Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Prezidents aizstāv 16. martu

Latviešu leģionāru piemiņas pasākumi ir jāskaidro Latvijas sabiedrībai un pasaulei, bet nav pamata šī datuma atzīmēšanu kritizēt, otrdien LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš. Latviešu karavīru piemiņa arī šogad tiks godināta 16. martā, par ko liecina Rīgas domē jau pieteikto pasākumu saraksts - to vidū ir arī tradicionālais gājiens no Doma baznīcas uz Brīvības pieminekli, kurā arī šogad plāno piedalīties Saeimas deputāti no Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK, kas tagad ir pārstāvēta valdībā.

Šīs dienas priekšvakarā, kad ik gadu sabiedrībā palielinās spriedze, apvienības politiķi ir aizsākuši diskusiju par iespēju nākotnē uzsvaru likt uz brīvības cīnītāju godināšanu 17. martā - tā ir diena, kurā 1944. gadā Konstantīna Čakstes vadītā Latvijas Centrālā padome (LCP) sagatavoja pazīstamu politiķu un inteliģences pārstāvju parakstītu Memorandu, aicinot atjaunot Latvijas faktisko suverenitāti. LCP bija pretošanās kustība, kas cīnījās pret abām okupācijas varām, cenšoties par to informēt pasaules sabiedrību. Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība) aģentūrai BNS šo kolēģu piedāvājumu novērtējusi atzinīgi, jo Latvijas brīvības cīnītāju pieminēšana 17. martā varētu «samazināt spriedzi un starptautisko rezonansi ap Latviju, kāda pēdējos gados ir radusies ap leģionāru atceres dienas norisēm». Iepriekš viņa izteicās, ka ministriem un deputātiem nevajadzētu piedalīties 16. marta gājienā.

Jau rakstīts, ka VL-TB/LNNK valdes rosinātajā diskusijā bija dažādi viedokļi. Vieni uzskatīja, ka karavīru piemiņu varētu godināt nevis 16. martā, bet nākamajā dienā. Savukārt viens no apvienības līderiem Raivis Dzintars Dienai sacīja, ka 17. marta vēsturiskā nozīme ir pieminēšanas vērta, bet tā nevarētu aizstāt Daugavas vanagu jau sen aizsākto tradīciju 16. martā atcerēties brīvības cīnītājus piemiņas pasākumos, kuri tāpat tiktu rīkoti. R. Dzintars uzskata, ka diena, kad LCP pieņēma vēsturisko memorandu, varētu papildināt, nevis aizstāt 16. martu. Uzsverot 17. marta nozīmi, būtu vieglāk skaidrot Latvijas sarežģītās vēstures lappuses. Līdzīgu viedokli Dienai iepriekš pauda arī tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, kurš 16. martā ik gadu piedalās atceres pasākumos Lestenes Brāļu kapos. Jau šogad naktī no 16. uz 17. martu ir paredzēts koncerts, kurā tikšot godināta brīvības cīnītāju piemiņa, sacīja R. Dzintars. Viņš arī bija gandarīts par Valsts prezidenta A. Bērziņa teikto.

Prezidents LNT rīta pārraidē atgādināja, ka jau 1950. gadā ASV Pārvietoto personu komisija secinājusi, ka latviešu leģionāri nav kara noziedznieki, arī PSRS Augstākā padome 1955. gadā pieņēmusi lēmumu par viņu reabilitāciju, ziņo BNS. «Uzskatīt viņus par noziedzniekiem - tas ir ārpus saprāta robežām,» sacīja Valsts prezidents. Viņš uzsvēra, ka Otrā pasaules kara leģionāru Latvijā ir mazāk nekā 500 un viņu vidējais vecums ir virs 90 gadiem. «Kur tur ir briesmas no viņiem? Tā ir tik negodīga spēle! Tas ir vēl lielāks absurds nekā referendums,» emocionāli teica A. Bērziņš. Kā prezidenta teikto citē BNS, tad viņš sacījis: «Kāpēc noliegt to, kur cilvēki ir tik daudz dzīvību zaudējuši, ieguldījuši sevi ar domu par Latvijas nākotni? Neredzu pamatu, kāpēc to noliegt.» Valsts prezidents paudis nožēlu, ka, laikam ejot, atsevišķi cilvēki uz šo notikumu rēķina grib gūt sev politisko kapitālu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?