Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pirms 100 gadiem būtu bijis jā zina vairāk

Viens no viņiem labi pārzina kultūras jautājumus, bet nezina, kāda ir Latvijas teritorijas platība. Cits savukārt zina Latvijas teritorijas platību, bet nevar nosaukt Latvijas himnas autoru. Pilnīgi precīzi nosaukt visus kontinentus var tikai viens no sešiem - dažs uzskata, ka Amerika ir viens kontinents, citi kā atsevišķus kontinentus min Eiropu un Āziju, vēl kāds aizmirst par Antarktīdu. Diena veica partiju līderu erudīcijas testu, lai pārbaudītu, cik daudz zina Latvijas redzamākie politiķi, un izrādījās, ka partiju līderu zināšanas par dažādiem jautājumiem ir atšķirīgas.

Testa jautājumus Diena apzināti veidoja par plašu tēmu loku, kā informācijas avotu izmantojot internetā pieejamos resursus, kā arī grāmatā Gribi būt miljonārs ievietotos pašu vieglāko līmeņu jautājumus. Visiem partiju līderiem tika uzdoti vieni un tie paši jautājumi, katrs politiķis tika intervēts atsevišķi un klātienē, izslēdzot iespēju špikot. Tika intervēti sešu lielāko partiju līderi - Zatlera Reformu partijas priekšsēdis Valdis Zatlers, Vienotības priekšsēde Solvita Āboltiņa, Zaļo un Zemnieku savienības priekšsēdis Raimonds Vējonis, Saskaņas centra priekšsēdis Nils Ušakovs, VL-TB/LNNK premjera kandidāts Gaidis Bērziņš, kurš Roberta Zīles vietā pašlaik darbojas VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētāja amatā, kā arī Šlesera Reformu partijas LPP/LC priekšsēdis Ainārs Šlesers.

Tikai retais jautājums bija tāds, uz kuru pilnīgi visi politiķi atbildēja nekļūdīgi. Atbildes liecina, ka visgrūtāk gājis ar jautājumiem par kultūru, dažus paklupinājuši jautājumi par ģeogrāfiju. Daži politiķi Dienai arī atklāti atzina, ka literatūra un māksla nav viņu stiprā puse, citi atkal atzīst, ka neveikli jūtas jautājumos par skaitļiem un cilvēku uzvārdiem. Pilnīgi precīzi vismaz uz pusi no jautājumiem atbildēja trīs - V. Zatlers, S. Āboltiņa un R. Vējonis.

Vaicāts, vai no politiķiem ir pamats prasīt zināšanas par vispārējiem jautājumiem, politologs Ivars Ījabs norāda, ka galvenais, lai politiķi pārzina jautājumus, ar kuriem strādā Saeimā. No «vidējā politiķa» sabiedrība negaidot, ka viņš būs ļoti izglītots, jo laiks, kad augstus politiskos amatus varēja ieņemt tikai intelektuāļi, ir noiets etaps. Pirms 100 gadiem gan bija izglītības kanons, kas jāpārzina visiem, taču mūsdienās klasiskā izglītība Eiropā aizgājusi otrajā plānā un politiķi ieguvuši šaurāk specializētu izglītību. Arī pasaulē politiķi neizceļoties ar smalku inteliģenci, un vēlētāji pat to negaidot un balsojot par cilvēkiem, kuri ir tādi paši kā viņi. «Demokrātija ir vairākuma vara, un vairākums ir tāds stipri viduvējs,» norāda I. Ījabs, kurš paskaidro, ka aptaujas liecina - joprojām daļa cilvēku domā, ka Saule griežas ap Zemi vai ka Čeburaška ir reāls dzīvnieks kaut kur Krievijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?