Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Provokācija izpaliek

Iestudējumā Dailes teātrī Dž. Dž. Džilindžers Marka Reivenhila monogabalu Produkts nosaucis par Teroristi. Nozīmes pārnesums izvēršas konceptuāls, akcentējot izrādes oriģinalitāti starp neskaitāmajām lugas interpretācijām. Dž. Dž. Džilindžers mazāk nodarbojies ar jaunas dramaturģijas vai teātra tehnikas meklējumiem, vairāk pētījis skatītājus. Izrādes centrā nevis Ģirta Ķestera atveidotais Producents, bet Sarmītes Rubules allaž klusējošā Aktrise.

Cits šoks

M. Reivenhils Eiropas teātrī ienāca ar troksni - paaudzi definējošā Shopping & Fucking aizvien ir viņa pazīstamākā luga, aiz kuras spožuma un posta pazūd dramaturga pārējie darbi. M. Reivenhils jau labu laiku ir konservatīvā britu teātra meinstrīma cienīts dramaturgs. 2005. gadā pirmiestudētais Produkts savā veidā arī ir mēģinājums šokēt, bet iedarbības līdzekļi un laikmeta pulss jau gluži cits. Produkts stāsta stāstu stāstā - producents uzaicinājis uz noklausīšanos aktrisi, kurai klāsta kinoscenāriju, mēģinot piesaistīt projektam.

Scenārijs, starp citu, tiešām ir produkts - klišeju savārstījums par rietumnieces iemīlēšanos islāma teroristā un pakāpenisku pāraugšanu pārliecinātā cīnītājā. Stāstāmais M. Reivenhilam padevies kinematogrāfisks - Dvīņu torņi un pašnāvnieka aizdedzināšanās, tumsas un gaismas kontrasti, palēninājuma ainas, sākot ar sprādzienā norautas bērna galvas lidojumu līdz lodei, kas rikošetā tūlīt nogalinās. Ir sapņi un murgi, eksotiskas lokācijas un kaili ķermeņi, efektīgi tuvplāni un kameras attālināšanās panorāmā. Citiem vārdiem, ja jums piemīt kaut nedaudz vizuālās domāšanas, filmu izrādē faktiski redzēsiet, jo tā sastiķēta no Holivudas grāvēju gabaliņiem - raksturīgākie filmēšanas leņķi, tipiskākās varoņu attiecības, vizuāla klišeja uz vizuālas klišejas. Protams, M. Reivenhils par to ironizē. Klausoties lirisku seksa aprakstu, kurā viņam ir 80%, bet viņai - 20% ķermeņa apdegumu, turklāt akts notiek hlorētā baseinā, smejas pat Latvijas korektie skatītāji, kas par tabu pārkāpjošām lietām, lai cik komiskām, parasti neatļaujas pat klusi pasmaidīt. Bet dramaturgu neapšaubāmi interesējis arī «produkta» iedarbības mehānisms - kas aizskar un aizkustina skatītāju/klausītāju? Kā piespiest publiku, kas zālē ienākusi labākajā gadījumā ar bailēm, bet nereti ar riebumu un naidu pret islāma teroristu (jāņem vērā kultūrtelpas un pieredzes konteksts), mainīt domas? Kā likt noticēt, ka stāsts par nepiepildītas sievietes ceļu uz ekstrēmismu kā atbrīvojošu kategoriju ir skaists? Kas tad īsti ir luga - jautā M. Reivenhils. Atbilde ir provokatīva - stāsts, kuram pietiek ar stāstītāju. Lai sanāktu teātris, vajag vēl tikai klausītāju, un pēc dramaturga iedibinātās tradīcijas Produktu parasti izpilda profesionāls aktieris Producenta lomā un sieviete no malas - no skatītāju zāles vai iepriekš sarunāta - , kas spēles telpā pirmo reizi tiek konfrontēta ar tekstu.

Produkts par produktu

Dž. Dž. Džilindžers Dailē ir izvēlējies atšķirīgu, pirmajā mirklī liekas mazāk interesantu ceļu - pretī Ģirtam Ķesterim spēlē Sarmīte Rubule. Ģ. Ķesteris sižetu «virza» talantīgi, spēdams lomā balansēt starp tēlu, kas spēlē citu tēlu, vienlaikus spēlēdams vēl trešo tēlu. Raksturs ir precīzs, turklāt ne mirkli nezaudējot stāsta intensitāti. Bet, par spīti Ģ. Ķestera virtuozitātei, izrādes centrā konceptuāli tomēr ir «nespēlējošā» S. Rubule. Tēls, kurā aktrise darbojas, ir tik filigrāni veidots, ka robežas starp aktrises «es» un personu nav nosakāmas, tāpēc S. Rubules skatuviskā eksistence Teroristē ir absolūti neteatrāla. Amatieris spēles situācijā ko tādu nespēj. Kas tiek iegūts? Izrādē ir mazāk uzspēles. Tā ir arī mazāk komiska nekā tad, ja Aktrises lomas izpildītāja censtos reaģēt uz Producenta lomā esošā aktiera izteiksmes veidu. Dž. Dž. Džilindžera izrādē Aktrise reaģē nevis uz to, kā viņai stāsta (kas, ik dienas pierāda neskaitāmi izklaides produkti, ir pirmais, ko uztver skatītājs), bet gan uz stāstījuma saturu. Tādējādi izrādes uzmanības centrā nonāk nevis «produkts», mākslas vai izklaides iedarbības mehānismi modernajā kultūrā, bet gan... terorisms un ar to saistītās sabiedrības emocionālās problēmas. Aktrise uz skatuves kalpo par tēlu, ar ko sevi salīdzināt skatītājam - novērot, kā reaģē viņa un kas tai pašā laikā notiek tevī. Sakrīt? Nesakrīt? Šokē? No šāda viedokļa skatoties, tēla reakcijas gan varētu vēlēties niansētākas. Šobrīd S. Rubule pauž vai nu norobežošanos, ciešanu pilnu apņēmību pārciest to, kas pārciešams, vai arī riebumu. Pazūd starpslānis - kā stāstījuma veids ietekmē stāstījuma saturu jeb cik lielā mērā katrs esam popkultūras klišeju iedarbības spēkam pakļauts? Tas šodienas kultūrā ir būtisks un interesants jautājums, uz ko izrāde var palīdzēt atbildēt. Tiesa, pārsteidzošā kārtā režisors Teroristē vairījies no materiālā atrodamajām pretrunām un uz skatītāju vērstajām provokācijām. Tāpēc vakars Dailē tomēr piedāvā mazāk, nekā ļautu gaidīt pašas izrādes oriģinālo atradumu izklāsts. Šoka nav. Pārsteiguma arī ne. Teroriste galu galā ir produkts par produktu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?