Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 9. oktobris
Helga, Elga, Elgars

Prognozē viedtālruņu tirgus pieaugumu par 41%

Neskatoties uz nestabilo ekonomisko gaisotni, kas vērojama daudzviet pasaulē, sadzīves elektropreču bizness saglabā augšupeju, secināms Eiropā lielākajā plaša patēriņa elektronikas izstādē IFA, kas šonedēļ norit Berlīnē.

Turklāt globālā tirgus pieaugumu nozares pārstāvji šogad prognozē 14% apjomā, bet viedtālruņu tirgus apjoma pieaugums sasniegšot pat 41%.

Tirgus attīstību nosaka nozares dominējošie spēlētāji, un viens no tādiem ir Samsung. Vairāk nekā puse Eiropā pārdoto viedtālruņu nāk no šā dienvidkorejiešu ražotāja. Turklāt Samsung ir arī Eiropā lielākais televizoru pārdevējs. IFA mediju pasākumos uzņēmuma runas vīri, izklāstot piecu gadu nākotnes vīziju, pievērsās tā dēvētajam lietu internetam un ar to saistītajai tā sauktās Viedās mājas, kurā savā starpā sazinās dažādas elektroierīces, tematikai. Ja ir produkts vai lieta un ir internets, tad atliek tikai domāt, kā šīs lietas padarīt vadāmas un sasaistāmas, izmantojot interneta iespējas.

Izstādē Samsung prezentēja savu pirmo Viedās mājas produktu līniju. Pirms gada dienvidkorejieši nopirka amerikāņu uzņēmumu SmartThings, kas, līdzīgi kā Latvijas AirDog, sāka ar naudas vākšanas kampaņu (nauda bija nepieciešama dažādu Viedās mājas elementu ražošanai) interneta platformā Kickstarter 2012. gadā. Savukārt 2014. gadā dienvidkorejiešu gigants amerikāņu Viedās mājas aprīkojumu jau pārpirka par 200 miljoniem ASV dolāru (~ 179,18 miljoni eiro).

Sistēmas galvenais elements ir autonomi barojams (gadījumā, ja mājai apraujas elektroenerģijas piegāde) Smart Things Hub Viedās mājas vadības serveris - neliela, plaukstā ietilpināma kastīte, kur apstrādā sensoru - temperatūras, mitruma un vēl citu -, kā arī sadzīves elektroierīču informāciju, bet vadības pults un monitora funkcijas pilda viedtālrunis, kas aprīkots ar atbilstošu programmatūru. Paredzēts, ka Viedā sistēma, piemēram, izslēgs televizoru, kad skatītājs aizmigs, kā arī informēs par tukšu ledusskapi.

Šai pašā virzienā acis met arī amerikāņu gigants IBM, kurš izstādē iepazīstināja gan ar kompānijas pašas radītajiem, gan kopā ar partneriem veidotajiem produktiem.

Savukārt Siemens uzmanību vērš uz ledusskapjiem ar iebūvētām kamerām, kas pa internetu var nosūtīt attēlus uz viedtālruni, lai, piemēram, darbdienas beigās aizmāršīgs cilvēks varētu noskaidrot, vai, pārnākot mājās, viņam būs pārtikas produkti, no kuriem pagatavot vakariņas, vai arī pa ceļam no darba uz mājām noteikti jāiegriežas pārtikas veikalā. Savukārt Viedās mājas tīklā strādājoša Miele veļas mašīna spēj automātiski aizsūtīt īsziņu, pēc fakta konstatācijas ziņojot, ka veļas mašīnā sāk pietrūkt mazgāšanas līdzekļa.

Uzmanību centrā nonācis arī taivāniešu datorražotājs Acer, kas, šķiet, izdomājis, kā iepūst jaunu elpu nīkuļojošajā galda datoru biznesā. Kompānija radījusi moduļveida personālo mini datoru Acer Revo Build, kas līdzīgs lego kluču būvēm un ir veidots no atsevišķiem, ar magnētiem viegli savienojamiem un izjaucamiem blokiem (pamatbloka, barošanas bloka, audiobloka, cietā diska un grafiskās kartes bloka). Šos blokus, gluži kā klučus, sakrauj citu virs cita. Jāpiebilst, ka datora barošanas bloku var izmantot arī kā mobilo ierīču bezkontakta akumulatoru lādētāju.

Ko jaunu radīt datordizaina jomā ir grūti, tomēr iespējams, piemēram, uzņēmuma LG dizaineri izveidojuši jauna veida datorklaviatūru LG Rolly, ko veido četras klaviatūras taustiņu rindas, kas ērti sarullējamas ap viducī esošo barošanas elementu, tā iegūstot kompaktu paralēlskaldni, ko ērti ievietot somā vai kabatā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?