Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Privātpersonām iespējas ierobežotas

Veselības apdrošināšanas polišu cena šogad atsevišķos gadījumos ir pieaugusi par 40%, tomēr vienlaikus tirgū ir gadījumi, ka apdrošinātājs piedāvā nebijuši zemas polises cenas. Lai gan ekonomikas krīzes un valdības lēmumu dēļ veselības apdrošināšanas pircēju - uzņēmumu un valsts vai pašvaldības iestāžu - loks ir ievērojami samazinājies, apdrošinātāji pagaidām neplāno sākt arī privātpersonu veselības apdrošināšanu, ko līdz šim tirgū piedāvāja likvidācijai lemtā RSK, liecina apdrošinātāju teiktais.

Cena veselības apdrošināšanas polisei galvenokārt atšķiras pēc seguma. Attiecīgi katrs apdrošinātājs šobrīd izstrādājis 5 līdz 9 dažādas pamata programmas ar dažādiem segumiem, kur cenas var svārstīties no dažiem desmitiem latu līdz vairāk nekā Ls 1000 par polisi vienam darbiniekam. Izņemot no polišu seguma iepriekš ierastās papildu programmas, piemēram, zobārstniecības pakalpojumus, sporta klubu apmeklējumu, atstājot tikai klientam nepieciešamo, kā stacionārās aprūpes pakalpojumu izmaksu segšana, ļauj apdrošinātājiem piedāvāt krietni zemākas polises cenas nekā iepriekš. Piemēram, Ergo jau pērn ieviesa veselības polisi ar līdz šim vēl nebijušu gada maksu - 36,6 lati vienam darbiniekam. «Ergo dati liecina, ka augstākā cena, kas atvēlēta veselības apdrošināšanas polises iegādei, visbiežāk ir ap Ls 400,» atzina Ergo sabiedrību Baltijā valdes loceklis Deniss Sazonovs, tomēr piebilda, ka šobrīd polišu pieprasījuma cenu līmenis mainās uz produktu ar cenu griestiem līdz Ls 200. Gjensidige Baltic informācija liecina, ka polises, kas sedz maksas ambulatorās ārstu vizītes, plaša spektra diagnostiskos izmeklējumus, t.sk. magnētisko rezonansi, laboratoriskos izmeklējumus, masāžu kursu, kā arī maksas stacionāro ārstēšanu un operācijas, maksas neatliekamo palīdzību, ārstniecību rehabilitācijas iestādēs, cena ir no Ls 300.

Cenu pārskatīšanu šogad paredz teju visi Dienas aptaujātie apdrošinātāji, no kuriem vairākums neredz iemeslus cenu būtiskam samazinājumam. Viņiem liek uzmanīties tas, ka pērn veselības apdrošināšanas nozarē piedzīvoti 10 miljonu latu zaudējumi. Apdrošinātāji prognozē, ka šogad varētu samazināties cena polisēm, kas bāzētas uz pacienta iemaksu, bet pieaugt tām, kurās ietverta maksas stacionārā ārstēšana. Lai arī šogad pacienta iemaksa ir samazināta, tomēr pakalpojumu pieejamība stacionāros par pacienta iemaksu varētu būt krasi limitēta, kas vēl vairāk varētu paaugstināt izmaksas un tādējādi arī prēmijas polisēm, skaidro Gjensidige Baltic Personu apdrošināšanas nodaļas vadītāja Sandra Pietkēviča.

If apdrošināšana aplēsusi, ka šā gada sākumā, salīdzinot ar situāciju pirms gada, veselības apdrošināšanas polises cena ar ambulatoro pakalpojumu apmaksas segumu ir pieaugusi par teju 40%. «Pašlaik vēl ir pāragri spriest par cenu svārstībām šogad, jo tikai janvārī tiek apkopoti jaunie ārstniecības iestāžu cenrāži, kas ļaus novērtēt, kādā virzienā iesim, sākot jauno gadu,» atzina Baltas Risku parakstīšanas pārvaldes korporatīvo risku produktu vadītāja Vita Bočkāne. Atsevišķi apdrošinātāji izstrādājuši iespējas polises nopirkt lētāk, kas nav saistīts ar tās segumu. Piemēram, BTA piedāvā iespēju atteikties no cenu ziņā dārgām līgumiestādēm, aizvietojot tās ar citām, sniegto pakalpojumu kvalitātes ziņā līdzvērtīgām. Savukārt Ergo polisi var iegādāties par 20% lētāk, ja klients izvēlas par veselības aprūpes pakalpojumiem maksāt no saviem līdzekļiem un pēc tam iesniegt čekus atlīdzību saņemšanai.

Individuāliem klientiem jeb privātpersonām neviens apdrošinātājs pašlaik neplāno piedāvāt apdrošināt veselību, tāpēc faktiski šāda iespēja uz kādu laiku varētu pilnībā izzust, ja tiks likvidēta RSK. Apdrošinātāji skaidro, ka tiem adekvāti izvērtēt un noteikt šī riska cenu neļauj nenoteiktība veselības nozarē un valdības lēmumu neprognozējamība. D.Sazonovs lēsa, ka šādu iespēju varētu realizēt nākotnē un tādos tirgus apstākļos, kad kopumā būs mainījusies sabiedrības domāšana, proti, cilvēki šo produktu iegādāsies savai drošībai, piem., negaidītu saslimšanu gadījumiem, pasargājot sevi finansiāli no neparedzētiem izdevumiem, nevis iepriekš zināmu un izplānotu medicīnisko izdevumu segšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cenas izmaiņa

Apdrošināšanas polise ar tradicionālāko ambulatoro pakalpojumu apmaksas segumu
Ambulatorā aprūpe ar
Ls 300 limitu (pakalpojumu apmaksa 100%)
2009.g. janvārī Ls 113 (cena vienai personai)
2010.g.janvārī Ls 158 (tātad izmaiņa ir + 39,8%)
Avots: If Latvia

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?