Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Problēmas pensionāriem tikai subjektīva rakstura

Zviedrijā dzīvoju jau daudzus gadus, te pagājusi praktiski visa mana darba dzīve. Esmu pensijā no 65 gadu vecuma, kas ir Zviedrijā noteiktais pensionēšanās vecums, bet arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas vēl astoņus gadus - līdz 73 gadu vecumam - turpināju strādāt par pasniedzēju universitātē, jo man ļoti patika mans darbs.

Manas mājas šobrīd ir privātmāju rajonā Stokholmas dienvidrietumu priekšpilsētā. Kaimiņu vidū ir daudzas ģimenes ar bērniem, pensionāru šajā rajonā nav daudz. Ar citiem pensionāriem gan satiekos regulāri, jo aktīvi darbojos Zviedrijas Latviešu pensionāru biedrībā. Organizējam dažādus pasākumus latviešu pensionāriem, piemēram, 1. oktobrī mums būs Jāņa Poruka daiļradei veltīts pasākums. Iecerēts arī, ka oktobrī pie mums viesosies Atis Lejiņš no Latvijas un stāstīs par politisko situāciju Latvijā. Uz pasākumiem Zviedrijā dzīvojošos latviešu pensionārus aicinām ar mūsu avīzes Brīvā Latvija starpniecību un arī izmantojot e-pastu - mums ir sava, latviešu pensionāru e-pastu liste. Patlaban plānojam, ka mūsu biedrība apvienosies ar otru Zviedrijā pastāvošo latviešu pensionāru biedrību Aprūpe, un tad pa abām biedrībām kopā mēs būsim aptuveni 120 Zviedrijā dzīvojoši latviešu pensionāri.

Latviešu pensionāri, kuri dzīvo Zviedrijā, par dzīves praktisko jautājumu risināšanu un par finansiālo situāciju īpaši nesūdzas, jo finansiālais nodrošinājums pensionāriem Zviedrijā ir ļoti labs. Tuvinieku materiālais atbalsts izdzīvošanai vidusmēra pensionāram šajā valstī nav nepieciešams. Problēmas pensionāriem te ir tikai subjektīva rakstura - veselības stāvoklis, piemēram, jo objektīvi jau nav par ko sūdzēties. Man pašai ir pietiekama, pat var teikt, laba pensija, tās apjomu nosaka sociālās iemaksas, kas atbilstoši Zviedrijas likumdošanai tika maksātas no manas darba algas visu darba gadu laikā. Zviedrijā cilvēkiem ir iespējams darba gadu laikā veikt papildu iemaksas un veidot uzkrājumus vecumdienām, bet es to neizmantoju, jo nebija nepieciešams. Šobrīd man kā pensionārei ir atlaides maksai, braucot sabiedriskajā transportā, un, tā kā pēc insulta man piešķirta invalidāte, tad ir arī iespēja izmantot lētus taksometra pakalpojumus. Arī apmeklējot muzejus un kultūras pasākumus, pensionāriem šeit ir atlaides. Veicot maksājumus par medicīniskajiem pakalpojumiem, man pašai jāapmaksā izdevumi līdz noteiktai summai gadā - šī summa ir 1600 zviedru kronas. Ja izdevumi par medicīniskajiem pakalpojumiem gadā pārsniedz minēto summu, tad tie jau ir par brīvu. Es uzskatu, ka rūpes par pensionāriem Zviedrijā ir pietiekamā līmenī. Radi un draugi no Latvijas mani un citus Zviedrijā dzīvojošos pensionārus apciemo regulāri, un labi zinu, ka daudziem pensionāriem Latvijā materiālajā ziņā klājas daudz sliktāk nekā pensionāriem Zviedrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

83 gadi
pensionāre Zviedrijā
Zviedrijas Latviešu pensionāru biedrības priekšsēdēja

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?