Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Plāno atsākt diskusiju par ebreju īpašumiem

Valdošā koalīcija februārī varētu atsākt diskusiju par ebreju kopienu īpašumu restitūciju, liecina koalīcijas partiju pārstāvju sacītais Dienai. Pagaidām tādu iespēju politiķi ir apsprieduši neformālās sarunās un aicina nesaistīt šo jautājumu ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē. Taču ir iespaids, ka daļēji šāda saistība tomēr varētu būt, jo kāds politiķis neoficiāli atzina: «Mūsu prezidentūras laikā būtu labi panākt progresu.

» Tāpat īpašumu restitūcijas jautājuma aktualizēšana, visticamāk, ir svarīga arī ģeopolitiskās situācijas kontekstā, jo Baltijas valstīm ir būtisks stratēģisko sabiedroto ASV atbalsts.

To, ka ASV seko tam līdzi, liecina arī Dienas arhīvā pieejamā informācija par ASV īpašā sūtņa Duglasa Deividsona vizītēm Latvijā pirms pāris gadiem ar mērķi runāt arī par ebreju organizāciju īpašumu tiesību atjaunošanu. Apmeklējot Latviju 2013. gadā, īpašais sūtnis norādījis, ka šis jautājums «ir Latvijas valsts iekšējā lieta, tomēr pozitīva tā atrisināšana nāktu par labu mūsu attiecībām un liecinātu, ka jūs patiesi esat integrējušies Rietumu pasaulē».

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) Dienai apstiprināja, ka jautājums par ebreju īpašumiem drīzumā būs Saeimas darba kārtībā, bet tas tiekot gatavots jau ilgāku laiku - ministrs pat gribētu sacīt, ka īpašumu restitūcija nekad no politiķu darba kārtības neesot bijusi noņemta, bet «tikai pieklusināta». Taču E. Rinkēvičs uzsvēra, tas nekādā gadījumā netiek aktualizēts kāda spiediena ietekmē. Tāpat runa neesot par finansējuma izmaksāšanu, par ko tika runāts pirms nepilniem desmit gadiem, bet tikai par ierobežota skaita sabiedriskajām un reliģiskajām celtnēm Rīgā un arī atsevišķās pašvaldībās. E. Rinkēvičs atzina, ka šis ir juridiski un vēsturiski sarežģīts jautājums, bet to nevarot nerisināt.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (Vienotība), kurš 26. un 27. janvārī dosies uz holokausta piemiņas pasākumiem Prāgā, arī Dienai apstiprināja - ir notikušas partiju pārstāvju savstarpējās sarunas, ka nepieciešams sagatavot likumprojektu par ebreju īpašumu restitūciju, «jo šis ir atklāts jautājums jau vairākus gadus». Jāatgādina, ka pirmā lielākā diskusija par šādu likumprojektu bija jau 2006. gadā, bet toreiz Saeima nolēma nevirzīt tālāk projektu par ebreju īpašumu atdošanu ebreju kopienām.

Kad 2012. gada vasarā toreizējais premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) aicināja tieslietu ministru Gaidi Bērziņu (NA) veidot darba grupu ar mērķi izvērtēt iespējas nodot ebreju reliģiskajām un sabiedriskajām organizācijām nekustamo īpašumu, ministrs atkāpās no amata, norādot to kā galveno demisijas iemeslu. Toreiz Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-TB/LNNK bija iebildumi pret denacionalizācijas procesa pārskatīšanu. «Mūsu viedoklis nav mainījies,» tagad sacīja G. Bērziņš, kurš bija neoficiāli dzirdējis par nodomu šo jautājumu aktualizēt. Taču neviens no kolēģiem ar viņu šādu jautājumu neesot pārrunājis. NA vadība noteikti vēlēsies dzirdēt argumentus.

To «valdības un Saeimas kuluāros» bija dzirdējis arī Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis (ZZS), kurš uz šo problēmu raugās ar lielāku izpratni, un frakcija «būs atvērta diskusijai». Viņaprāt, runa varētu būt par dažiem atsevišķiem īpašumiem, kur ar valsti un pašvaldībām ir iespēja atrast kompromisu, nevis par kompensāciju izmaksu no valsts budžeta. To uzsvēra arī ārlietu ministrs. Viedoklis, ka «ir iespēja iet uz priekšu solīti pa solītim», bija vēl vairākiem valdības partiju politiķiem. No viņu teiktā izrietēja, ka ebreju kopienas varētu pretendēt uz kādiem četriem pieciem īpašumiem. Pie ZZS bija vērsusies arī Latvijas Ārstu biedrība, kura tāpat vēlētos atjaunot īpašuma tiesības uz kādu objektu, un, pēc A. Brigmaņa domām, arī šajā lūgumā ir lietderīgi ieklausīties.

Ja Nacionālā apvienība paliek nepiekāpīga, tad koalīcija varēs pozitīvu balsojumu nodrošināt tikai ar opozīcijas atbalstu. Taču viens no lielākās opozīcijas partijas Saskaņa līderiem Valērijs Agešins Dienai vēl neatklāja, kā frakcija varētu rīkoties. «Par šo jautājumu ir atbildīga valdība, un mēs vēlamies sagaidīt valdības piedāvāto likumprojektu,» sacīja V. Agešins.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?