Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Reiz pielikt punktu negausībai

Gribētos, lai valdība reiz pieliek punktu negausīgajiem valsts ierēdņu tēriņiem. Dārgi, nepamatoti ārzemju komandējumi, daudz aprunātais nabadzīgās Latvijas eksprezidenta gandrīz miljonu vērtais dzīvoklis. Šajā ziņā gods un cieņa pašreizējam Valsts prezidentam. Pēdējais, ko izlasīju, ir Latvijas Bankas iepirkumi - virtuves tehnika 28 tūkstošu eiro vērtībā, panna par 2538 eiro. Darbinieku algām Latvijas Banka 2012. gadā tērējusi 18 miljonus eiro, Igaunijas Banka - 7,8 miljonus eiro, un strādā tur uz pusi mazāk cilvēku.

Tā ir mūsu nauda, jo nāk no valsts maka, ko pildām mēs visi. Dzirdot, kādas summas aiziet galvoto kredītu apmaksai, iespaids, ka līdzekļu valstij ir pārpārēm. Internets čum un mudž no negantiem komentāriem, bet viss turpinās. Tajā pašā laikā, kad pēc absolūti vitālām indikācijām jaunai sievietei nepieciešama plaušas pārstādīšana, tauta no saviem plānajiem maciņiem liek centu pie centa.

Runājam, ka jāpanāk dzimstības pieaugums. Spriedelēšanas vietā labākais stimuls būtu reālas rūpes, lai bērniem nebūtu jāizmanto maksas medicīnas pakalpojumi, lai slimu bērnu ārstēšanai ārzemēs vecākiem nenāktos lūgt sabiedrības palīdzību. Un lai bērnu onkohematoloģijas nodaļai nebūtu gadu garumā jāvāc ziedojumi. Par algu palielināšanu ierēdņiem. Valsts aparāts tik neefektīvi strādājot tāpēc, ka ierēdņi saņemot mazas algas. Ja darbs ir neefektīvs, alga nav jāpalielina. Gluži otrādi, algas paaugstinājumu varētu apspriest, ja darbs būtu kvalitatīvs un efektīvs. Bet varbūt valsts pārvaldē ir citādi?

2018. gadā plānota bilingvālās apmācības likvidēšana. Atklāti sakot, mani tas mulsina. Skolā krustosies dažādas mentalitātes un vai nu saplūdīs vienā, vai temperamentīgākā un enerģiskākā ņems virsroku. Izaugs ļaudis, kuri nebūs ne latvieši, ne krievi, bet ar ciešu saskari ar austrumzemi, kur dzīvo viņu radi, skan viņu mātes valoda. Plānojam lielās krievu kopienas jauniešiem atņemt viņu nacionālo identitāti un pilnīgi iekļaut latviešu sabiedrībā. Tā notiks, ja nebūs iespējas mācīties literāro krievu valodu, apgūt garīgi bagāto literatūru, poēziju, ko dziļi izjust un izsāpēt var tikai krievu dvēsele. Savukārt Skroderdienas Silmačos viņiem būs tikai virspusējs darbības pārstāsts. No šādiem bērniem krievu inteliģence neizaugs, bet tie nebūs arī domubiedri Dzintara kungam. Kārlis Ulmanis bija ne mazāk nacionālistiski noskaņots kā Raivis Dzintars. Bet ulmaņlaikos Latvijā bija poļu, ebreju, vācu un arī krievu skolas. Mūsu senči var tikai no augšas noraudzīties, kā par visu varu cenšamies kādreizējo iekarotāju pēctečus pārlatviskot. Vai tas mums vajadzīgs? Un ko šodien teiktu mūsu tēvi un vectēvi? Turklāt katra uzspiesta darbība rada pretdarbību. Par to, ka visiem Latvijas iedzīvotājiem jāpārvalda latviešu valoda, šaubu nevar būt. Bet pagaidām, kamēr izglītības reforma nav stājusies spēkā, jācer, skolotāji pieliks visas pūles, lai audzinātu Latvijai lojālus, sevi un citus cienošus cilvēkus ar augstu inteliģences līmeni.

Jaunās valdības vadītāja Laimdota Straujuma izraisa simpātijas ar savu izlēmību, lietišķumu, spēju kontaktēties ar cilvēkiem, zināšanām un pieredzi. Īsā laikā nevar gaidīt būtiskas pārmaiņas. Taču cerēsim, ka līdz rudenim Latvija būs pakāpusies kaut solīti augstāk - tuvāk vecās Eiropas valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?