Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Politiskā futbola iespējas beigušās

Eirozona nonākusi ilgi gaidīto pārmaiņu sākuma posmā. Liela daļa no līdz šim paveiktā ir bijusi vai nu cīņa ar parādu krīzes izraisītā ugunsgrēka sekām (bet ne cēloņiem), vai arī tie ir bijuši tikai nelieli soļi īsto risinājumu virzienā. Un pat tie ir nākuši ar smagu piepūli, jo politiska 17 valstu savienība nozīmē arī 17 dažādu interešu un viedokļu lēmumu pieņemšanā.

Taču laikmetā, kad finanšu investori, kas ir patiesie valdību parādu un tēriņu sedzēji, savos vērtējumos kļūst arvien skarbāki, tālāks politiskais lēmumu futbols novestu pie dziļākas parādu krīzes un recesijas eirozonā. Jau labu laiku to apzinās Eiropas Centrālā banka (ECB), kas līdz šim ir izmantojusi dažādu jaunradi, lai atkal un atkal valdībām dotu atelpas brīdi nepopulāru lēmumu pieņemšanai. Līdz beidzot šovasar politisko lēmumu sniega pika ir sākusi savu ceļu pa pareizo kalna nogāzi.

Latvijai gan kā eirozonas dalībvalsts kandidātei, gan kā valstij, kam eirozonas valstis ir nozīmīgs tirdzniecības partneris, ir svarīgi, lai līdz šim paustās Eiropas politiķu apņemšanās tiktu īstenotas un būtu veselīga eirozona. Tas gan tiešā, gan pastarpinātā veidā ietekmēs valsts ekonomisko izaugsmi un finanšu resursu pieejamību. Tai pašā laikā, ja Latvija turpina iesākto piesardzīgo valsts tēriņu politiku, nepieļaujot iepriekšējās kļūdas, mēs finanšu investoriem paliksim arvien pievilcīgāka valsts ar iespēju savus tēriņus un iepriekšējo gadu parādus finansēt par izdevīgākām procentu likmēm.

Eirozonai noteikti palīdzētu vienotu eiroobligāciju ieviešana, bet šis ir nevis dažu gadu, bet gan nākamās desmitgades risināmais jautājums. Tādēļ pašlaik mēs redzam darbu pie iestrādnēm, ko varētu īstenot tuvākā gada pusotra laikā. Vēl šogad Eiropas Komisijai ir jānāk klajā ar priekšlikumu par vienotu banku uzraugu un savienību Eiropā. Šo ieceri īstenojot dzīvē, banku glābšanu turpmāk ļautu veikt vēl dienasgaismu neieraudzījušajam Eiropas Stabilitātes mehānismam (ESM). Atšķirībā no šodienas banku glābšanai novirzītie līdzekļi netiktu iekļauti cietušās valsts kopējā parādu nastā, un tas atvieglos, piemēram, Spānijas likteni.

Taču, lai ESM iedzīvināšana būtu iespējama, nepieciešama Vācijas piedalīšanās šajā struktūrā, jo Vācija ir lielākais eirozonas dažādu glābšanas rīku finansētājs. Tādēļ svarīgs datums būs 12. septembris, kad Vācijas Konstitucionālā tiesa paziņos savu lēmumu: sākt vai nesāk lietu par ESM atbilstību Vācijas pamatlikumam. Lietas sākšana ievērojami sarežģītu pašreizējās eirozonas glābšanas ieceres un izraisītu negatīvu viļņošanos finanšu tirgos, kam šāds pavērsiens nav bāzes scenāriju augšgalā.

Arī ECB septembrī būtu jānāk klajā ar savu redzējumu, kā tā īstenos šomēnes pausto apņemšanos palīdzēt valstīm, ja tās vērsīsies pēc atbalsta glābšanas fondā. Centrālā banka šādā gadījumā veiktu, iespējams, ļoti apjomīgu īstermiņa obligāciju uzpirkšanu, «nodzenot» šo valstu īstermiņa aizņemšanās izmaksas maksimāli zemu. Šis būtu kārtējais glābšanas riņķis valdībām, kas liktu tām strādāt un īstenot sāpīgas reformas, lai pārliecinātu investorus un samazinātu arī garāka termiņa aizņemšanās izmaksas. Protams, nevar izslēgt, ka īstermiņa obligāciju pirkšana un to likmju kritums «pavelk» līdzi arī garāka termiņa vērtspapīru likmes un tādējādi jau uzreiz samazina valdību aizņemšanās izmaksas garākos termiņos.

ECB sava jaunā prezidenta vadībā ir pierādījusi, ka nebaidās spert drosmīgus soļus. Un tuvākā ECB sēde būs jau septembra sākumā.

*Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības līdzekļu pārvaldnieks

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?