Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Premjers asas kustības neizdara

Premjeram Valdim Dombrovskim (Vienotība), sestdien sperot soli samilzušā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) konflikta risināšanā, varētu būt izdevies nošaut divus zaķus reizē - no vienas puses, nesaasināt attiecības koalīcijā, no otras puses, demonstrēt, ka cenšas iesaistīties KNAB problēmu šķetināšanā.

Premjers sestdien pavēstīja, ka paplašina starpinstitūciju komisijas kompetenci, un tā vairs nevērtēs tikai KNAB reorganizācijas piedāvājumu, bet arī KNAB priekšnieka Normunda Vilnīša rīcības tiesiskumu. Tomēr šis viņa gājiens tiek vērtēts arī kā laika vilcināšana, kas ļaus KNAB konfliktam vēl izvērsties plašumā.

Velk garumā

Jau pirms pāris nedēļām publiskajā telpā nonāca virsprokurora Arvīda Kalniņa vadītās komisijas ziņojums, kurā secināts, ka N. Vilnītis rīkojās atbilstoši savai kompetencei, taču premjers pagarinājis starpinstitūciju komisijas darbības termiņu līdz nākamā gada 10. janvārim. Mainījusies gan komisijas «politiskā» daļa, un Saeimā neievēlētā Dzintara Jaundžeikara un Jura Dalbiņa (abi - PLL) vietā nāks atbildīgo komisiju vadītāji Gundars Daudze (ZZS) un Ainars Latkovskis (Vienotība). V. Dombrovskis esot saņēmis 13 dažādas KNAB darbinieku vēstules, kurās paustas sūdzības par N. Vilnīti - gan par viņa darbības stilu, gan darbībām, kuru tiesiskums esot apšaubāms. Arī tās būšot jāizvērtē komisijai. Vienā no vēstulēm pretenzijas pret KNAB šefu pauž 101 darbinieks, kas ir apmēram divas trešdaļas birojā strādājošo. Tomēr V. Dombrovskis nav sācis procedūru, lai varētu izvērtēt N. Vilnīša atbilstību amatam, ko var darīt tikai īpaša komisija ģenerālprokurora vadībā, savukārt gala lēmums jāpieņem Saeimai. Viņš gan neizslēdza iespēju - ja komisija secinās, ka N. Vilnītis rīkojies prettiesiski, varētu būt jāvērtē arī viņa atbilstība amatam.

«Premjers velk laiku un cer, ka kaut kas atrisināsies,» atzīst Sabiedrības par atklātību Delna politikas analītiķe Līga Stafecka, pēc kuras domām, «atkal iegūstam jaunu termiņu, līdz kuram kaut kas tiks vērtēts». Turklāt komisija neesot nekur reglamentēta, tāpēc nav skaidri principi, pēc kuriem tā darbosies, - vai tā vērtēs tikai N. Vilnīša darbības atbilstību likumam vai to, kāds viņš ir kā vadītājs. Ja V. Dombrovskis grib atrisināt KNAB konfliktu, jāsāk oficiālā procedūra, lai vērtētu N. Vilnīša atbilstību amatam, uzskata L. Stafecka, kura kā mazticamu vērtē iespēju, ka konfliktu var noregulēt tā, ka biroja vadībā var sastrādāties N. Vilnītis un KNAB priekšnieka vietnieki Alvis Vilks un Juta Strīķe. Par to liecina arī vietnieku teiktais - viņi atzīst, ka neredz iespēju strādāt birojā, ja N. Vilnītis paliek amatā.

Atkāpties negrasās

Savukārt N. Vilnītis vēlreiz apliecināja - viņš pats atkāpties negrasās, jo neredzot tam pamatu. «Palasiet šīs [darbinieku] vēstules. Jūs faktus tur redzat?» sacīja KNAB vadītājs. Viņš konfliktu skaidroja gan ar pārlieku lielu uzticēšanos vietniekiem un atsevišķu nodaļu vadītājiem, gan strukturālajām izmaiņām, kas varētu izraisīt daļas darbinieku, kurus «noņem no priekšnieku amatiem, no labākām algām», neapmierinātību, kā arī atzina, ka «es arī neesmu ideāls». Uz Dienas jautājumu, kā viņš risinās konfliktu, N. Vilnītis atbildēja, ka strādāšot tālāk tāpat kā līdz šim. Viņš atturējās skaidri izteikties par iespēju nomainīt J. Strīķi un A. Vilku, uzsverot, ka viņi, tāpat kā citi darbinieki, nedrīkst izdarīt pārkāpumus. Vai viņi tos ir izdarījuši? «Šobrīd ir pazīmes,» atzina N. Vilnītis un uzsvēra, ka A. Vilks pats presei esot teicis, ka, sniedzot intervijas, pārkāpj iekšējās kārtības noteikumus.

V. Dombrovska sestdien spertais solis esot saprotams no politiskās loģikas viedokļa, jo politiskā situācija viņam nedod daudz manevra iespēju, jo parlamentā varētu nebūt pietiekama atbalsta N. Vilnīša nomaiņai. No atsevišķiem Vienotības pārstāvjiem jau izskanējis pieļāvums, ka varbūt jānomaina visa KNAB vadība, ko var uztvert kā kompromisa meklējumu - atbrīvošanos no N. Vilnīša, reizē upurējot arī J. Strīķi un A. Vilku, kas varētu būt pieņemamāks variants arī citiem politiskajiem spēkiem. A. Vilks pieļauj, ka juridiski to varētu būt ļoti grūti izdarīt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?