Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Prot rīkoties ar «dzelžiem»

Pirmais Austrumeiropas Izglītības izcilības centrs - šādu titulu ceturtdien saņēma Valmieras pamatskola. Tā iegūšanai nepietiek tikai ar to, ka visas klases ir aprīkotas ar «dzelžiem» - skolotājiem jāprot ar tiem arī rīkoties un sniegt saviem skolēniem 21. gadsimta izglītību. Jauno statusu skola ieguva gadu pēc tās atklāšanas. Tieši tik ilgs laiks tur strādājošajiem pedagogiem bija nepieciešams, lai iepazītos ar jaunajām mācību tehnoloģijām un spētu ar šīm zināšanām savstarpēji dalīties.

«Pie bērniem tā nevarēs ākstīties,» viegli satraukusies par interaktīvās tāfeles zīmuli, kurš sākumā negrib klausīt rokai, saka mūzikas skolotāja Līga Velde. Pēc neilgas minstināšanās viņa sadūšojusies žurnālistu pulciņam nodemonstrēt, kā mūzikas stundas padarīt aizraujošākas ar interaktīvo tāfeli. Kolēģi viņu mierina ar joku - ja stundās pašai kaut kas nesanāk, tad sauc pie tāfeles bērnus. Izrādās, tas neesot joks, jo pat pašu jaunāko skolēnu padomi tehnoloģiju apguvē pedagogiem iepriekšējā gadā, kā arī turpmāk būs liels atbalsts.

Uz to norāda arī atbraukušie uzņēmuma Promethean Izglītības izcilības centru eksperti - jauno tehnoloģiju apguve būs daudz veiksmīgāka, ja saliks kopā iesācējus, kuri sadarbojoties soli pa solim tās atklās. «Par ekspertu iesācējs domās - ja es izdarīšu kaut ko nepareizi, tad viņš uz mani bļaus. Vai arī eksperts viņam teiks - tas taču ir tik vienkārši, bet viņam tas nebūt nebūs vienkārši,» kādēļ tehnoloģijas lietderīgāk iepazīt ar tikpat nepieredzējušiem kolēģiem un skolēniem, skaidro uzņēmuma eksperts Džims Vins. Promethean ir viens no pasaules vadošajiem interaktīvo tehnoloģiju ražotājiem, kas nodarbojas arī ar to lietotāju atbalstu. Uzņēmums darbojas 100 pasaules valstīs, savukārt Izglītības izcilības centri kopumā ir 50.

Pirmajā Austrumeiropas centrā, Valmieras pamatskolā, visas tehnoloģijas - interaktīvās tāfeles, datori, datu kameras - atrodas ikvienā klasē, taču «drošības pēc» blakus tām pie sienas ir arī parastās «krīta un lupatas» tāfeles. Tiesa, vismaz žurnālistiem izrādītajās klasēs vecmodīgās tāfeles šķiet neskartas, no kā varētu secināt, ka drošības garantam tās paredzētas gadījumiem, kad pazūd elektrība. Dž. Vins stāsta, ka jauno tehnoloģiju apguves laiks katram skolotājam var krasi atšķirties. «Ja esmu bijis skolotājs 25 gadus un izmantojis tikai krītu un grāmatas, tad nevar gaidīt, ka pārmaiņas notiks vienas nakts laikā. Katram skolotājam ceļa garums, kad no vecmodīga skolotāja viņš kļūst par 21. gadsimta skolotāju, ir atšķirīgs,» viņš stāsta.

«Es šeit uzzīmēšu maģisko skaitli, bet jums tas ir jāpatur prātā,» saka otrs eksperts Džons Koliks. Pēc tam viņš uzraksta vienādojumu, kurā X vietā jāieliek «maģiskais» jeb bez redzamām līnijām iepriekš uzvilktais skaitlis un jāpasaka rezultāts. Kad viņš ir uzrakstījis rezultātu, uz interaktīvās tāfeles uzaust «maģiskais», un skolēns var pārliecināties, vai viņam bija taisnība. «Tā skolēnus var pamodināt piektdienas rītā matemātikas stundā,» apgalvo eksperts. Tehnoloģijas sniedzot ieguvumu ne tikai skolēniem, kuriem mācīties kļūst aizraujošāk, bet arī skolotājiem. Pēc tam, kad viņi tās ir «izkoduši» un apguvuši visas piedāvātās iespējas, tad pedagogu ikdiena kļūstot vieglāka. Piemēram, stundas laikā skolotājs varot nodarbināt katru skolnieku atbilstoši viņa prasmēm un interesēm, jo viņam ir daudz plašākās iespējas nekā iepriekš, kad nācās izlīdzēties ar grāmatu un darba burtnīcu.

Valmieras pamatskolā, kuras būvniecība ilga aptuveni divus gadus, mācās 465 bērni. Ēkas būvniecība un aprīkošana ar tehnoloģijām kopumā izmaksāja 10 miljonu latu. Vienādās daļās 80% no tiem finansēja valsts un Valmieras pašvaldība, atlikusī daļa iegūta no Eiropas Savienības līdzekļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?