Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Pret Lembergu jau nobalsos

Vai pieļaujat iespēju, ka ZZS kaut kādā formā pievienosies jaunveidojamās valdības koalīcijai?

Vismaz pirmajā posmā mēs tur nebūsim. Domāju, ka nevajag koalīcijas veidotājiem mānīt daļu sabiedrības, dodot signālus, ka ZZS kaut kādā veidā varētu tikt piesaistīta valdībai. Ir skaidri un gaiši jāpasaka, ka ir tāda nostāja - pret Lembergu. Es nezinu, ar ko Lembergs viņus visus tā ir nobiedējis, bet tāda nostāja ir. Turklāt ir Zatlera faktors. Cik mēs ar viņu Saeimā tiekamies un runājamies, mums nav nekādu problēmu ar viņu komunicēt. Savukārt Zatleram pret Lembergu ir kaut kāds iekšējs aizvainojums. Kamēr Zatlera un Lemberga attiecības netiks kaut kādā veidā atrisinātas, no Zatlera puses būs šis nepārprotamais pret. Savukārt, kamēr Dombrovskis turēsies pie Zatlera svārku stērbeles, nekāda citāda risinājuma attiecībās ar ZZS nebūs. Būsim reālisti - 56 balsis viņiem.

Vai bezpartijisks zemkopības ministrs, kas pieņemams ZZS, nebūtu zināma sadarbības forma ar Dombrovska valdību?

Lai par šo lietu mēs vispār varētu spriest, ir jābūt ļoti precīzam, oficiālam, publiskam uzaicinājumam par to runāt. Tāda nav. Mēs esam sapratuši, ka viss pārējais par šo jautājumu ir tāda parunāšana pie tējas tases. Ja šāds priekšlikums par zemkopības ministru no Dombrovska puses izskanēs, tad tas tiks ļoti rūpīgi vētīts, lemts un spriests frakcijā kopā ar valdi.

Vai prognozējat uzticības balsojumu šai valdībai?

Prognozēju, ka valdību apstiprinās ar tām pašām balsīm, par kurām tiek domāts. Vienojošais elements jaunajā koalīcijā ir viens - tas ir Lembergs. Tātad pret Lembergu - pret to jau viņi nobalsos. Tālāk profesionālā valdības rīcība būs ļoti zemā līmenī, jo, ja tā ir veidota tikai ar šādu nožēlojamu motivāciju, diez vai tur kaut kas labs var būt.

Vai ZZS tiek diskutēts par kaut kādu rīcības variantu, kas var nojaukt sarkanās līnijas?

Nekad neesmu uzskatījis, ka man kaut kādā veidā būtu Zatleram jāpiekāpjas. Kāpēc man būtu viņa sarkanās līnijas jādzēš? Ja Zatlers pats savā prātā tādas ir iezīmējis, lai viņš dzīvo savu dzīvi ar tām sarkanajām līnijām - redzēs, pie kā tā dzīve viņu novedīs. Domāju, ka tas ir glupāk par glupu, jo Lembergs ir skaidri pateicis, ka viņš distancējas no šīs valdības veidošanas, no darba šajā valdībā vispār. Lembergs te nekur nepiedalās, viņa te nekur nav. Tās ir tīri Zatlera personiskās ambīcijas - viņš nav kaut kur pārvēlēts un viņš ir sev atradis vaininieku, kāpēc viņš nav pārvēlēts. Tas ir tik muļķīgi. Politikā visnepareizākais notiek tad, kad attiecības aiziet ļoti dziļā personiskā naidā.

Vai ir diskutēts tāds distancēšanās variants kā Latvijai un Ventspilij izstāšanās no ZZS?

Vēlreiz atkārtošu - viena cilvēka iegribu dēļ saraut sadarbību ar politisko partiju - mēs to nedarīsim. Mēs visi te nedancosim pēc viena cilvēka iegribām. Mēs nekad to nedarīsim.

Kā jūs vērtējat līdzšinējo ZZS sadarbību ar Valdi Dombrovski un Vienotību?

Mūsu sadarbība ir bijusi gana laba. Pats Dombrovskis ir atzinis, ka viņš nekad nav lēmumus pieņēmis ārējo spēku darbības rezultātā. Viņš ir strādājis kā valdības vadītājs, vadoties no tā, kā viņš to procesu virzību valstī redz. Manuprāt, mēs esam strīdējušies, argumentējuši, pastāvējuši katrs uz savu taisnību - ZZS un Vienotība, bet beigās mēs vienmēr esam sapratuši, ka ir jāatrod tas mūs vienojošais motīvs. Šādā demokrātiskā ceļā mēs kopā esam pieņēmuši daudzus ļoti atbildīgus lēmumus, kas kopumā tomēr ir sekmējuši valsts virzību ārā no ekonomiskās krīzes.

Kādi būs nākamās valdības galvenie uzdevumi?

Nākamās valdības galvenie uzdevumi? Nesmīdiniet mani! Katra diena, ko viņi kopā nostrādās, tā jau būs liela viņu uzvara.

Kādos jautājumos jūs esat gatavi atbalstīt Dombrovski un kādos neesat?

Dombrovski mēs atbalstīsim visos tajos lēmumos, kuros viņš būs racionāls un saprātīgs. Uzreiz varu pateikt, ka, piemēram, visas tās glupās izglītības reformas mums ne prātā nenāk atbalstīt. Ja taisās augstskolu sistēmu reformēt tā, ka valstī atstāj vienu vien centrālo augstskolu, bet visas pārējās paliek tikai piedēkļi, tad mēs esam pret. Mēs redzam Latviju kā valsti, kura tomēr ir vienmērīgi attīstīta, kurā ir augstskolas arī reģionos. Jāņem vērā, ka augstskolai, piemēram, Valmierā ir arī liela sociāla, liela kultūras nozīme. Mēs esam par budžeta vietu augstskolās saglabāšanu. Kas uzņemsies visu izsniegto studiju kredītu garantēšanu? Valsts? Pašvaldības? Bankas par šādu kreditēšanas sistēmu, protams, būs priecīgas. Ļoti apšaubu, ka izglītības reformas mērķis ir Latvijas izglītības sistēmas konkurētspēja pasaulē. Tas ir tīrs banku lobisms - maksas izglītības ieviešana augstskolās. Tomēr visus valstij svarīgus un ekonomiku sekmējošus lēmumus mēs esam gatavi atbalstīt. Mans gala vēlējums šai valdībai būtu tāds - lai katra diena, ko kopā nostrādā, nebūtu pēdējā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?