Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Plāno dot iespēju iepazīties ar valsts un pašvaldību darbinieku atlīdzībām

Ja Saeima nobalsos par ceturtdien Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā atbalstīto Jāņa Lagzdiņa (TP) priekšlikumu, valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības būs publiski pieejamas. Ar šo personu atalgojumu nevarēs iepazīties kādā interneta mājaslapā, bet, piemēram, pēc žurnālistu pieprasījuma kādas iestādes darbinieku algas būs jāatklāj, un tās varēs publicēt.

Ierosinājuma pretinieki pieļāva, ka tas var atstāt iespaidu uz mikroklimatu kolektīvos, kā arī mazināt šo iestāžu konkurētspēju, jo spējīgākos cilvēkus varēs pārvilināt. Saeimas deputātu un citu amatpersonu ienākumu deklarācijas jau ir publiski pieejamas.

Ceturtdien Saeimas komisija sāka sagatavot izskatīšanai 2.lasījumā grozījumus nesen pieņemtajā valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. J.Lagzdiņš uzskata, ka algu publiskošana ir pēdējais salmiņš, lai šo sistēmu sakārtotu un novērstu situācijas, ka pastāv disproporcija darba samaksā dažādās valsts iestādēs. Jautājums aktualizējās pēc informācijas noplūdes no VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas, kad tā dēvētā 4.atmodas tautas armija nodeva medijiem informāciju par vairākās iestādēs strādājošo atalgojumu.

J.Lagzdiņš bija ierosinājis dot iespēju publiskot arī valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās strādājošo algas, bet komisija pirms lēmuma pieņemšanas vēl nolēma konsultēties ar juristiem, lai noteiktu uzņēmumus, uz kuriem attiecināt šo ierosinājumu. Iebildumi izskanēja pret Latvenergo un Lattelecom darbinieku algu publiskošanu, jo tādējādi konkurenti varētu pārpirkt vērtīgos speciālistus. Māris Kučinskis (TP) to raksturoja līdzībās - viņaprāt, tas būtu tāpat kā aizliegt vakarā aizvilkt logiem aizkarus un ļaut visiem skatīties, kas notiek dzīvoklī. «Ja Latvenergo un Lattelecom logus attaisīsim, kļūsim unikāli no personāla menedžmenta viedokļa,» teica M.Kučinskis. Sarmīte Ķikuste (JL) atgādināja, ka valsts un pašvaldību darbiniekus uztur nodokļu maksātāji, kuriem būtu tiesības uzzināt, kā šie līdzekļi tiek tērēti, un «tas būtu viens efektīvs veids, kā prasīt uzņēmumu vadībai, kāpēc ir nesamērīgi lielas algas».

Komisija atbalstīja arī Satiksmes ministrijas ierosinājumu noteikt, ka Civilās aviācijas aģentūras amatpersonu un darbinieku mēnešalgas apmēru nosaka valdība. Civilajā aviācijā ir nepieciešami augstas klases aviācijas inspektori, kuru profesionālajai kvalifikācijai ir jāatbilst starptautiskajām prasībām, un par zemu atalgojumu, uz kādu var pretendēt valsts aģentūrās strādājošie, šādus speciālistus nevar pārliecināt darīt šo darbu. Ja arī Saeima atbalstīs komisijas viedokli, aviācijas inspektoru tāpat kā ostu valdēs strādājošo atalgojumam būs noteikts izņēmums, un to regulēs valdība ar saviem noteikumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?