Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Polijā sēras un daudz neatbildētu jautājumu

Polijā pēc valsts vadītāju traģiskās nāves aviokatastrofā turpinās lielākās sēras kopš 2005. gada, kad aizsaulē aizgāja poļu iemīļotais pāvests Jānis Pāvils II. Taču šoreiz bēdas ir vēl lielākas, jo Jānis Pāvils II nomira sirmā vecumā, bet Smoļenskas katastrofa nonāvēja Polijas līderus, no kuriem daudzi vēl bija spēka gados.

Nezināja valodu?

Paredzams, ka otrdien poļi varēs sākt atvadīties no prezidenta Leha Kačiņska, kura zārks būs novietots prezidenta pilī Varšavā. Prezidenta un viņa dzīvesbiedres Marijas bēres plānotas sestdien, tomēr galīgais lēmums būs atkarīgs no tā, vai Polijā būs nogādātas visu katastrofas upuru mirstīgās atliekas. Pirmdien bija identificēti tikai 24 no 96 līķiem, ziņo RIA Novosti. Dažu upuru mirstīgās atliekas varētu identificēt tikai pēc DNS analīzēm.

Pirmdien par katastrofas upuriem sēroja ne tikai Polijā, bet arī Krievijā, Ukrainā un Eiropas Savienības valstīs. Upuru piemiņu godināja arī Latvijas amatpersonas. «Esam kopā ar poļu tautu šajā traģiskajā brīdī,» līdzjūtības grāmatā Polijas vēstniecībā ierakstīja Latvijas prezidents Valdis Zatlers ar dzīvesbiedri Lilitu. Paredzams, ka L. Kačiņska bēru dienā visā Latvijā pulksten 12 tiks izsludināts trīs minūtes ilgs klusuma brīdis.

Polijā tikmēr izskan daudz neatbildētu jautājumu par katastrofas cēloņiem, jo nav skaidrs, kādēļ lidmašīnas pilots mēģināja nolaisties Smoļenskas lidlaukā, neraugoties uz dispečeru brīdinājumiem par sliktiem laika apstākļiem. Pilots identificēts kā 36 gadus vecais Arkadjušs Protasjuks. Smoļenskas militārā lidlauka dispečers intervijā portālam Lifenews.ru pavēstījis, ka dispečeriem bijis grūti sazināties ar lidmašīnas apkalpi, jo poļiem bijušas sliktas krievu valodas zināšanas. Dispečers brīdinājis Polijas prezidenta lidmašīnu par biezo miglu un aicinājis lidot uz citu lidostu, piemēram, Minsku, taču pilots nav uzklausījis ieteikumu un centies nolaisties Smoļenskā.

Mainīs noteikumus

Plašsaziņas līdzekļos izskanējuši minējumi, ka pats L. Kačiņskis vai lidmašīnā esošie armijas ģenerāļi mudinājuši pilotu riskēt un nolaisties Smoļenskā, lai paspētu uz piemiņas ceremoniju Katiņā. 2008. gadā Gruzijas kara laikā L. Kačiņskis jau esot centies pierunāt pilotu nolaisties Tbilisi, neraugoties uz briesmām. Polijas ģenerālprokurors Andžejs Seremets gan vēsta, ka pašlaik izmeklētāju rīcībā nav ziņu par iespējamo spiedienu uz lidmašīnas pilotu.

Pēc bijušā Polijas prezidenta Leha Valensas domām, poļiem vajadzētu mācīties no šīs traģēdijas un izdarīt secinājumus, lai nākotnē izvairītos no līdzīgām kļūdām. Piemēram, nav skaidrs, kādēļ prezidents, gandrīz visa armijas vadība un virkne ietekmīgu ierēdņu tika sasēdināti vienā lidmašīnā. Polijas prezidenta pienākumu izpildītājs Broņislavs Komorovskis jau paziņojis, ka pieprasīs izstrādāt jaunus noteikumus, lai novērstu šādu traģēdiju atkārtošanos. Bulgārijas prezidenta pārstāvji tikmēr paziņojuši, ka prezidents vairs neizmantos Tu-154 lidmašīnu, jo pēc Smoļenskas katastrofas palielinājušās bažas par šo lidmašīnu drošību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?