Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ratiņos līdzi bija dzejoļu krājums

1. Ļoti mīļš dzejolis, ko sajūtu kā savu, ir dzejolis Slinkums. Šaubu nav, ka gribētu redzēt Rīgu tā tapšanas laikā. Ļoti gribētu. Gribētu sēdēt parkā vai krastmalā uz soliņa, bet gribētu būt pats, nevis zīmulis.

Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš

2. Droši vien pamatskolā, bet tā pa īstam un daudz nopietnāk - laikā, kad tika veidota filmiņa Čaka iela. Režisors Ģirts Nagainis man iedeva dzejoļus, kuri, viņaprāt, bija būtiskākie vai varētu piestāvēt man, un lūdza, lai arī es paskatos, kas no Čaka dzejas man patīk. Līdz tam nebiju ņēmis viņa krājumu rokās, lasījis un pētījis, un nu es to darīju. Tā Čaks mani vēl ilgi nepameta. Kādu laiku pēc filmas uzņemšanas piedzima mans pirmais puika. Staigāju pa parku un ratiņos līdzi bija dzejoļu krājums. Sēdēju uz soliņa - nu pārsvarā jau blakus māmiņām un viņu mazuļiem ratiņos - un mācījos dzejoļus. Šķita ļoti interesanta nodarbošanās. Kādus četrus iemācījos, bet vairs neatceros, kurus.

3. Tā ir dzeja, kur vārdos ir spēts ietērpt sajūtas, smaržas, tajā klātesoši ir pat taustes jutekļi. Tā ir ļoti dzīva dzeja, kas rosina cilvēka iztēli. Neviļus tu sajūti un ļoti precīzi ieraugi, kā tas ir, ka, piemēram, peļķe ir kā dzeltena omlete. Tāpēc, ka vakarā tajā atspīd spuldze un peļķe kļūst dzeltena. Tu pēkšņi saproti, ka tādu pats esi redzējis vairākas reizes savā dzīvē! Vai, piemēram, Čaka erotiskā dzeja, kur viņš raksta: «Viņas gurni zem svārciņiem īsiem kā decembra diena mala manu sirdi.» Brīnišķīgi, jo katrs taču var iedomāties, cik īsa ir decembra diena, pie tam - konkrēti centimetri nav pateikti. Katrs iedomājas, ka svārciņi ir ļoti īsi, bet, cik ļoti īsi, paliek katra iztēlē.

Jā, bet varbūt, ka viņam nav jāpiešķir Nobela prēmija? Būtu jāpajautā Latvijā dzīvojošajam vācu dzejniekam Matiasam Knollam, kurš ļoti daudz ir tulkojis latviešu dzejniekus, tajā skaitā Čaku, vai šī Čaka dzejas sajūta tulkojot pārnāk arī citā valodā. Man nav ne jausmas. Man ir aizdomas, ka tā varētu palikt vienīgi latviski runājošo cilvēku izpratnē. Šī dzeja ir ļoti intīma un ģeogrāfiska. Ir Blaumaņa iela, Marijas iela, Daugava… Cilvēks ļoti precīzi identificējas, ja atpazīst šos nosaukumus un vietas.

4. Domāju, ka es ne pārāk labi runāju Čaku, jo agrāk, domājot par saturu, mēģināju dzeju padarīt par prozu un ignorēju pantmēru. Tagad mēģinu runāt citādāk, ar laiku sapratu, ka forma un ritms tomēr ir būtiskāki, nekā man šķita. Dzeja ir dzeja. Iezīmīgi, ka katrs Čaka dzejolis ir kā miniatūrs stāstiņš ar sākumu, kulmināciju, beigām un reizēm pat ar morāli.

5. Droši vien ir divi Čaki: tas, kurš rakstīja dzeju, un viņu es pazīstu ļoti maz, un otrs Čaks, kas ir varonis viņa dzejā. Abiem vienāda dāvana nevarētu būt. Tāda mazliet nežēlīga dāvana varētu būt turpmāko gadu līdz mūsdienām kalendārs ar informāciju, kas šajā laikā ir noticis. Tas varētu draudēt ar to, ka viņš pārstātu rakstīt dzeju, taču ziņkāri varētu apmierināt, un, manuprāt, viņš bija ziņkārīgs cilvēks.

6. Tie būtu tie svārciņi īsie.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?