Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Remontēt patlaban izdevīgi

Kad pavasarī no zemes izlien pirmie zaļie asni, daudzus no mums pārņem pošanas un tīrīšanas drudzis - tiek rīkotas talkas, veikali intensīvi reklamē spaiņus un grābekļus, darba cimdus, atkritumu maisus. Logos iespīdējusī saule arvien uzkrītošāk norāda uz ziemā noputējušajiem logiem un pabalējušo sienas krāsu.

Pavasaris būtu īstais laiks atsvaidzināt sava mājokļa seju, īpaša tagad, kad saistībā ar krīzi būvniecības nozarē kritušās celtniecības un remontmateriālu cenas un iepriekš dārdzības dēļ atliktos darbus var paveikt par salīdzinoši mazāku naudu. Taču iecerētais remonts var atdurties pret labu meistaru trūkumu, jo tās pašas būvniecības krīzes iespaidā liela daļa prasmīgāko būvnieku un remontētāju devušies uz ārzemēm.

Uzticības pārbaude

Ekspluatācijas inženieris Jānis Grīnbergs, kuram 12 gadus pieder celtniecības firma, norāda: «Ja mums būtu recepte, kā atrast labu meistaru, visi būtu laimīgi, bet šodien tādu ar uguni nesameklēsi.» Meistara izvēlē izšķiroša nozīme ir uzticībai, jo vismaz uz pāris nedēļām meistaram uzticēsiet sava mājokļa atslēgas. «Manā praksē bija gadījums, ka saimniece, lai pārbaudītu strādnieku godīgumu, zem gultas izbēra sīknaudu, puiši salasīja, atdeva darbu vadītājam un pieteica saimniecei nodot sveicienus: lai naudu vairs pa pagultēm nebārstot,» ar smaidu atceras Jānis un piebilst, ka spēja viens otram uzticēties nereti atspoguļojas arī darba rezultātā.

Katrā ziņā laba meistara vizītkarte ir nevis sludinājums avīzē, bet viņa paveiktie darbi un reklāma, kas ceļo no mutes mutē. Sevi cienošs meistars darbu nekad neveiks pa roku galam, taču tāds būs dārgāks. J. Grīnbergs piebilst, ka šodien, sākot darbus, avansu nemaksā un kārtīgs meistars tādu arī neprasīs. Taču, ja klients nolīgtajam strādniekam uzticas un ir pārliecināts, ka meistars zina, ko tieši remontam vajag, var iedot naudu materiālu sagādei un palūgt ar čekiem atskaitīties. Uz būvmateriālu veikalu klients var doties arī kopā ar meistaru, īpaši pērkot tapetes, uz kurām pēc tam pašam diendienā jāskatās.

Pārdevēji - nekompetenti

J. Grīnberga pieredze liecina, ka kopā ar meistaru doties iepirkties ir vērts ne tikai tiem, kuriem bail maciņu izlaist no rokas. Lielveikalos, kur pārdod apdares materiālus, bieži jāsastopas ar pārdevēju nekompetenci, tāpēc labāk doties uz specializētajiem veikaliem. «Kad pats strādāju būvmateriālu veikalā, pārdevējus sūtīja uz kursiem. Tagad ir liela kadru mainība un apmācība praktiski nenotiek,» saka pieredzējušais celtnieks. Savukārt attiecībā uz remontdarbu izmaksām Jānis iesaka ielūkoties Būvdarbu Izcenojumu Katalogā (to izdod katru gadu; katalogs jāmeklē Latvijas Būvinženieru savienībā). Katalogā apkopotas dažādu celtniecības un iekšējās apdares darbu cenas. Katalogs var noderēt kā labs špikeris, lai nepārmaksātu.

Plānojot remontu, ir lietas, ko cilvēki var paveikt paši, piemēram, pārlīmēt tapetes, pārkrāsot grīdu vai sienas. Pašlaik ļoti pievilcīga cena ir laminātam. Tiem, kas nolēmuši mainīt vai atjaunot grīdas segumu, ieteicams izmantot šo izdevību. Griestu atjaunošanai savukārt var izvēlēties tādu jaunumu kā iestieptos griestus - tā ir speciāla plēve ar spoguļgludu klājumu dažādās nokrāsās. Ieklāt tādu ir daudz ātrāk un ērtāk nekā veikt tradicionālo griestu apdari. Izvēloties tapetes, svarīgi apzināties, cik taisnas vai šķības ir sienas un telpu stūri. Ja sienas ir nelīdzenas un stūri nav precīzi 90 grādu leņķī, labāk izvēlēties tapetes ar nenoteiktu rakstu, kur nav svarīgas zīmējuma salaiduma vietas. Tas arī neradīs daudz atgriezumu.

Atjaunojot ēkas fasādi, Jānis iesaka labāk izvēlēties krāsu, kas iesūcas kokā un neveido krāsas plēvi, tad tā ar laiku neatlups un nākamās krāsošanas reizē nebūs jākasa nost. Izvērtējot piedāvājumā esošos materiālus, meistars akcentē Latvijā ražotos: «Diemžēl mūsu ražojumiem pietrūkst reklāmas, taču Latvijā top patiešām labas kvalitātes materiāli un tie bieži vien ir lētāki.» Katrā ziņā šis ir īstais brīdi ķerties pie remonta. Sākoties intensīvam celtniecības un remontu laikam, cenas gan nedaudz varētu celties, taču tās ir zemākas nekā pirms pāris gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?