Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Pret insektiem - ne tikai ar šūpošanos

«Neaizmirsti tik pašūpoties, lai vasarā nekož odi,» - šī ir ierasta frāze, ko cits citam sakām Lieldienās. Daļai cilvēku tas, iespējams, arī palīdz, tomēr vairākums, tuvojoties Līgosvētkiem, apbruņojas ar pretodu līdzekļiem. Mazie insekti var šķist nekaitīgi, taču organisma reakcija var nebeigties tikai ar niezi dzēluma vietā - cilvēks var nonākt pat slimnīcā.

Tā notiek - īpaši, ja runa ir par bērniem. Turklāt papildus sīcošajam odu baram, kas nevēlas atkāpties, pie svinību svētku galda nereti sastopami arī bīstamāki kukaiņi: bites, lapsenes un sirseņi. Šo kukaiņu dzēlieni jau var izraisīt nopietnas alerģiskas reakcijas.

Nonāk slimnīcā

Pēc Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) datiem, šogad līdz 14. jūnijam mediķi steigušies palīgā 21 cilvēkam, kam pēc bīstamo kukaiņu dzēlieniem parādījusies izteikta alerģiska reakcija. NMPD pārstāve Inga Vītola Dienai stāsta, ka pavasarī vairāki gadījumi bijuši saistīti ar darbu pie bitēm. Lielākajā daļā gadījumu dzēlieni bijuši tieši sejas apvidū. Savukārt vasaras vidū ierasti gadījumi ir, ka cilvēks, kukaini nemanot, iedzer to kopā ar kādu šķidrumu vai ieēd. Pēc speciālistes teiktā, bīstamākās ir bundžas, no kurām dzerot nav redzams, ka tajās iekritis kukainis. Maldīgi ir domāt, ka tam jābūt tikai saldam dzērienam. Iepriekšējā sezonā bijuši izsaukumi gadījumos, kad bīstamais kukainis iedzerts ar ūdeni no glāzes. Turklāt jāskatās arī, ko ēd, - pērn bijis gadījums, ka bērns ieēdis lapseni kopā ar cīsiņu. Ievērojamu izsaukumu skaita pieaugumu mediķi gan tikai vēl gaida - priekšā laiks, kad gatavosies augļi un ogas, kā arī vārīti ievārījumi.

Dienai norāda speciālisti, smagākas alerģiskās reakcijas ir tieši pieaugušiem cilvēkiem. Alerģiska reakcija var attīstīties ļoti strauji uzreiz pēc kukaiņa dzēliena vai pat vairākas stundas pēc tā. Bīstami, ja kukainis iedzeļ sejā, kaklā, limfmezglos, elpošanas ceļos vai ja vienlaikus sadzeļ vairāki kukaiņi. Sevišķi bīstami, ja iedzelts mutes dobumā, - strauji piepampstot dzēliena vietai, cietušais var nosmakt. Kā uzsver I. Vītola, reti, atsevišķos gadījumos, indīgo kukaiņu dzēlieni var izraisīt dzīvībai bīstamu alerģisku reakciju - anafilaktisko šoku un Kvinkes tūsku. Šādos gadījumos nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot 113.

No odiem jāsargā bērni

Runājot par odiem, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas alergoloģe Elīna Aleksejeva Dienai uzsver, ka īpaši jāsargā bērni. Diemžēl katru gadu slimnīcā nonāk odu sadzelti mazuļi. Nereti cieš tieši mazākie bērni, kuri insektus neprot ne aizgaiņāt, ne nosist. Lielākais risks ir zīdaiņiem, kuri atstāti guļam, piemēram, ratiņos laukā. Šādos gadījumos odu kodumi var būt pa visu ķermeni, arī ļoti jutīgās vietās - sejā, plakstiņos. Pēc speciālistu novērojumiem arī odi savā ziņā ir manījušies un pēc to dzēlieniem vairāk ir izteiktas lokālās reakcijas, tomēr nopietnas alerģijas odu dzēlieni lielākoties neizraisa.

E. Aleksejeva skaidro, ka pēc palīdzības vecākiem būtu jāvēršas, ja bērnam pēc odu kodumiem ir izteikta tūska un bērns ir ļoti nemierīgs. Dažreiz gadās, ka mazuļi plakstiņu tūskas dēļ nevar atvērt acis un pakustināt ekstremitātes. Taču vairumā gadījumu tik smagu reakciju, kādas izraisa lapseņu, bišu vai sirseņu dzēlieni, nav.

Runājot par aizsardzību, speciālisti atgādina, ka bērniem, kuri guļ ratiņos vai atrodas telpā, jānodrošina speciāli aizsardzības tīkli, lai odiem nebūtu iespējams piekļūt pie bērna. Bērnam uz ādas nevajadzētu pūst aizsardzības līdzekļus pret odiem, labāk ir appūst mazuļa ratus no ārpuses.

Attiecībā uz lielākiem bērniem, kuri jau paši ir aktīvi un vasarā labprāt uzturas brīvā dabā, jādomā par piemērotu apģērbu un speciāliem aizsardzības līdzekļiem. Savukārt tiem, kam ir paaugstināta jutība pret odu dzēlieniem, dodoties dabā, vajadzētu nodrošināties ar palīdzības līdzekļiem. Pirmkārt, tā ir auksta komprese, dažādas atvēsinošas ziedes, otrkārt, antihistamīna līdzekļi, taču to lietošana jāsaskaņo ar bērna ģimenes ārstu.

Ar kukaiņiem uzmanīgāk

E. Aleksejeva uzsver, lielāks risks, ka no dzēlieniem rodas smagākas alerģiskās reakcijas, parādās nevis mazuļu, bet pusaudžu vecumā. Turklāt no pirmajiem dzēlieniem reakcijas var arī nebūt vai tā ir lokāla, taču pēc nākamajiem dzēlieniem var rasties nopietnākas veselības problēmas, kas pat apdraud dzīvību. Risinājums ir tikai izvairīšanās no atkārtotiem kukaiņu dzēlieniem.

Ja kukaiņi bērnu jau sadzēluši, rīcības plāns ir līdzīgs kā odu dzēlienu gadījumā, tikai šoreiz aukstuma kompreses jāmaina ļoti bieži, lai kukaiņa inde netiek tālāk asinsritē. Palīdzēt var arī speciālie medikamenti. Taču, ja parādās citas sūdzības vai tūska turpina progresēt, jālūdz mediķu palīdzība.

Dodoties plūkt jāņuzāles, nedrīkst aizmirst arī par ērcēm. Kā Dienai norāda Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC), šogad ērču aktivitāte iesākās agrāk nekā iepriekšējos gados - jau februāra vidū. Turklāt, par spīti diezgan vēsajam laikam, ērču blīvums šogad ir aptuveni divas reizes augstāks nekā pērn, jo ērču pārziemošanai šoziem bija labvēlīgi laikapstākļi. Pēc pirmā aktivitātes pacēluma maijā ērču aktivitāte pašreiz vēl ir augsta, un var sagaidīt, ka ērču daudzums arī vasaras un rudens sezonā - ogu un sēņu laikā - būs lielāks nekā pērn, skaidro SPKC pārstāve Edīte Tettere.

Līdz ar ērču aktivitāti dabā pieaug arī saslimušo cilvēku skaits. Piemēram, līdz 15. jūnijam reģistrēti septiņi ērču encefalīta gadījumi un 79 cilvēki saslimuši ar Laimas slimību. Pērn saslimušo skaits šajā pašā laika periodā bija attiecīgi deviņi un četrdesmit deviņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lietas, kas jāatceras

Par smagu alerģisku reakciju var liecināt:
aizdusa, smakšana vai apgrūtināta elpošana
samaņas traucējumi, reiboņi vai stipras galvassāpes
pēkšņas sāpes krūtīs, sirdsdarbības paātrināšanās
slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā
ja pietūkums strauji veidojas ne tikai dzēliena vietā, bet tūska sākas arī uz sejas, kakla, rokām, mutē, rīklē, elpošanas ceļos


Kā rīkoties, ja iedzēlis indīgs kukainis
Ja nav izteiktas alerģiskas reakcijas, dzēliena vietā var parādīties neliels pietūkums, nieze un apsārtums. Pietiek, ja šai vietai pieliek vēsu kompresi, kas mazinās sāpes, niezi un pampumu.
Ja ir nosliece uz alerģiju vai kukainis sadzēlis bērnu, iespējamās alerģijas mazināšanai ieteicams lietot aptiekās iegādājamos pretalerģiskos preparātus.
Ja iedzēlusi bite, uzmanīgi jāizņem dzelonis. Tā galā ir indes maisiņš, kuru nedrīkst saspiest.
Ja ir iedzelts mutes dobumā, jādod sūkāt ledus gabaliņu vai dzert maziem malkiem aukstu ūdeni, vai pat ēst saldējumu. Sadzelto vietu var dzesēt ar vēsu kompresi arī no ārpuses.


Lai pasargātu sevi un bērnus no ērču pārnēsātajām slimībām
Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas un tās laikus var notraukt.
Apģērbs jāpielāgo tā, lai ērces nevarētu zem tā pakļūt.
Jālieto aizsardzības līdzekļi pret ērcēm.
Pārnākot mājās, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērču. Jāpārbauda arī bērni un mājdzīvnieki.
Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas drīzāk.

Avots: NMPD, SPKC

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izraēla šobrīd cīnās par Eiropu

Par to, kādas sajūtas un emocijas valda Izraēlā gadu pēc teroristu asiņainajiem uzbrukumiem, un par to, vai un kā iespējama situācijas atrisināšanās, Andis Sedlenieks sarunājas ar Izraēlas vēst...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?