Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Premjers gatavs apturēt nelikumības Jelgavas domē

Privātpersonu sludinājumu un uzņēmumu reklāmu ievietošana par nodokļu maksātāju naudu uzturētā pašvaldības izdevumā nav vietējās varas funkcija, bet gan konkurences kropļošana. Tā par Jelgavas domes Finanšu komitejā jau atbalstīto lēmumprojektu saka gan premjers Valdis Dombrovskis, gan ekonomikas ministrs Artis Kampars (abi Vienotība).

Tomēr rīcību premjers sola tikai tad, ja nelikumīgais lēmums tiks pieņemts domes sēdē. Publicējot reklāmas savā izdevumā _Jelgavas Vēstnesis_ (JV_),_ pašvaldība vēlas gadā nopelnīt ap 20-30 tūkstošiem latu, tā radot ievērojamus zaudējumus Jelgavā strādājošajai brīvajai presei.

Jelgavas dome lēmumprojektu virza, neraugoties uz to, ka jau pirms divarpus gadiem vairākas institūcijas - Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), Tieslietu ministrija un Valsts kontrole - atzina šādu praksi par neatbilstošu pašvaldību likumam, Valsts pārvaldes iekārtas likumam un Publisko aģentūru likumam, jo darbs reklāmas jomā nav uzskatāms par pašvaldības funkciju. Toreiz pašvaldība iesākto praksi pārtrauca.

Jelgavas mērs Andris Rāviņš (ZZS) tagad aizbildinās, ka iepriekš bijis tikai šo institūciju viedoklis, nevis aizliedzošs rīkojums. Likumu pārkāpumu viņš iecerē nesaskata - lasīt reklāmu un sludinājumus JV esot iedzīvotāju interesēs, un dome to traktē kā publisku pakalpojumu.

Rīgas Stradiņa universitātes žurnālistikas programmas vadītāja Anda Rožukalne atzīst, ka Jelgavas domes rīcība ir acīmredzama vēlme deformēt konkurenci, jo tradicionālajiem plašsaziņas līdzekļiem jāpastāv pašiem, bet pašvaldība savu izdevumu iespiež par nodokļu maksātāju naudu. «Visas šīs darbības mērķis ir vājināt pašvaldības darba uzraugus - medijus, kas tai nav parocīgi,» viņa saka.

A/s Diena piederošajā Jelgavas laikrakstā Zemgales Ziņas pēdējos gados ir bijusi virkne analizējošu rakstu par Jelgavas pašvaldības darbu, arī par milzīgo summu - 225 tūkstošiem latu -, ko pašvaldība gadā tērē savam izdevumam.

«Esmu pārliecināta, ka šādā veidā domes vadība vēlas ar mums izrēķināties par tai netīkamām publikācijām. Ir taču skaidrs, ka reklāmdevējiem pašvaldības noteiktā reklāmas cena un lielā auditorija, kas tiek nodrošināta ar bezmaksas eksemplāra iemešanu katrā pastkastītē, šķitīs ļoti pievilcīga. Mūsu ieņēmumi līdz ar to strauji kritīsies,» saka ZZ galvenā redaktore Evita Puriņa, paužot nožēlu par domes vēlmi nelikumīgi panākt, lai nākotnē iedzīvotāji par Jelgavu saņemtu tikai pašvaldības kontrolētu, pašslavinošu informāciju. Viņa arī norāda, ka gadījumā, ja reklāmu publicēšana domei netiks liegta, šādu praksi nekavēsies pārņemt arī citas pašvaldības.

Latvijas Preses izdevēju asociācija sola rīkoties, lai likuma pārkāpums Jelgavā netiktu pieļauts. Pret A. Rāviņa aizstāvēto projektu grasās balsot domes opozīcija, bet pāris deputātu, kas viņa nostāju allaž atbalstījuši, vēl domāšot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?