Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Progress ar mīnusa zīmi

Par dažādos pētījumos atspoguļotās realitātes sakritību ar objektīvo realitāti diskutēt var vienmēr. Pētījumu rezultāti ir interpretējami, un interpretētāji tos vienmēr interpretēs pa savam - pašapziņai, arī valstiskajai pašapziņai, neglaimojošos rezultātus kāds, iespējams, vēlēsies pasludināt par parastu pārspīlējumu.

Domājams, neko glaimojošs mūsu pašapziņai nebūs arī starptautiskās pretkorupcijas organizācijas Transparency International tradicionālā Korupcijas uztveres indeksā ietvertais vērtējums. Latvijas indekss jaunākajā vērtējumā ir 4, 3 un sliktāks nekā kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā. Turklāt salīdzinājumā ar pērno gadu, kad Latvijai noteiktais korupcijas uztveres indekss bija 4,5, atliek vien secināt, ka par nekādu izcili pozitīvu progresu korupcijas novēršanā un apkarošanā nevaram runāt.

Pirms apšaubīt pētījuma autoru objektivitāti un sūroties par «uzēšanos», ir vērts atsaukt atmiņā kaut dažas epizodes, kas droši vien tiešāk vai netiešāk varētu būt iespaidojušas korupcijas uztveres indeksu.

Sava loma varētu būt, piemēram, ekonomiskajai lejupslīdei un vairāku Korupcijas novēršanas un apkarošanas (KNAB) biroja amatpersonu atzītajam, ka ierēdņu algu apcirpšana ir palielinājusi korupcijas risku. Un velti cerēt uz korupcijas ēnu mazināšanos, ja pat Iekšlietu ministrijas struktūrās strādājošie gluži atklāti runā, ka likumsargi, kuri treknajos gados uzņēmušies ievērojamas kredītsaistības, nu nonākuši pastiprināta korupcijas riska zonā. To, ka tie nav tikai vārdi, apliecina, piemēram, prokurora Svena Martinsona aizturēšana par citam prokuroram domāta kukuļa piesavināšanos... Kāds pamats cerēt, ka sabiedrība noticēs amata vīru un sievu godaprātam, ja atklātībā nonāk informācija, ka pat lielu teātru direktori nonākuši korupcijas apkarotāju redzeslokā, jo iemanījušies par krietnu atlīdzību sniegt konsultācijas cits citam. Aizdomās par līdzdalību koruptīvos darījumos tiek aizturētas augstas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas un Latvenergo amatpersonas. LTRK vadītāja runā, ka kukuļi no uzņēmējiem tiek vienkārši izspiesti, bet televīzija ar slēptās kameras palīdzību nofilmē dakteri, kurš nekaunas paģērēt kukuli no slimas sirmgalves? Un ko gan lai domā jūrmalnieki, par kuru nodokļos samaksāto naudu mērs Gatis Turksnis nolēmis nolīgt par padomnieku kukuļdošanā apsūdzēto eksmēru Raimondu Munkevicu?

Šie ir tikai daži no skaļākajiem pēdējā gada laikā piedzīvotajiem korupcijas skandāliem. Bet cik vēl ir tādu «piecīšu ņēmēju» - ceļu policistu, kukuļu izspiedēju dakteru un ierēdņu, kas vēl arvien piekopj ierasto rūpalu?

Mēs, protams, varam sevi mierināt, ka Grieķijā, Itālijā, Rumānijā un Bulgārijā korupcija, iespējams, ir vēl lielāka problēma. Taču šāda sevis mierināšana ir sevis mānīšana, kas neveicina problēmu risināšanu pēc būtības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?