Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Radīt zobu pastu zilonim

KULDĪGA. ...Un aizdedzināt «Vanish»

Čau tā saucamajā ziemā! Sestdien laukā valdošajam dabas spēku haosam nebija lemts izjaukt Kuldīgas 2. vidusskolā paredzēto darba kārtību - Jauno ķīmiķu skolas kārtējo nodarbību, kas kopā pulcināja 28 jauniešus no dažādām pilsētas skolām ar mērķi interesantā un praktiskā veidā papildināt savas jau tā pamatīgās zināšanas ķīmijā. Šī nodarbība tika veltīta skābeklim un ūdeņradim. Veicām dažādus eksperimentus, lai paši redzētu, kā šīs vielas izdalās ķīmiskajās reakcijās. Izmantojām kartupeļu sulu, krāsvielas, spirtu... Taču paši aizraujošākie man šķita pasniedzējas paraugdemonstrējumi. Piemēram, savienojot Fairy ar vēl dažām vielām, tika radīts putu kalns jeb Ziloņu zobu pasta. Tāpat ar liesmas palīdzību noskaidrojās, ka izslavētā tīrīšanas līdzekļa Vanish sastāvā patiešām ir skābeklis.

Ķīmiķu skolā pavadītās četras stundas paskrēja nemanot. Jācer vien, ka tur iegūtās zināšanas no manis tik drīz neaizbēgs - noturēsies vismaz līdz janvāra vidum, kad gaidāma nākamā nodarbība.

Krista Papēde, Kuldīgas 2. vidusskola

KRĀSLAVA. Paēduši, pasvīduši, apmierināti

Aizvadītajā nedēļā mūsu Sokrāta debatētāji - divas komandas un skolotāja - devās uz Iecavu, lai noskaidrotu Lielo Patiesību par to, kas tad galu galā ir ar to emigrāciju - tā palīdz attīstīt Latvijas ekonomiku vai ne. Ieradušies Iecavas vidusskolā, visi paēdām gardās brokastis (barošanas dēļ vien ir vērts braukt uz Iecavu!). Šoreiz debates bija interesantas, jo visās spēlēs piedalījās diezgan spēcīgi oponenti. Bija ko pasvīst. Rezultāts patīkams - katrai komandai trīs uzvaras. Tiesa, pusfinālā netikām, taču mājup braucām apmierināti, turklāt mūsu Sabīne Mikulāne ieguva labākā runātāja titulu.

Evelīna Puzo, Krāslavas Valsts ģimnāzija

JELGAVA. Cik iztur spageti tilts?

«Tehniski jaunieši ir spējīgi jaunieši!» tā pie mums uzskata Tehniskās jaunrades dienu (TJD) organizatori. Šogad Rojas vidusskolas jaunieši devās uz TJD Jelgavā, tas bija jau ceturtais (pirmspēdējais) šīgada pasākums, kas norisinājās četrās disciplīnās - Energo stacija, Ķīmijas laboratorija, Laivu doks un Robotikas darbnīca. Visapmeklētākā bija robotvaboļu darbnīca. Pati piedalījos ķīmijas disciplīnā, kur bija jāparāda zināšanas testā, ziepju burbuļa veidošanā un šķīdumu pH noteikšanā ar sarkanā kāposta ekstraktu. Bija patīkami vērot jauniešus, kuri ar patiesu interesi organizatoru pavadībā veic eksperimentus, gatavo laivas, robotvaboles un ūdens ratus. Taču mājās bija iespēja pagatavot spageti tiltus. Vai zini, cik kilogramu var izturēt spageti tilts? Jelgavā nonāca pavisam pieci tilti, no kuriem divus nesalauza pat 35 kg liels smagums. Starp citu, šie divi tilti atkārtoti tiks testēti šodien Rīgā. Tā tiešām bija īpaša, radoša diena lielisku cilvēku sabiedrībā!

Madara Krišjāne, Rojas vidusskola

VIĻĀNI. Skrējiens pēc naudas

Svētdienas vakarā pie mums sākās skrējiens uz bankomātiem pēc naudas. Viļānos vēl nav uzstādīts Swedbank bankomāts un arī bankas nav, bet saceltā trauksme neatturēja iedzīvotājus doties pēc naudas uz tuvākajām pilsētām. Noskaidroju, ka Rēzeknē izveidojušās garas rindas pie bankomātiem, taču citos bankomātos nauda beigusies pavisam. Neviens īsti nesaprot, vai ir pamats uztraukumam.

Laura Upeniece, Viļānu vidusskola

ROJA. Slikto ziņu mēnesis?

Vienam mēnesim nejauku ziņu nebūtu tā kā par daudz? Vispirms krievu valoda, pēc tam Krājbanka, tad mācību gada pagarināšana un nu baumas par Swedbank. Un vēl - pie mums Rojā pirms lielās egles iedegšanas sikspārnis Džonijs vēlējās rojniekiem nozagt Ziemassvēkus. Par laimi, Ziemassvētku vecītis viņam uzdāvināja brilles, kuras pasauli padara skaistāku, un 11. decembrī Rojas iedzīvotāji uz labdarības koncertu varēja doties pa izgaismotu Liepu aleju. Pie kultūras centra mūs jau gaidīja grezni pušķota lielā egle. Labdarības koncertā ar muzikāliem priekšnesumiem priecēja Ainars Bumbieris. Videostāstus par Rojas novada cilvēkiem, kuriem nepieciešams atbalsts, bija sagatavojusi Evita Maure. Koncerts lika padomāt par to, ka patiesībā eņģeļi spējam būt mēs paši. Mēs katrs varam nonākt situācijā, kad jālūdz palīdzība citiem, tāpēc palīdzēsim citiem, kamēr vien spējam.

Zane Hazena, Rojas vidusskola

DAGDA. Piparkūkmāns

Man jau sākas piparkūku atkarība! Brokastīs, pusdienās, launagā un vakariņās - piparkūkas! Smieklīgi, bet pat pēc 18.00 sanāk kādu pa kluso sagrauzt. Ziemassvētki tūliņ būs klāt, tāpēc sākas trakās nedēļas skolās. Dagdas vidusskolā sāksies kontroldarbu vētra, bet skolēnu parlamentam - gatavošanās Jaungada un Ziemassvētku ballei, kura notiks 28. decembrī. Vēl neviens neatklāj, kādi pārsteigumi mūs sagaida, bet esmu droša, ka tādi būs. Tomēr jāpiemin arī pagājusī nedēļa. Mēs saņēmām vēstules no tālās Spānijas, kur četri Dagdas vidusskolas skolēni pavadīja pirmo nedēļu savās spāņu ģimenēs. Reiz jau stāstīju, ka četri spāņi septembra sākumā sāka mācības mūsu skolā, nodzīvoja Latvijā trīs mēnešus un devās atpakaļ uz dzimteni. Nu tagad tas pats ir ar dagdāniešiem. Laiks tur nav īpaši silts, bet noteikti ne tik vēss kā pie mums. Par jaunumiem no Spānijas ziņošu, apsolu!

Daiga Krilova, Dagdas vidusskola

VALMIERA. Santīms pie santīma...

Adventes vainagā iedegta trešā svecīte, ir uzsnidzis sniegs, smaržo pēc piparkūkām un ir noskatīta filma Viens pats mājās 2. Jā, Ziemassvētki tuvojas! Pagājušajā nedēļā Valmieras Kultūras centrā viesojās Ziemassvētku karavāna, kuru jau divpadsmito gadu Latvijā organizē Coca-Cola - īpašas Ziemassvētku labdarības kampaņas ietvaros, sniedzot atbalstu bērniem. No karavānas izkāpjot, Ziemassvētku vecītim un viņa palīgiem, pašiem mazākajiem bērniem iemirdzējās acis, savukārt pieaugušajiem bija iespēja atkal justies kā bērniem un ļauties brīnumam. Karavānas apmeklētāji varēja satikt Ziemassvētku vecīti un kopā ar elfiem radoši izpausties viņu darbnīcā. Ikviens varēja nofotografēties ar Ziemassvētku vecīti. Šogad Coca-Cola no katras pārdotās divu litru pudeles ziedos vienu santīmu Sergeja Jēgera labdarības fondam. Ziedojumu nauda tiks ieguldīta sporta inventāra uzlabošanai Jelgavas Speciālajā pamatskolā. «Vakardiena ir pagātne, rītdien -noslēpums un šodiena - dāvana!» Šie vārdi jau ilgus gadus kalpo par iedvesmu S. Jēgeram. Šis ir laiks, kad atceramies šo svētku patieso nozīmi - palīdzēt citiem un baudīt prieka pilnus brīžus ar sev tuvajiem. Varbūt kāds no jums nopirks Coca-Cola, nenojaušot, cik labu darbu ir paveicis. Varbūt kādam šķiet, ka viens santīms nespēj palīdzēt? Tomēr, kā vēsta sens latviešu ticējums, santīmu pie santīma neliksi, pie lata netiksi! Un ja katrs no mums apzināti vai neapzināti iegādāsies šo atspirdzinošo dzērienu, tad varbūt jau nākamgad Jelgavas talantīgajiem bērniem būs iespēja izmantot pavisam jaunu sporta inventāru! Lai gaiši!

Laura Pinne, Valmieras Valsts ģimnāzija

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?