Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Racēji būšot tie paši, bet naudas iekasētāji var būt citi

Ne par rīdziniekiem izdevīgāku tarifu, bet par labāk uzrakstīto pieteikumu savā starpā sacentās kapraču firmas, no kurām par uzvarētāju Rīgas dome atzina nedēļu pirms iepirkuma konkursa dibinātu, nevis 17 gadus pilsētas kapsētas apkalpojošu monopoluzņēmumu. Maksa, ko kaprači drīkst iekasēt par kapa rakšanu no aizgājēja tuviniekiem, nemainīsies - tā nedrīkstēs pārsniegt 25 latus, kā iepriekš noteikusi pašvaldība.

Uzņēmums In Memoriam, kurš jaunpienācēja Svece un lāpstas uzvaru apstrīdēja Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), iebilst pret netaisnīgu pretendentu vērtēšanu un apbedīšanas uzticēšanu neprofesionāļiem. Turpretim pašvaldības pārstāvji pārkāpumus neredz un apgalvo, ka Svece un lāpstas ir pašu kapu racēju biznesa projekts, jo divi šī aroda pratēji jau pametuši In Memoriam, kļūstot par jaunā uzņēmuma valdes locekļiem.

«Skaidrs, ka aiz šīs firmas stāv kaprači, tāpēc man nav šaubu, ka problēmu nebūs,» saka domes Mājokļa un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko (LPP/LC) un prognozē, ka pārējie darbinieki pie Sveces un lāpstas pāries vēlāk, jo citu kapraču Rīgā nav.

Ja IUB atstās negrozītu iepirkumu komisijas lēmumu, tad šī firma turpmāk saimniekos visās kapsētās. Dažādot kapu racējus A.Aļeksejenko negrasās: «Kāpēc man ir jālauž sistēma, kas 20-30 gadus ir pastāvējusi?»

Kas būs racēji?

In Memoriam, kas kopš 1993.gada veicis kapu rakšanas pienākumus visās 18 pilsētai piederošajās kapsētās, direktore Aina Andersone apliecina, ka vēl pirms iepirkuma konkursa Svece un lāpstas cilvēki aicināja In Memoriam kapračus pie sevis. Tos pārvilināt palīdzējis Kapsētu pārvaldes galvenais speciālists - priekšnieka vietnieks Igors Svincickis, kurš viņai zvanīja un jautāja darbinieku mobilo telefonu numurus. «Sanāk, ka mani nomet un uztaisa jaunu firmu ar maniem darbiniekiem,» sašutusi ir uzņēmuma vadītāja. I.Svincickis savu līdzdalību notikušajā noliedz un stāsta, ka ar kapračiem gribējis runāt tikai par darba lietām, jo no iedzīvotājiem bijušas sūdzības.

Juridiski visi 29 kaprači vēl strādā In Memoriam, arī abi jaunie Sveces un lāpstas valdes locekļi, kurus firmas īpašnieks Aleksandrs Čukanovs min kā pieredzējušus. Par pārējiem aptuveni 20 strādājošajiem viņš vairāk nestāsta. A.Čukanovam pašam un valdes priekšsēdētājam Albertam Hižņakam līdz šim ar apbedīšanas pakalpojumu sniegšanu nekāda sakara nav bijis - viņi strādājuši dažādās privātfirmās. Dibināt uzņēmumu nolēmuši pērn, jo zinājuši, ka 30. aprīlī beidzas In Memoriam un domes noslēgtais piecu gadu līgums. Tagad gan tas pagarināts līdz 1. jūlijam.

72 stundas, lai pieteiktos

«Nevar aiziet jebkurš cilvēks ģimenes kapos un sākt rakt. Ir jābūt zināšanām par rakšanu ziemā, virsapbedījumiem, kapu izmēriem, lai neuzdurtos virsū galvaskausam,» pašvaldības vēlme kapu rakšanu uzticēt pilnīgi nezināmai firmai rada šaubas bijušajam Kapsētu pārvaldes priekšniekam Gunāram Eniņam. Viņš norāda, ka labi kaprači arodu apgūst desmitu gadu garumā.

Vairāki avoti nozarē Dienai min, ka Svece un lāpstas, iespējams, saistīts ar departamenta direktora A. Aļeksejenko dēlu Igoru Puntusu, kurš jau iepriekš izrādījis vēlmi kļūt par kapsētas pārzini I un II Meža kapos. A. Aļeksejenko uzsver, ka viņa dēls šajā uzņēmumā «nav, nebija un nebūs» un apgalvo, ka viņu konkursā zaudējušie mēģina nomelnot.

A. Aļeksejenko arī nepiekrīt, ka iepirkumu būtu steidzinājis, lai arī pretendenti varēja pieteikties tikai no 30. aprīļa līdz 7. maijam, kam pa vidu bija četras brīvas dienas. Taču A. Andersoni vairāk neapmierina pretendentu vērtēšana. Svece un lāpstas ieguva par 13 punktiem vairāk, bet In Memoriam pieteikumā viena no sadaļām vispār neesot vērtēta. Ja IUB lēmums nākamnedēļ būs In Memoriam nelabvēlīgs, uzņēmums varētu vērsties arī tiesā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?