Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Reformēs pensijas un taupīs

Nākamā gada budžets būs par 500 miljoniem latu mazāks nekā šī gada budžets. Savukārt nepieciešamais samazinājums 2011.gada budžetā vēl nav zināms - tas būs atkarīgs no aktivitātes ekonomikā. Aizdevējiem solīts tikai tas, ka tā deficīts būs 6% no iekšzemes kopprodukta un ka tiks reformētas pensijas.

Pensiju reforma paredz pakāpenisku pensionēšanās vecuma palielināšanu - plānots, ka 2016.gadā tas būs 65 gadi. Patlaban pensionēšanās vecums ir 62 gadi un vēl nav zināms, vai tas sāks augt jau 2011.gadā vai tiks atlikts uz nedaudz vēlāku laiku. Ar augstāku pensionēšanās vecumu būs jārēķinās arī izdienas pensiju pretendentiem - policistiem, tiesnešiem un diplomātiem, aviācijas, dzelzceļa un citu transporta uzņēmumu darbiniekiem, cirka, operas un citiem māksliniekiem. Patlaban dažādās profesijās vecums, kad var aiziet izdienas pensijā, un arī tās apmērs ir atšķirīgs, reforma paredz nosacījumu vienādošanu. Taču īpašie noteikumi šajās profesijās strādājošajiem saglabāsies arī pēc pensiju reformas un joprojām šo profesiju pārstāvji pensijā varēs aiziet ātrāk par pārējiem, tikai noteikumi nebūs atšķirīgi katrai profesijai, skaidro Labklājības ministrijā (LM). Tiks mainīts arī avots, no kura izmaksā piemaksas par darba stāžu līdz 1996.gadam - patlaban tās maksā no sociālā budžeta, pēc reformas - no valsts pamatbudžeta, taču to maksāšana turpināsies. Šie pasākumi ir galvenās pārmaiņas, ko ieviesīs pensiju reforma. Tā LM kopā ar sociālajiem partneriem un starptautiskajiem ekspertiem ir jāsagatavo līdz nākamā gada 1.jūlijam, bet spēkā tā stāsies no 2011.gada 1.janvāra.

Viens no reformas veidošanā piesaistītajiem starptautiskajiem partneriem ir Pasaules Banka. Tās izpilddirektora padomniece Ingūna Dobrāja, kura konsultējusi Latvijas valdību iepriekšējās pensiju sistēmas reformēšanā 1996.gadā, atzīst, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšana ir neizbēgama, jo pieaug dzīves ilgums un sabiedrība noveco. Viņasprāt, temps, kādā paredzēts pensionēšanās vecuma pieaugums, ir pietiekami mērens. Savukārt īpaši noteikumi, kas ļauj vairāku profesiju pārstāvjiem pensionēties priekšlaikus, viņasprāt, vispār ir nepamatoti.

Tas, ka 2011.gada budžeta noteikums ir 6% deficīts, nozīmē - tālāka taupība būs vajadzīga, taču, jo ātrāk atsāksies ekonomikas izaugsme, jo lielāki būs nodokļu ieņēmumi un tādēļ - jo mazāki taupības pasākumi būs nepieciešami. Gan ekonomisti, gan Ekonomikas ministrija pagaidām Latvijas ekonomikas pakāpenisku augšupeju prognozē, sākot no nākamā gada vasaras.

Jau tagad ir zināms, kā 2011.gada budžetā varētu ienākt papildu 26,9 miljoni latu. Proti, vairākiem jau tagad pieņemtiem lēmumiem būs ietekme tikai uz aiznākamā gada budžetu. Piemēram, četrus miljonus latu 2011.gadā varēs ietaupīt, jo no 300 uz 150 latiem tiks samazināts attaisnoto izdevumu limits. Attaisnotos izdevumus par 2010.gadu valsts atmaksās 2011.gadā, tāpēc ietaupījums no limita samazināšanas radīsies tikai aiznākamgad. 2011.gadā ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliks subsīdijas lauksaimniecības atbalstam, tas budžetā ienesīs 12 miljonus latu. 2011.gadā no 60 uz 40% tiks samazināts reprezentācijas izdevumu limits, ko uzņēmumi drīkst atskaitīt no apliekamajiem ienākumiem. Tādējādi budžetā ienāks par miljonu latu vairāk uzņēmuma ienākuma nodokļa. Arī pensiju reforma dos ietaupījumu budžetā, taču patlaban vēl nav zināms - cik lielu. Par pārējiem pasākumiem diskusijas notiks nākamruden, kad ministrijās un valdībā sāks veidot 2011.gada budžetu veidošanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?