un gana ekscentriskā) prezidenta Saparmurata Nijazova, saukta arī par visu turkmēņu tēvu jeb Turkmenbaši, nāves 2006. gadā valstī gan ir notikušas zināmas pārmaiņas. Piemēram, pašreizējais prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs atcēlis dažas no sava priekšteča «ekstravagantākajām» pavēlēm, kā cirka izrāžu aizliegumu vai likumu, ar kuru kalendāra mēneši tika pārdēvēti Turkmenbaši ģimenes locekļu vārdos. Tomēr kritiķi norāda, ka pārmaiņas bijušas galvenokārt kosmētiskas, un, piemēram, Starptautiskajā preses brīvības indeksā Turkmenistāna joprojām ir trešā no beigām, apsteidzot tikai Ziemeļkoreju un Eritreju.

Starptautisko attiecību eksperte Žaneta Ozoliņa gan Dienai norādīja, ka jautājums par sadarbību ar šādām valstīm vairāk attiecināms uz filozofijas vai ētikas nozari. «Ārpolitika pēc būtības nozīmē to, ka politiķi sabiedrības ilgtermiņa interešu vārdā meklē sadarbības partnerus visdažādākajos pasaules reģionos. Protams, tas nenozīmē, ka cilvēktiesības pilnīgi jāignorē, bet, ja arī citas ES valstis meklē sadarbības partnerus, vai mēs būsim vienīgie, kas to nedarīs?» viņa jautāja.

Līdz ar to premjera pašreizējā vizīte Ķīnā esot ļoti svarīga, un par to jautājumus varētu uzdot tikai tad, ja neviens cits pasaules līderis uz šo valsti nekad nebrauktu. Savukārt par Turkmenistānas prezidenta vizīti Ž. Ozoliņa paironizēja: «Par to jāuzdod jautājumi Valdim Zatleram, jo viņš jau ļoti gribēja draudzēties, brauca uz turieni vizītē, uzaicināja Turkmenistānas prezidentu pie mums.»

V. Zatlera (RP), kurš, būdams Valsts prezidents, vizītēs apmeklēja gan Turkmenistānu, gan Kazahstānu un Uzbekistānu, viedoklis par šo jautājumu ir šāds: «Ir divi veidi, kā veicināt cilvēktiesību ievērošanu. Viens ir caur sankcijām, otrs - ar ekonomiskās sadarbības palīdzību. Tieši ekonomiskā sadarbība var veicināt lielāku iesaisti un ātrāku problēmu atrisināšanu.»

Arī politologs Andris Sprūds, kā piemēru piesaucot Baltkrieviju, norāda, ka zināma divkosība starptautiskajās attiecībās ir visai pieņemta lieta: «ES un arī Latvija pret Baltkrieviju noteikusi sankcijas, bet salīdzinājumā ar Centrālāzijas režīmiem tur valdošā vara ir balta un pūkaina.» Latvijai papildu stimuls censties izvērst sadarbību ar šīm valstīm gan bijusi ekonomiskā krīze, tomēr starp Latviju un Centrālāziju tik un tā ir Krievija, tādēļ diez vai pārspīlēta draudzēšanās dotu daudz labuma. «Būtu jāuzmanās, lai attiecības neaiziet jau tādā «čomiskā» fāzē, ka Latvija pilnībā atbalsta šos režīmus un neiestājas par savām vērtībām, tas ir, demokrātiju,» viņš uzsvēra.

Arī aptaujātie valdošās koalīcijas politiķi Dienai kā iemeslu šādu īpatnēju viesu uzņemšanai uzsvēra valsts ekonomiskās intereses. «Patīk mums tas vai nepatīk, bet jau kopš 90. gadu vidus visas lielās tādas demokrātijas citadeles kā ASV kompānijas darbojas Ķīnā. Vai mums būtu jābūt lielākiem pāvestiem nekā pašam pāvestam? Ja mēs no šādas sadarbības atteiksimies, uz ilgiem laikiem nolemsim sevi provinciālismam,» teica partijas Vienotība ģenerālsekretārs un Latvijas - Ķīnas biznesa padomes valdes priekšsēdētājs Artis Kampars.

Savukārt Saeimas Ārlietu komisijas loceklis Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) aicināja attiecībām pieiet pragmatiski, nodalot politiku no ekonomikas. «Ja tas izdosies, varam gan ekonomiski sadarboties, gan, ja notiek politiski notikumi, par kuriem ir vērts aizrādīt, to varam darīt. Mums tepat kaimiņos ir Krievija un Baltkrievija, kas nav demokrātijas paraugvalstis, bet arī par tām uzskatu, ka ekonomiskā sadarbība būtu jāuztur normālā līmenī, nejaucot to ar politiku,» viņš norādīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?