Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Priekšgājēji būs eksaktie

No vienpadsmit iespējamiem pa visu Rīgu izkaisītiem punktiem piemērotākais Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra celtniecībai izrādījās Torņakalns. Patlaban 4,5 hektārus plašajā teritorijā ir redzams nesen no gruvešiem attīrīts klajums, pēc diviem gadiem tur sliesies Dabas un medicīnas zinātņu centrs, kas būs pirmā no 120 miljonu latu vērtā projekta kārtām.

«Nākamās kārtas būs humanitārās zinātnes, pedagoģija un datorika, paralēli visas infrastruktūras. Pēc pārcelšanās kopā atbrīvosies 68,8 tūkstoši kvadrātmetru. Bet vienmēr paliks Raiņa bulvāris 19,» stāsta par projektu atbildīgais zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks.

Jānoķer kaimiņi

No visiem LU nekustamajiem īpašumiem, kas kopskaitā ir aptuveni 50, universitātes vajadzībām projektētas ir divas no ēkām - Raiņa bulvārī un Kronvalda bulvārī. Sadrumstalotā infrastruktūra un studijām nepiemērotās ēkas patlaban rada šķēršļus LU pamatfunkciju īstenošanai, pie kurām I. Muižnieks pieskaita studijas, zinātnisko un jaunrades darbību, tāpat arī pakalpojumus uzņēmējiem un sociālajiem partneriem.

LU uzskata, ka bez tās infrastruktūras uzlabošanas ārzemju studentu piesaistē nebūs iespējams konkurēt pat ar tuvākajām kaimiņvalstīm. Tartu Universitāte no 2009. gada var lepoties ar Ķīmijas ēku, kas celta ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu. Viļņā iecerēts uzsliet Saullēkta ieleju, kurā atrastos Viļņas Universitāte, Viļņas Tehnoloģiskā universitāte un institūti. «Viņiem projekts ir grandiozāks, bet viņi vēl nav tikuši tik tālu kā mēs,» teic I. Muižnieks.

«Mēs» šobrīd esam tikuši līdz klajumam, kas attīrīts no mazdārziņiem, ES struktūrfonda finansējumam augstākās izglītības infrastruktūrai 22,7 miljonu latu apmērā, Dabas un medicīnas zinātņu akadēmiskā centra skicēm un teju noslēgtam konkursam par projekta inženiertehnisko, finansiālo un tiesisko uzraudzību. Aprīlī par skiču projekta izstrādi pēc trīs konkursa kārtam tika noslēgts līgums 200 tūkstošu latu apmērā ar arhitektu biroju 6. stils. Pēc aptuveni divām nedēļām būs zināmi rezultāti konkursam par projekta īstenošanas uzraudzību. I. Muižnieks atklāj, ka tiek izvērtēti četri pretendenti. Sākotnēji plānots, ka šī projekta daļa izmaksās ap 800 tūkstošiem latu, taču pēc iesniegtajiem piedāvājumiem LU secina, ka, iespējams, varēs izlīdzēties ar 650 000 latu.

Valsts naudu vēl netīko

ES finansējums līdz šim esot iztērēts «ļoti maz». Taču šobrīd tēriņi uzņem apgriezienus, jo LU sāk iegādāties aprīkojumu, ko var izvietot un lietot pašreizējās ēkās. 2014. gadā, kad pēc celtniecības darbu noslēgšanas sākies ēkas iekārtošana, iepirkto aprīkojumu pārvietos uz jauno Akadēmisko centru.

«Ja nesadarīsim galīgās muļķības, tad var jau teikt, ka esam dabūjuši. Projekti gan vēl nav noslēgti,» par nākamo finansējumu apmēru, 10 miljoniem latu, ko plānots iegūt no ES struktūrfonda zinātnes infrastruktūrai, teic I. Muižnieks. Atlikušos aptuveni 83 miljonus latu visu Akadēmiskā centra projekta kārtu īstenošanai LU cer iegūt no citiem ES un starptautiskiem projektiem, LU nekustamajiem īpašumiem, remonta un ekspluatācijas līdzekļu ietaupījumiem, kā arī publiski privātās partnerības. Vaicāts, vai projektam netiks lūgts arī valsts atbalsts, I. Muižnieks teic: «Ja būs iespēja, garam nepalaidīsim. Šeit ir svarīgi parādīt, ka sākas kaut kāda kustība. Tas varētu piesaistīt arī investoru interesi.»

Cer arī uz muzeju

Otrajā projekta posmā, kas ieplānots 2015.-2018. gadā, iecerēts izveidot Humanitāro zinātņu, pedagoģijas un datorikas centru. Noslēdzošais posms, kura finišs gaidāms 2020. gadā, paredz Sociālo zinātņu centra izveidi. Ja Torņakalna teritorija tiks attīstīta pēc paredzētā plāna, no visām LU ēkām savas funkcijas saglabās galvenā celtne Raiņa bulvārī 19, Fizikas un matemātikas studiju centrs Zeļļu ielā, kā arī universitātes rīcībā esošās ēkas Alberta, Strēlnieku ielā un Kalpaka bulvārī. Daļā no citiem LU nekustamajiem īpašumiem, kuri atbrīvotos pēc Torņakalna attīstības, plānots izveidot zinātniski tehnoloģiskos centrus. Savukārt Kronvalda bulvāra ēku, kur šobrīd mājo LU biologi, I. Muižnieks min kā iespējamo Dabas zinātņu un medicīnas muzeja mītni. «Ļoti daudzās valstīs ir tādi muzeji. Kāpēc lai nebūtu arī pie mums,» viņš teic. Šovasar uz Torņakalna zemes varētu tapt sporta laukums. «Sportisti mums grib uztaisīt futbola laukumu tajā daļā, kas vēl kādu laiku nebūs apbūvēta,» saka prorektors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?