Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Profesijas balvas labākajiem teātros 14. lpp. Londonā tiksies Apvienotās Karalistes, Ziemeļvalstu un Baltijas valstu premjeri Paaugstināta transportlīdzekļu nodeva 5. lpp. ASV meklē līdzsvaru starp drošību lidostās un privātumu 10. lpp. Par zīdaiņa slepka

Sekojot teātra mūzu rotaļīgajam garam, arī Spēlmaņu nakts žūrija spēlējas, un to nevar aizliegt ne uz papīra fiksēti reglamenti, ne saucieni pēc «vairāk objektivitātes», kas mākslas izvērtējumā ir absurds. Svarīgi, ka šie ir vienīgie Latvijas teātra ļaužu un kaislo līdzjutēju svētki, kam «pārējā sabiedrība», medijus ieskaitot, pievērš pastiprinātu uzmanību. Teātra kā Latvijas kultūras kvalitātes un daudzveidības reklāma!

Taču arī jaunais, divpakāpju žūrēšanas modelis (nominācijas izvēlas ekspertu grupa, bet finālā balso citi, «īstās žūrijas» biedri) nestrādā bez misēkļiem. Kā rīkoties žūrijai, kas konstatē - pag', ekspertu nominācijās kas būtisks nav pamanīts? Kā un vai vispār iespējams novērst potenciālos interešu konfliktus, ja teātru sabiedrība mums tik šaura? Paradokss, bet, jo plašāks būs vērtētāju loks, jo mazāk vērtējumos «objektivitātes».

Normunds Naumanis Klajā nākušais fakts par nākamā gada janvārī plānoto augsta līmeņa tikšanos neizklausās sevišķi aizraujoši, tomēr tieši uz to taču mēs ceram - uz garlaicīgu un prognozējamu politiku un valdību. Šis krīzes veicinātais solis var izrādīties nozīmīgs Ziemeļvalstu, Baltijas un Lielbritānijas stratēģiskās un ekonomiskās sadarbības veicināšanā. Lietderīgi, ka tur satiksies ne vien premjeri, bet arī Eiropas sadarbības politikas veidotāji un uzņēmēji. Mūsu reģionu valstis sastopas ar līdzīgiem izaicinājumiem, un domājams, ka tāda kopā sanākšana radīs praktiskas idejas, kas galu galā dos kādu «sauso atlikumu» un labumu arī iedzīvotājiem.

Uldis Rācenis Paldies jums, autobraucēji, ka izglābāt valsti! - Tā Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa drīz varēs uzrunāt visus Latvijas iedzīvotājus, kam pieder automašīna, ja vien Saeima apstiprinās valdības pieņemtās izmaiņas transportlīdzekļu nodevu likmēs vieglajiem automobiļiem. Jo, līdzīgi kā nesen visiem pensionāriem, tā tagad visiem autobraucējiem jāpiedalās valsts finansiālajā glābšanā (lasi: negribēšanā mazināt tēriņus). Vēlies braukt - maksā ragā! Turklāt vidēji par 30% vairāk nekā līdz šim. It kā jau finanšu ministram Andrim Vilkam ir taisnība, ka nekādi jauni nodokļi netiek ieviesti. Tomēr nepamet šķērmīga sajūta par šādu iespējamu «dāvanu» Ziemassvētkos.

Egons Mudulis Tradicionālā Pateicības svētku ceturdiena draud izvērsties par haosu ASV lidostās, jo amerikāņu valdībai lidojumu drošības labad jāredz viss, kas pasažieriem zem drēbēm un ķermenī. Tālab ieviesti jauni ķermeņa skeneri un tos nelaimīgos, kuri no tiem atteiksies, sargājot savu privātumu, apčamdīs ar rokām jau daudz garākā procedūrā. Nez', kas ir labāk - ļaut sevi apskatīt vai aptaustīt? Var saprast, kāpēc amerikāņu lidostu drošībnieki nervozē saistībā ar gaidāmajiem svētkiem un jaunajiem skeneriem - pietiek vien dažiem iebilst pret caurskatīšanu, un veidosies milzu rindas, kas tikai vairos spriedzi un neapmierinātību. Bet drošība, protams, pirmajā vietā.

Uldis Rācenis Tāds sods, kas abiem «vecākiem» draud par savas divus mēnešus vecās meitiņas noslepkavošanu, gan neliekas pār mēru bargs. Iespējamais necilvēcīgās rīcības motīvs - zīdaiņa raudāšana - izraisa vienīgi skumjas bezvārdu nopūtas. Par to, uz kādu pilnīgi nepamatotu cietsirdību cilvēks ir spējīgs. Ja atskurbušajiem vecākiem pajautātu, vai viņi gribētu, lai viņiem nodara tāpat, atbilde, visticamāk, būtu noliedzoša. Ja vien viņos ir palicis vēl kaut kas cilvēcisks, tad, neskatoties uz apreibinošo vielu postošo ietekmi un iepriekšējo recidīvu, tiem agri vai vēlu vajadzētu ar šausmām apjēgt, ka izdarījuši kaut ko necilvēcīgu.

Egons Mudulis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?