Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pretspēku cīņa vienā valdībā

Ja Jaunā laika, Pilsoniskās savienības un Sabiedrības citai politikai veidotā apvienība Vienotība, kuru ar šādu nosaukumu paredzēts pieteikt ceturtdien, vēlēšanu kampaņā izies kā pretstats trim ietekmīgajiem līderiem Andrim Šķēlem (TP), Aivaram Lembergam (ZZS) un Aināram Šleseram (LPP/LC), tas var kļūt par vēl vienu apgrūtinājumu Valda Dombrovska (JL) valdībai.

Tajā drīz pie viena galda ar _Pilsoniskās savienības_ līderi Ģirtu Valdi Kristovski, kurš visnesaudzīgāk ir noskaņots stāties pretim tā dēvētajiem oligarhiem, vajadzētu apsēsties arī vienam no viņiem - A.Šķēlem, kurš sestdien varētu atkal kļūt par valdībā lielākās Tautas partijas priekšsēdi.

Sabiedrība izvēlēsies

Viens no apvienības izveides iniciatoriem Rīgas domnieks Edgars Jaunups (JL) Dienai atzina: «Valsts nozagšana ir fakts, bet mūsu piedāvājums būs kaut kas vairāk par cīņu pret - tas būs par godīgu valsts pārvaldi un godīgu politiku.» Viņš tāpat kā viens no Sabiedrības citai politikai (SCP) līderiem Artis Pabriks atzīst, ka šī Saeima ir tāda, kāda tā esot, un tajā vairs neesot iespējams izveidot citu labāku valdību. «Tā nelaime, kura valstī var iestāties, ja valdība krīt, nav samērojama ne ar ko, un šis ir valsts izdzīvošanas jautājums,» uzskata E.Jaunups, kā konstruktīvus partnerus uzteicot Zaļo un Zemnieku savienību. Viss liecina, ka no šīs priekšvēlēšanu cīņas, kurā TP varētu iezīmēt sevi uz iespējamā Jaunā laika profesionālā vājuma fona, bet trīs partiju apvienība - ar cīņu pret oligarhiem, nevarēs izvairīties. A.Pabriks ir pārliecināts, ka tikai sabiedrība varēs izšķirt, kam tā vēlas uzticēt varu pēc vēlēšanām. Viņaprāt, izšķiršanās būs starp diviem varas modeļiem - oligarhi piedāvājot virzīties uz saimnieka tipa modeli, bet «mēs iestājamies par tautas varu».

ZZS šajā cīņā centīšoties neiesaistīties, neļaujot sevi izprovocēt ne vieniem, ne otriem, jo koalīcijai ir jānostrādā līdz Saeimas pilnvaru beigām, teica ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. TP sola negāzt valdību, bet nesola nenorādīt uz JL ministru neprofesionalitāti, pat ja A.Šķēle uz koalīcijas sēdēm atnāks tikai tad, kad būs kāds svarīgs jautājums. PS līderis Ģ.V.Kristovskis asas sarunas paredz tieši tad, ja kāds no tiem, kas atbildīgs par situāciju valstī, atbildību centīsies novelt uz JL. «Tad nekāda uz kopējiem mērķiem orientēta sadarbība neveidosies,» atzina Ģ.V.Kristovskis.

Atmodu neatkārtot

TP trumpis šajā sacensībā varētu būt kāds vēl tās dzīlēs topošs piedāvājums valsts izvešanai no krīzes. Apvienība Vienotība tādu gatavo ar Sarmītes Ēlertes domubiedru grupas atbalstu. Uz tās organizētajām diskusijām ar dažādu jomu ekspertiem tiek aicināti arī pārstāvji no trim partijām, kuri var paši izlemt, ko no šajās diskusijās uzzinātā vēlas iekļaut savā programmā. Šīs sadarbības iznākumā var paredzēt, ka domubiedru grupas cilvēki startēs arī Vienotības sarakstā vēlēšanās.

Žaneta Jaunzeme-Grende Dienai atzina, ka nevēlas «ņemt varu, bet mainīt varu, ko var izdarīt arī sabiedrība, aktīvi cilvēki», un, kas iespējams, darbojoties arī nevalstiskajās organizācijās, par ko viņa izšķīrusies, nestājoties nevienā partijā. Tajās nav arī S.Ēlertes, kura neinteresējoties par grupā iesaistīto ekspertu politiskajām simpātijām, bet arī uzskata, ka pretim «trīs vecās sistēmas redzamajiem pārstāvjiem var stāties, ja šai pretestībai tiek mobilizēta sabiedrība». To vislabāk varēšot izdarīt, ar sagatavoto piedāvājumu ejot pie sabiedrības un iesaistot cilvēkus tā apspriešanā, lai viņi justos pārstāvēti. «Atmodu nevar atkārtot. Tas bija unikāls process - viens ienaidnieks un konkrēts mērķis. Tagad ir jārunā par cita līmeņa sabiedrības līdzdarbošanos,» teica S.Ēlerte.

JL, PS un SCP pārstāvji apzinoties, ka izšķiršanās apvienību saukt par Vienotību ir riskanta gadījumā, ja savstarpējās attiecībās to neizdodas apliecināt. Taču tas arī būšot kā atgādinājums katram, ka saliedēt sabiedrību var tie, kuri paši spēj vienoties. Pēc tam, kad trīs partijas būs nodibinājušas apvienību, tajā plānots iesaistīt arī citus - LSDSP ar SCP jau izveidojusi kopīgu darba grupu programmu salīdzināšanai. TB/LNNK kā varbūtējos partnerus uzlūko JL. Bijušais tēvzemietis Ģ.V.Kristovskis vēl pirmdien ar šaubām vērtēja tādu iespēju, bijušajiem partijas biedriem pārmetot līdzatbildību par situāciju valstī, kam TB/LNNK vadība jau agrāk oponēja, atgādinot, ka Ģ.V.Kristovskis arī pats ilgi bijis varā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?