Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Pretojas eiro valstī, ne savā kabatā

Pēc ilgām un emocionālām debatēm 53 Saeimas deputāti vakar konceptuāli atbalstīja eiro ieviešanas likumu, par balsojot tikai koalīcijas partiju deputātiem, pret - tikai opozīcijai. Jānis Dūklavs (ZZS) balsojumā nepiedalījās, bet Andris Bērziņš (ZZS) atturējās. Faktiski identiski balsis sadalījās arī pirms tam, balsojot par likumprojekta pasludināšanu par steidzamu.

Tomēr, ņemot vērā, ka par steidzamību balsoja mazāk nekā divas trešdaļas deputātu, opozicionāru solījumi panākt referenduma sarīkošanu par eiro ieviešanu nav neizpildāmi. No amatpersonu deklarācijām gan redzams, ka daļa aktīvāko eiro ieviešanas projekta pretinieku no Saskaņas centra (SC), tāpat kā daļa Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputātu paši savos personīgajos uzkrājumos eiro uzticas vismaz tikpat daudz kā citām valūtām. Viņi gan Dienai apgalvoja, ka nekādu pretrunu te neesot.

Debatēs, kas vilkās teju sešas stundas, Vienotības un Reformu partijas (RP) deputāti pārsvarā uzstāja uz eiro ieviešanas nestajiem labumiem un kritizēja ZZS par viedokļa maiņu, jo iepriekš, būdama valdībā, tā eiro ieviešanu atbalstījusi. Likumprojekta referents Jānis Ozoliņš (RP) arī apšaubīja sabiedriskās domas aptaujas, kas parāda ārkārtīgi zemo atbalstu eiro, jo «ikdienas dzīvē mēs jau sen esam atbalstījuši eiro», atsaucoties uz faktu, ka 44% no noguldījumiem tiek veikti eiro un 84% kredītu.

Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK pārstāvji debatēs gan pauda atturīgāku viedokli pret eiro ieviešanu, bet atzina, ka tas ir jādara, jo alternatīva esot nonākšana Krievijas ietekmes sfērā. «Visnožēlojamāk tomēr klausīties, kā par latu kā valsts svēto simbolu runā SC deputāts Nikolajs Kabanovs, kurš plašākai sabiedrībai labāk pazīstams ar deguna šņaukšanu Latvijas karogā,» pauda Dāvis Stalts (NA). Jāpiebilst, ka neviens no pieciem NA deputātiem, kurus kā iespējamos eiro balsojuma izgāzējus iepriekš minēja raidījums Nekā personīga, debatēs neuzstājās. Kaut arī viņi visi nobalsoja par, no sarunas ar Vinetu Poriņu bija noprotams, ka viņa to darījusi caur sakostiem zobiem. Kaut sižetu viņa nodēvēja par tendenciozu, deputāte atzina, ka tas bijis impulss debatēm trešdien NA frakcijā, pēc kurām tika izplatīts paziņojums, ka NA tomēr atbalstīs eiro.

Savukārt opozīcijas pārstāvji debatēs vairākkārt biedēja ar nestabilo situāciju eirozonā, uzdodot jautājumu, kādēļ citas Austrumeiropas valstis šobrīd ar pievienošanos nesteidz.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kurš gan sēdē nepiedalījās, Dienai norādīja, ka viņa frakcijas galvenie iebildumi esot nevis pret pašu eiro ieviešanu, bet gan pret to, ka valdība šīs valūtas ieviešanas plusus nespēj izskaidrot sabiedrībai. Viņš atzina - ja sabiedrības vairākums eiro ieviešanu atbalstītu, «tas būtu zināms arguments, lai mēs šo jautājumu skatītu savādākā plāksnē». Nākotnē eiro varbūt būtu arī jāievieš, bet šobrīd esot par daudz neatbildētu jautājumu.

Jāpiebilst, ka saskaņā ar amatpersonas deklarāciju A. Brigmanis pats savus uzkrājumus veidojis gan eiro - 98 tūkstoši -, gan latos - 93 tūkstoši. Jautāts, vai te pretrunu nesaskata, viņš teica, ka «tas ir visglupākais pretarguments» un neviens viņam nevar aizliegt naudu uzkrāt tādā valūtā, kādā viņam tas izdevīgāk. Kā zemnieku saimniecības īpašniekam, virkne darījumu viņam jāveic eiro. «Tieši tā ir mūsu šībrīža priekšrocība, ka varam izvēlēties, kādā valūtā turēt naudu - eiro vai latos,» viņš uzsvēra.

Savukārt SC deputāts Andrejs Elksniņš, kuram jau iepriekš pārmests, ka, par spīti savai aktīvajai pozīcijai pret eiro ieviešanu, viņš pats faktiski visus savus uzkrājumus (50 000 eiro) glabā šajā valūtā, Dienai vēlreiz apliecināja, ka grib, lai par to tiktu sarīkots referendums. Jautāts par paša uzkrājumiem, A. Elksniņš vispirms uzsvēra, ka deklarācijā norādītā informācija ir jau pusgadu veca, tomēr, lūgts precizēt, atzina, ka joprojām naudu glabā tieši šajā valūtā. Viņš eiro uzkrājis, jo bieži apmeklējot citas valstis, tādēļ eiro izmantot viņam esot izdevīgāk. Jautāts, vai šis princips nav attiecināms arī uz visiem pārējiem Latvijas iedzīvotājiem, A. Elksniņš atbildēja «nē», īsti gan to nepamatojot.

SC politiķis Sergejs Dolgopolovs naudu ir uzkrājis gan eiro, gan latos, gan ASV dolāros, bet tajā un savā nostājā pretrunas nesaskata: «Diversifikācija notiek ne tikai starp bankām, bet arī valūtām, tā ir normāla parādība, jo tas dod zināmas garantijas pret valūtu svārstībām. Es jau nerunāju par to, lai aizliegtu operācijas ar eiro.» Par spīti A. Elksniņa aicinājumiem pēc referenduma, S. Dolgopolovs uzsvēra, ka SC frakcija vēl par šādu soli neesot lēmusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.

Pārmaiņu laika brīnumi

Pēc Rīgas Daugavas futbola meistarkomandas, kas vēl astoņdesmito gadu vidū izpelnījās lielu Latvijas sporta līdzjutēju atzinību, mūsu futbolā uz brīdi iestājās panīkums, līdz notika vēsturiskais pavē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?