Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Prezidentūra dod iespējas lobēt Latvijas jautājumus, taču sacerēties nevajag

Apmēram 10% no kopējās darba kārtības - tiek lēsts, ka aptuveni tik liela ietekme Eiropas Savienībā (ES) pieņemtajos lēmumos ir prezidējošajai dalībvalstij. Taču, lai šāda ietekme būtu iespējama, pašai dalībvalstij jānosaka nacionālās prioritātes, turklāt vairākos līmeņos. Tiesa, potenciālo ietekmi nevajadzētu pārspīlēt.

«Tas ir gudrības un taktikas jautājums, kā mēs caur ES darba kārtības jautājumiem pavirzām tālāk vienu vai otru jautājumu. Taču nedrīkst domāt, ka tagad ņemsim desmit Latvijā aktuālus jautājumus, kurus neesam varējuši ES līmenī atrisināt pēdējos gados, un tagad prezidentūras laikā tos visus Briselē saliksim uz galda un nonāksim pie labvēlīga risinājuma,» uzsver Latvijas prezidentūras ES padomē sekretariāta direktore Inga Skujiņa, norādot, ka nevajag pārvērtēt Latvijas pirmās prezidentūras ietekmi uz visas Eiropas lēmumiem. «Ja prezidējošā valsts spēj salikt pareizos akcentus, izmantot pareizās politikas sviras un rast sabiedrotos, kuru intereses sakrīt, tā var panākt sev pozitīvus risinājumus, taču nevajag pārvērtēt - Eiropā ir 27 valstis, kas skatās cita citai uz pirkstiem,» saka politoloģe Žaneta Ozoliņa, uzsverot - «ja valsts ir gudra, prezidentūra var būt svira, kas strādā valsts labā». Kā piemēru viņa min Dāniju, kura prezidentūras laikā sevi pozicionēja kā valsti, kas tendēta uz inovācijām, tā rezultātā gūstot finanšu atbalstu vēlmei kļūt par valsti ar neatkarīgu zaļo enerģiju.

Lai būtu skaidra vīzija par nākotnē veicamo, nepieciešams skaidri saprast nacionālās prioritātes, lai vismaz iezīmētu virzienu, kurā domāt, jūnijā un jūlijā Latvijas Politologu biedrība sadarbībā ar prezidentūras sekretariātu organizēja desmit diskusijas, kurās, lai atpazītu Latvijai svarīgāko, piedalījās politiķi, amatpersonas un arī nevalstiskā sektora pārstāvji.

Darbs pie nacionālo prioritāšu atpazīšanas ir tikai sācies. Taču jau diskusiju laikā iezīmējies, ka Latvija sevi pozicionē kā valsti ar ietekmi Austrumu partnerības politikā. Latvija arī gribēs sevi pozicionēt kā nozīmīgu valsti Baltijas reģionā, jo tieši Latvijas prezidentūras laikā tiks pārskatīta ES stratēģija Baltijas jūras reģiona attīstībai. Iespējams, ka Latvija varētu nākt klajā arī ar iniciatīvu e-lietās, kas būtu saistītas ar informācijas tehnoloģijām, valsts pārvaldi un demokrātijas procesu attīstību, kā arī iezīmēt kādu no vides prioritātēm, stāsta Ž. Ozoliņa. Tomēr šī pagaidām ir taustīšanās. Kā skaidro Ž. Ozoliņa, valsts prioritātes formējas vairākos līmeņos. Pirmajā līmenī ir ES politika un valsts prioritātes attiecībā pret to, kas notiek Eiropā, jo Latvija nevar izvirzīt prioritāti, par kuru nav intereses nevienai citai dalībvalstij. Otrajā līmenī valstij jāsamēro savas intereses ar prezidentūras trio interesēm, un tad jau trešajā līmenī ir tās prioritātes, uz kurām skatās caur nacionālas valsts prizmu. Pirmajos divos līmeņos prioritātes tiek paustas filozofiskāk un ir vērstas uz nākotni, trešajā - nacionālās valsts līmenī - var pievērsties ļoti specifiskām lietām. «Taču nekad prioritātes nebūs tikai filozofiskas vai savtīgas,» saka Ž. Ozoliņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?