Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Rakstnieki liedz savus darbus «Sātanam Pradas brunčos»

Pēc apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētājas Vijas Kilblokas nesenajiem izteikumiem presē, kas neglaimo vietējiem rakstniekiem, vairāki šī amata pārstāvji nolēmuši aizliegt izdevniecībai iekļaut topošajā krājumā Jaunākā latviešu īsproza viņu literāros darbus, kas esot noticis bez iepriekšējas saskaņošanas.

Ažiotāža ap topošo antoloģiju, ko Zvaigzne ABC izdod sērijā Skolas bibliotēka, sākās ar rakstnieces Ingas Žoludes blogu portālā Kultūras Diena (8. jūnijs). Tajā teikts, ka apgāds Zvaigzne ABC viņai nosūtījis ziņojumu par viņas stāsta iekļaušanu antoloģijā, kā arī šī darba rediģēto versiju saskaņošanai, taču iepriekš par to I. Žolude neko nezināja. «Man neviens nav jautājis, vai es vēlos, lai mans stāsts tiktu iekļauts. (..) Un jautājums, vai ir ētiski man sūtīt šādu e-pastu pēc tam, kad «Sātans Pradas brunčos» ir mani aplējis ar vircu?» blogā raksta I. Žolude. Līdzīgi domā arī citi autori, kas parakstījuši 11. jūnijā portālā Kultūras Diena ievietoto paziņojumu: Andra Neiburga, Jānis Einfelds, Gundars Ignats, Nora Ikstena, Maira Asare, Inga Ābele, Pauls Bankovskis u. c.

N. Ikstena, kas arī no Zvaigznes ABC saņēmusi e-pastu, stāsta, ka, neraugoties uz samērā zemajiem honorāriem, ko autoriem maksā šī izdevniecība, viņa līdz šim nekad nav liegusi savu darbu publicēšanu tās izdotajās mācību grāmatās. «Šajā kontekstā, kad apgāda galvenā redaktore nāk klajā ar paziņojumiem, ka latviešu literatūrā nekā nav un ka tā ir bezcerīga, ētisku apsvērumu dēļ es nevēlos būt šīs izdevniecības autors,» teic rakstniece. Viņa arī atzīmē, ka šī neesot pirmā reize, kad autors tiek uzmeklēts un ar viņu slēgts līgums tikai tad, kad «grāmata jau ir procesā».

«Ir diezgan dīvaini, ja izdevējs sāk strādāt ar materiālu - iegulda zināmu darbu un līdzekļus, un pēc tam izrādās, ka autors nedod publicēšanas atļauju,» atzīst autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras AKKA/ LAA pārstāve Sandra Millere. Autortiesību likums paredz, ka vismaz 10 dienas, pirms kaut ko iesāk ar kādu darbu, ir jānokārto attiecības ar autoru.

Zvaigznes ABC pārstāve Vineta Tropiņa teic, ka šobrīd ir uzsākts darbs ar antoloģijai izvēlētajiem autoriem, katru no viņiem par šo faktu informējot. «Līdz pagājušās piektdienas vakaram lielākā daļa autoru uz mūsu piedāvājumu tika atbildējuši pozitīvi. Viedoklis mainījās tikai pēc Ingas Žoludes bloga, un dažiem pat vēl tikai šodien,» viņa saka. Krājuma sastādītājs Guntis Berelis Dienai teic, ka par krājumu ticis runāts ar visiem autoriem arī iepriekš.

Zvaigznes ABC pārstāve noraida izskanējušās runas par krājumā iekļaujamo darbu autoru atstāšanu bez atlīdzības. «Tā nav taisnība - atkārtotas publicēšanas gadījumā apgādam Zvaigzne ABC ir ilggadēja sadarbība ar AKKA/LAA, no kuras pērkam licenci, par to arī maksājot,» viņa saka.

Jāatgādina, ka intervijā laikrakstam Diena V. Kilbloka atzina, ka latviešu rakstnieki bestsellerus neprotot rakstīt. Savukārt pēc tam laikrakstā Latvijas Avīze noraidījusi ierosinājumu par PVN samazināšanu latviešu literatūrai, sakot, ka «latviešu rakstniecībā nav ne potenču, ne tendenču, jo nav nekādas bāzes attīstībai».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?