Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Playboy mērķē augstāk par jostasvietu

«Playboy nav tāds žurnāls, kuru vajadzētu slēpt no sievas,» sola žurnālists Egīls Zirnis, Playboy latviešu izdevuma galvenais redaktors. Aptaujas rāda, ka liela daļa Playboy lasītāju ir sievietes, kas vēlas uzzināt ko vairāk par vīriešu pasauli.

Vairāk nekā pirms pusgadsimta dibinātais Playboy mūsdienās tiek izdots 26 valstīs. Piektdien šim klubam pievienosies arī Latvija - izdevniecība Dienas žurnāli laidusi klajā Playboy latviešu valodā. Daudziem vēl no padomju laikiem varētu būt saglabājies uzskats, ka Playboy ir «neķītrs Rietumu kapitālistu izdevums», taču seksa žurnāla tēls mūsdienās ir ļoti tālu no patiesības. Neķītru bilžu tīkotāji, nopērkot Playboy, droši vien būs vīlušies, jo pirmais latviešu Playboy «zaķis» Anna pat krūtis kautrīgi piesegusi ar grāmatu. Tad jau dušas želeju reklāmās var redzēt vairāk plikumu!

Lasītāji nav stulbi

«Playboy uz sievieti raugās nevis kā uz izmantojamu objektu, bet gan kā uz līdzvērtīgu dzimumu,» uzsver E. Zirnis. Viņu nemulsina žurnālā aplūkotā seksa tēma, jo mūsdienās gandrīz visi sieviešu un veselības žurnāli raksta par seksu, bet tādēļ jau nav uzskatāmi par erotiskiem izdevumiem.

«Preses izdevēji dažkārt uzskata, ka «lasītāji nav tik stulbi, kā jūs domājat; viņi ir vēl stulbāki». Playboy šādu pieeju uzskata par pilnīgi bezperspektīvu, jo vidējais lasītājs ir gudrāks par mums,» secina E. Zirnis. «Tādēļ mēs centīsimies katrā jomā piemeklēt autoru, kurš vismaz savā jomā ir nedaudz gudrāks par lasītāju.» Playboy latviešu izdevuma pirmajā numurā var lasīt Jurģa Liepnieka pārdomas par vīrieti un vecumu, Anglijas futbola kluba Blackpool direktora Normunda Malnača iespaidus par britu futbolu, Lato Lapsas pētījumu par Latvijas bagātnieku ienākumiem. Viena no Playboy «firmas zīmēm» ir izcilās intervijas, un šajā numurā uz sarunu aicināts talantīgais pianists Vestards Šimkus, kā arī basketbola zvaigzne Andris Biedriņš.

Merilinas svētība

Playboy amerikāņu izdevums vienmēr centies publicēt arī labu literatūru; šo tradīciju plānots iedzīvināt arī latviešu izdevumā. Pirmajā numurā lasāms iepriekš nepublicēts Kurta Vonnegūta stāsts. Literatūras popularizēšana ir tuva arī pašam E. Zirnim, un tas bijis viens no iemesliem, kādēļ viņš piekritis kļūt par Playboy galveno redaktoru. «Gribējās pašam noteikt zupas kopējo garšu, ne tikai gādāt par sastāvdaļām,» spriež E. Zirnis, kurš augstu vērtē žurnāla reputāciju. «Playboy ir ļoti sens izdevums, nedaudz vecāks par mani.»

Pirmais žurnāla numurs iznāca 1953. gada decembrī, kad pēckara amerikāņu paaudze sāka palaist vaļīgāk stingros tikumības grožus. Playboy izdevējs Hjū Hefners sagrabināja dažus tūkstošus dolāru, ieskaitot 1000 dolāru aizņēmumu no mātes, lai izveidotu vīriešu auditorijai domātu žurnālu. Uz pirmā numura vāka nemaz nav žurnāla izdošanas datuma, jo Hefners nebija pārliecināts, vai kādreiz iznāks arī otrais numurs. Toties vāku rotā blondās skaistules Merilinas Monro fotogrāfija, kas žurnālam nodrošināja teicamu noietu. Tā sākās Playboy veiksmes stāsts, kas turpinās līdz mūsdienām. Tiesa gan, pašam žurnālam labākie gadi bijuši dažus gadu desmitus tālā pagātnē, jo vēlāk parādījās konkurenti, kas uzdrošinājās publicēt arvien piedauzīgāku un pieprasītāku saturu. Playboy nolēma saglabāt pieklājīgu stāju un atteicās publicēt pornogrāfiju, kas mūsdienās ir pārcēlusies galvenokārt uz interneta vidi.

Redaktoram draud cietums

Playboy amerikāņu izdevumam joprojām ir aptuveni pusotra miljona lasītāju, tomēr lielāko daļu ienākumu uzņēmums gūst nevis no žurnāla, bet gan no sava zīmola izmantošanas. Playboy zaķītis rotā neskaitāmas preces - no apakšveļas līdz pat smaržām un cigāriem.

Playboy nav pametis novārtā arī savas žurnālu impērijas paplašināšanu - žurnāls tiek izdots daudzās pasaules valstīs. Ne visur Playboy zaķis tiek gaidīts atplestām rokām, piemēram, žurnāla tirdzniecība aizliegta gandrīz visās musulmaņu zemēs. Pirms dažiem gadiem par izņēmumu kļuva Indonēzija, kur tika laists klajā vietējais Playboy izdevums. Tas izraisīja niknus islāma fundamentālistu protestus, jo žurnāla ienākšanu Indonēzijā viņi uzskatīja par sabiedrības morālā pagrimuma simbolu. Par spīti skandālam, visa žurnāla tirāža tika izpirkta. Indonēzijas varas iestādes vēl aizvien turpina vajāt «nepiedienīgo» Playboy, bijušais žurnāla redaktors Ervins Arnada nesen notiesāts uz diviem gadiem cietumā.

Maz vīriešu žurnālu

Playboy pamanījies izraisīt skandālus arī dažās Eiropas valstīs, kurās ir ievērojama katoļu baznīcas ietekme. Piemēram, Īrijā žurnāla izdošana bija aizliegta no 1959. līdz 1995. gadam. Playboy koncerna vadība nesen pati nolēma pārtraukt žurnāla izdošanu Portugālē, jo vietējā redakcija bija atļāvusies aizskart kristiešu jūtas, publicējot fotogrāfijas ar kārdinājumā kritušā Jēzus Kristus tēlu.

Playboy pēdējos gados ienācis arī Baltijas valstīs: Igaunijā žurnāls tiek izdots kopš 2007. gada, Lietuvā tas iznāk kopš 2008. gada. Kādu laiku Playboy lietuviešu izdevumu publicēja Latvijas izdevniecība Žurnāls Santa, taču pagājušogad pieņemts lēmums aiziet no Lietuvas. «Nolēmām koncentrēties uz Latvijas tirgu,» stāsta izdevniecības līdzīpašniece Santa Anča. Vienu brīdi par Playboy izdošanu Latvijā domāja gan Santa, gan izdevniecība Lilita, tomēr atteicās no šīs ieceres. Daļēji tas skaidrojams ar to, ka šīm izdevniecībām pašām ir vīriešu žurnāli (Klubs un FHM), kas konkurētu ar Playboy. «Nebūtu prāta darbs izdot divus vienādus žurnālus,» secina S. Anča. Protams, ieceres ietekmējusi arī Latvijas reklāmas tirgus krīze, piemēram, Klubam reklāma sarukusi par 70%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?