Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Problēmas ceļā uz eirozonu

Līdz laikam, kad Latvija gatavojas iestāties eirozonā, palicis apmēram gads, un kaislības pieaug ar katru dienu. Aptaujas rāda, ka pret eiro ieviešanu noskaņoto un svārstīgo iedzīvotāju skaits aizvien palielinās. Tam ir arī objektīvi iemesli, problēmas Grieķijā, Spānijā, Portugālē un citās valstīs vairo negatīvo attieksmi pret iestāšanos eirozonā.

Visu valstu, arī Latvijas, masu saziņas līdzekļi uzkurina kaislības, apsverot, vai eiro un eirozona vispār saglabāsies. Daudzi pazīstami ekonomisti un finansisti, īpaši ASV, pareģo drīzu eirozonas sabrukumu. Džordžs Soross jau maijā paziņoja par eirozonas sabrukumu rudenī. Tas nav noticis.

Eirozonā patiesi ir problēmas ekonomikas jomā, bet tās nav saistītas ar valūtu eiro. Problēmas radušās daudzu valstu bezrūpīgās un bezatbildīgās politikas - grezni dzīvot uz parāda - dēļ. Tas ir daudzkārt apspriests, nav jēgas atkārtoties. Tāda pati problēma ir arī ASV, starpība tikai tā, ka ASV dolārs ir starptautiska valūta. Drukāšanas mašīnu var ieslēgt un visas problēmas uzvelt valstīm, kuras lieto ASV dolārus. ASV nedzīvo ar nopelnīto naudu, bet uz finanšu spekulāciju un mahināciju ar dolāriem rēķina. Tomēr ASV nav sabrukušas un netaisās to darīt. ASV interesēs ir saasināt situāciju ap eiro.

Amerikāņu rakstnieks Marks Tvens teicis, ka «baumas par manu nāvi ir stipri pārspīlētas», un to var attiecināt arī uz baumām par eiro nāvi. Agrāk vai vēlāk eirozonas valstis ievedīs kārtību finansēs un ekonomikā, galvenokārt izdevumu ekonomijas un optimizācijas veidā, ko Latvija jau izdarījusi. Un nekā citādi, jo eiro nav pasaules valūta, to nav iespējams drukāt, kā ASV dolārus. Tādēļ nav iemesla uztraukties par Eiropas Savienības sabrukumu.

Ko nedara mūsu valdība? Neveic aktīvu izskaidrošanas darbu ne TV, ne drukātajos masu saziņas līdzekļos, ne internetā. Nedaudzajās uzstāšanās reizēs jūtama nedrošība, slābanums un nepārliecinātība, nav pamatotu argumentu. Galvenais arguments - iespēja aiziet no paaugstinātās vērtības lata, iespēja, kuru garām palaist nedrīkst. Faktiski jau šodien esam piesaistīti eiro.

Aptaujas rāda iedzīvotāju bailes, ka līdz ar eiro ieviešanu paaugstināsies cenas, kā jau noticis daudzviet. Iespējams, katrā valstī tam ir atšķirīgi iemesli, bet ir arī kopējs faktors - nekontrolējama, spekulatīva un nesodāma tirgotāju uzvedība. Kas aizstāv eiro neieviešanu? Galvenokārt tie, kuri nodarbojas ar importu - jo stiprāks lats, jo viņiem izdevīgāk. Turklāt imports uz Latviju ir 1,5 reizes lielāks par eksportu.

Valdībai nopietni jāveic atklāts un intensīvs darbs iedzīvotāju vidū par eiro ieviešanas lietderību, nenovedot lietu līdz referendumam ar neparedzamu rezultātu. Svarīgi laikus uz etiķetēm norādīt cenu eiro un latos, izdot pārejas noteikumus, ievērojot citu valstu negatīvo pieredzi. Vismaz pusgadu pēc pārejas uz eiro jāaizliedz mainīt cenas bez attiecīgu aprēķinu un pierādījumu iesniegšanas. Vainīgie jāsoda ar lielām soda sankcijām. Jāizveido kontroles grupas, jāuzklausa ziņas no iedzīvotājiem. Dažiem tas var likties naivi un nenopietni, bet ir iedarbīgi un nav pretrunā brīvā tirgus prasībām. Anarhistisks tirgus jākontrolē un stingri jāuzrauga. Nedrīkstam pieļaut, ka viena cilvēku grupa nepamatoti iedzīvojas uz citu rēķina. Noteikumiem jābūt skaidriem, precīziem, nepieļaujot dažādus iztulkojumus. Ja viss tiks sagatavots un tautai izskaidrots, tad būs kārtībā. Negribētu, lai valdība paļautos uz «runājiet, cik gribat, bet mēs izlemsim un izdarīsim, kā uzskatīsim par vajadzīgu». Šoreiz tas varētu arī neizdoties.

*Ekonomikas doktors, profesors, a/s Dzintars valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?