Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Prezidents vēlas ekspertu grupas, nevis komisiju

Tas, cik pēkšņi dažas dienas pēc Satversmes preambulas prezentācijas Valsts prezidents Andris Bērziņš paziņoja par Konstitucionālās tiesību komisijas likvidāciju, radīja minējumus par šādas rīcības patiesajiem iemesliem. Tos saistīja gan ar viedokļu atšķirību par komisijas priekšsēža, Eiropas Savienības Tiesas tiesneša Egila Levita piedāvāto Satversmes preambulu, gan to, ka E.

Levits neformāli minēts kā iespējamais Valsts prezidenta kandidāts un var atstāt A. Bērziņu ēnā. No prezidenta paziņojuma medijiem izriet, ka ar paša izraudzītiem ekspertiem viņš redz iespēju vairāk ietekmēt viena vai otra jautājuma risināšanu. Komisijas vietā plānots veidot ekspertu grupas. Neoficiāli zināms, ka kādai varētu lūgt izvērtēt arī iekšējo strīdu vājinātā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja kā neatkarīgas institūcijas darbību.

Konstitucionālo tiesību komisiju 2007. gada nogalē izveidoja toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers, kura pirmā reakcija bija lakoniska: «Esmu pārsteigts. Tas pat nav īstais vārds. Es to nesaprotu.» Viņaprāt, šī komisija bija viena no veiksmīgākajām viņa prezidentūras laikā, iesaistot augstas klases profesionāļus. Komisija strādās līdz 1. novembrim, un tajā ir konstitucionālo tiesību eksperti Ineta Ziemele, Daiga Rezevska, Gunārs Kusiņš, Lauris Liepa un Mārtiņš Mits. Par savu darbu viņi atalgojumu nesaņēma, lai gan sagatavoja apjomīgus pētījumus, piemēram, par Satversmes kodolu, izmaiņām pamatlikumā. «Veikt šo darbu par velti bija mūsu apzināts lēmums. Tas ir darbs Latvijas valsts labā,» sacīja G. Kusiņš. Neko vairāk viņš nevēlējās teikt, jo «tie, kas bija un tagad vairs nav, nebūs objektīvi». Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība) izteica nožēlu par prezidenta lēmumu, jo komisija gatavoja pētījumus, par kādiem citas valsts institūcijas ekspertiem maksā desmitiem tūkstošus latu. «Es tiešām gribētu cerēt, ka tas nav saistīts ar Satversmes preambulu,» piebilda I. Čepāne.

Pieņēmumus Valsts prezidenta juridiskais padomnieks Reinis Bērziņš Dienai nevēlējās komentēt, bet, viņaprāt, nav pamatotas aizdomas, ka īstais iemesls varētu būt Satversmes preambula, kuras autors ir E. Levits, nevis komisija. Valsts prezidenta A. Bērziņa sarunā ar E. Levitu pirmdien preambula ir tikai nedaudz pieminēta. Vairāk runāts par prezidenta rosinātajiem Satversmes grozījumiem, kas paredz nostiprināt premjera lomu, un par tiem E. Levits esot izteicies pozitīvi. Šie grozījumi ir sagatavoti nevis Konstitucionālo tiesību komisijā, bet gan ekspertu grupā. Tuvākajā laikā šādu ekspertu grupu varētu dibināt ar mērķi izveidot neatkarīgo valsts institūciju vienotu pārraudzības modeli, kā arī administratīvā procesa uzlabošanai. Ja komisijas darba rezultātā tapa apjomīgi pētījumi, tad ekspertu grupām būtu lakoniskāk jāsagatavo atbildes, kā risināt vienu vai otru jautājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?