Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pirts laba gan teltī, gan uz riteņiem

Pirts trūkums vairs nav nekāds šķērslis, lai kārtīgi nopērtos - manīgi pirtnieki ir izveidojuši pārvietojamās sviedrētavas uz riteņiem. Tās ir gan apgāztām koka mučelēm līdzīgas, gan vecos autobusos iekārtotas pirtis. Izrādās, var pērties kaut vai teltī, pat uzslietā nojumē meža vidū, ko kāds nosaucis par čigānu vai indiāņu pirti. Vai šādas mobilās pirtis patiešām ir ar savu garu, vai tajās var atveldzēt gan miesu, gan arī dvēseli? Biedrības Latvijas Pirts savienība valdes priekšsēdētājs Ziedonis Kārkliņš uzskata, ka var gan.

Mazgājies kā čukča!

«Ļoti labvēlīgi skatos uz visām modernajām pirts formām. Man patīk gan pirts teltī, gan pirts uz riteņiem. Kādēļ gan ne? Malači uzņēmēji,» amata brāļus pirtniekus uzslavē Ziedonis Kārkliņš. Viņš uzsver, ka pirtij ir ļoti daudzveidīgas formas. Tai nebūt nav noteikti jābūt guļbaļķu mājiņā. Senos laikos liktas zvērādas uz kārtīm un karsēti akmeņi, lai var kārtīgi izsviedrēties. Kādēļ tā nevarētu darīt arī mūsdienās? «Ja čukča gribēja kļūt tīrs, viņš uzvilka divus kažokus, uzkāpa uz slēpēm un lielā ātrumā noslēpoja divdesmit kilometrus. Tad nometa drēbes, nomazgājās sniegā, uzvilka tīras drēbes un - čukča ir bijis pirtī!» stāsta pirtnieks. Un tas nav nedz joks, nedz arī pasaciņa, bet gan vēsturisks fakts.

Karsēties nepārspīlējot

Galvenais karsēšanās bauslis - «tev būs nokāpt no lāvas, kamēr vēl gribas uz tās pakarsēties». Labi pirtnieki nekad necenšas pārspīlēt ar siltumu pirtī, un arī Ziedonis Kārkliņš iesaka nevis sacensties, kurš cik ilgi spēj izturēt augstākus grādus, bet baudīt. Vislabāk karsēties un pērties guļus, jo tad ķermenis sasilst vienmērīgi. Sēdus stāvoklī starpība starp kāju un galvas temperatūru var būt divdesmit un pat vairāk grādu. Parasti karstākajā pirts vietā ir galva, taču tieši tā visvairāk jāsargā, jo kājas tik viegli nevar pārkarsēt, bet galvu gan - pat ļoti viegli...

Kas sagādā vēl lielāku baudu par karsēšanos? Skrējiens pa pliko līdz ezeram vai upītei, un - plunkš! - dzestrajā ūdenī iekšā. Straujas temperatūras maiņas trenē cilvēka termoregulācijas mehānismus un samazina saaukstēšanās risku. Tieši tādēļ karstu sviedru klātam vajag sev atvēlēt to baudu ielēkt aukstā baseinā vai palīst zem - brrrr! - ledusaukstas dušas. Imunitāte būs kā lācim! Daži pirtī gājēji ir pieredzējuši temperatūras svārstības pat 100 grādu amplitūdā, kad uz lāviņas ir +80 grādi, bet sniega kupenā ir -20. Tomēr pie šādiem kontrastiem jāpierod pakāpeniski.

Vēl jāpiebilst, ka pirts dūmi ir ļoti dezinficējoši, tādēļ pirtī gaiss ir tīrāks nekā operāciju zālē. Somu zinātnieki atklājuši, ka ar bērza slotu gaiņātā pirts gaisā kubikmetrā ir tikai 400 mikrobu, savukārt operāciju zālē pieļaujamā norma ir 500 mikrobu. Tāpēc sendienās tieši pirtiņa bija visdrošākā vieta, kur pasaulē ierasties mazulim.

Zini, kādēļ ej pirtī!

Latviešu pirtiņa nav iedomājama bez pirtsslotām, no kuru lapām karstajā gaisā iztvaiko ēteriskās eļļas, un tas viss cilvēku ne tikai dziedē, bet ļoti spēcīgi ietekmē arī enerģētiski.

«Katrs augs dod kaut ko labu,» skaidro Ziedonis Kārkliņš. «Kādēļ mums vajadzētu aprobežoties tikai ar bērzu vai ozolu slotu? Bērzs man nepalīdzēs karjeru veidot, bet kļava gan. Bērzs man nenesīs naudiņu, bet baziliks gan. Katram augam ir savs uzdevums, cilvēkam tikai ir jāzina, kādēļ viņš iet pirtī.»

Pēc pirtnieka teiktā, latviešu pirts tradicionāli ir ģimenes vai visas saimes pirts. Iet sievām pa priekšu un tad vīriem atsevišķi - tas esot kristietības ieviesta paraža. «Senos laikos visi gāja reizē. Tad vīrs nosukā sievu par visiem viņas grēkiem, sieva - vīru, un tad abi kopā noper bērnus par viņu nedarbiem. Pēc tam var visi kopā labā noskaņojumā iet mājās,» mazliet jokojoties, taču nopietni stāsta Ziedonis Kārkliņš. «Ja gribas sakārtot attiecības, vajag ar ievas slotu izpērties un pēc tam var ļoti labi izrunāt visas neskaidrības bez liekiem strīdiem. Starp citu, ja sieviete grib tikt vaļā no rētām, vajag pērties ar liepziedu slotiņu.»

Kāpēc vismīļākā ir kļuvusi bērzu zaru slotiņa? Tādēļ, ka bērzs dod cilvēkam dzīvespriecīgu enerģiju, un prieks mums vienmēr ir vajadzīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Latviešu tradicionālā pirtiņa

Latviešu klasiskā pirtiņa ir melnā pirtiņa bez skursteņa; telpas vidū ir akmens kaudze, zem tās kuras uguns, bet dūmi iet ārā pa durtiņām un lodziņu. Dūmi dezinficē, tāpēc šādas melnās pirtiņas ir ļoti tīras. Jaunākajos laikos celtajām pirtiņām ir arī dūmeņi un skursteņi. Vislabākā gaisa temperatūra šādā pirtī ir 60-70 grādu.

Ejot uz pirti, mājās paliek:

Ziepes. Karsējoties pirtī, ādas poras pašas atveras un iztīrās. Nav nekādas vajadzības tās ķepēt ar ziepēm.
Šampūns. Galvas mazgāšanai labāks ir mīksts lietus ūdens, nevis sakarsēts gaiss.
Alkohols. Grādīgā dzēriena pieļaujamā deva, ejot karsēties, ir viens alus kauss.
Kārtis. Kāršu spēle saunā 120 grādu temperatūrā ir ļoti kaitīga sirds veselībai.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?