Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Pirmo reizi augstskolas p irmajā kursā

Gribu zināt, kā tas ir - studēt, tāpēc 1. septembri gaidu ar patīkamu satraukumu - atzīst Lelde Saleniece, kura šogad sāks studijas cilvēkresursu vadīšanā Rīgas Tehniskajā universitātē. Pozitīvā noskaņa galvenokārt laikam ir tāpēc, ka meitenes brālis jau studē. Lelde redz, ka viņam patīk studijas universitātē. Kāpēc lai nepatiktu arī pašai?

Bet vai studēt ir viegli? Kā iejusties augstskolas vidē? Jautājām esošajiem studentiem.

Burziņš kojās

Studēt augstskolā ir citādāk nekā mācīties vidusskolā, pārliecinājies Leldes brālis Kaspars, kurš apgūst datorzinātnes. Tā ir pavisam jauna un nepazīstama vide. Puisis pirmkursnieka ampluā iemēģinājis divas reizes, līdz atradis īsto profesiju. Viņš atzīst, ka otro reizi iejusties augstskolas vidē bijis daudz vieglāk, jo sapratis, cik nozīmīgi ir iesaistīties studentu korporācijās, organizācijās, pašpārvaldēs un piedalīties citos projektos. Tā var atrast domubiedrus ar kopīgām interesēm un sajusties universitātei piederīgs. Tas, vai tev ir draugi un domubiedri, ir viens no nosacījumiem, kādi būs tavi panākumi un mācību rezultāti, to atzīst visi Dienas aptaujātie studenti.

Kā atrast draugus? Kristaps Kuciņš, nu jau 2. kursa ķīmijas students, stāsta, ka sākotnēji bijusi vēlme katru nedēļas nogali ātrāk atgriezties dzimtajā Aucē, satikt klasesbiedrus. Viņu kursabiedriem tuvinājusi dzīvošana dienesta viesnīcā. «Tas ir burziņš,» piemetina arī topošā interjera dizainere Ieva Kumpiņa, tur pēc padoma pie vecākajiem studentiem var vērsties jebkurā brīdī. Pašreizējā dabaszinātņu maģistrantūras studente Asnate Kažoka stāsta, ka ar vienaudžiem - kursabiedriem - sapazinusies, jau pirms studijas sākušās - pirmkursnieku vasaras nometnē. Tur Asnate jau laikus uzzinājusi par izvēlēto studiju programmu, gan par to, kas sagaidāms augstskolā. Apguvusi arī praktiskas lietas - kā pierakstīt lekcijas, uzzinājusi par sadzīvi skolā, pasniedzējiem un sesiju. «Pirmo semestri pārdzīvot palīdzēja tieši tie studenti, ar kuriem iepazinos nometnē,» viņa atzīst. Kristaps iesaka domubiedrus meklēt arī draugiem.lv. Gandrīz katrai fakultātei esot sava domubiedru grupa. Tur bieži vien tiekot apspriesti aktuāli ar studijām saistīti jautājumi.

Pirmie pārbaudījumi

Psiholoģiski grūti ir pārvarēt pirmās divas sesijas, jo ir jāpierod pie pavisam jauna mācīšanās stila, stāsta Kaspars. Ja vidusskolā galapārbaudījums ir formalitāte, jo visu gadu tiek saņemti vērtējumi par mājasdarbiem un kontroldarbiem, tad augstskolā tā nav. Galapārbaudījums ir nozīmīga atzīme. Augstskolā jānoskaņo sevi, ka jāmācās pat tad, ja tevi neviens nekontrolē un katru dienu uzdoto neatprasa. Tāpēc pirmais, kas universitātē jāapgūst, ir laika plānošana un patstāvība.

2006. gadā veiktais pētījums par to, kā studenti iejūtas akadēmiskajā vidē, atklāj, ka pirmkursnieki bieži vien ir neapmierināti ar savām studiju prasmēm - to, kā strādā bibliotēkā, netiek galā ar laika plānošanu, neprot sadalīt darbus posmos un nedroši diskutē semināros. 1. kursa studentiem svarīgi jau no studiju sākuma censties iekļauties jaunajā vidē. Pētījums rāda, ka pirmās sešas nedēļas ir būtiskas, lai students sajustos piederīgs augstskolai un turpinātu studijas, par pētījumu stāsta LU Studentu servisa psiholoģe Sarmīte Voitkāne. Nedaudz sarežģītāk klājas pirmās paaudzes studentiem - tiem, kuriem vecāki nav ar augstākās izglītības diplomu. Šie studenti saņem vājāku atbalstu no ģimenes. Tāpat studenti no laukiem bieži iedomājas, ka rīdzinieki ir labāki, spējīgāki, veiksmīgāki, bet tā nav, stāsta psiholoģe. «Visi jaunie studenti ir līdzīgi, jo, sākot studijas, nevienam nav īsti skaidrs, kā tas ir - būt studentam.»

S. Voitkāne atklāj, ka konsultācijas biežāk meklē tie jaunieši, kuri iekavējuši mācības. Studentiem esot tendence vilcināties, ja neprot vai nezina, kā kaut ko izdarīt, ja nav pārliecības par saviem spēkiem. Konsultācijās tiek veidots mācību ritms, sakārtotas prioritātes, plānots laiks. Lai būtu vieglāk iejusties augstskolā, S. Voitkāne aicina studentus izrādīt lielāku iniciatīvu iepazīties, uzdot jautājumus par studiju procesu, sadzīvi vecāko kursu studentiem, pasniedzējiem vai universitātes personālam. «Nekad nepalieciet ar neskaidrību,» piekodina psiholoģe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Trīs maldi par augstskolu

Augstskolā tev neviens nepalīdzēs, viss būs jādara pašam. Tā nav! Pasniedzēji ir pretimnākoši, arī studenti ir atsaucīgi, sevišķi pašpārvaldēs. Tikai jājautā!
Dzīvojot kopmītnēs, nevar pamācīties. Tā nav! Dažkārt mācīties kopā ir vieglāk. Vecāko kursu studenti labprāt padalās savā pieredzē par sen nokārtotu eksāmenu. Padalās arī ar konspektiem.
Augstskolā var nemācīties, jo diplomu var iegūt, laiku atsēžot. Tā nav! Ir jāmācās arī tad, ja neko neuzdod, citādi var iedzīvoties studiju parādos. Uzdotie darbi ir laikietilpīgi.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?