Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Rīgā pa mini futbola laukumiem varēs slidot

Iepriekš izziņotā mākslīgā seguma uzklāšana pirmajam no 39 mazajiem futbola laukumiem Rīgā pirmdien tā arī nesākās. Pēc tam, kad domes delegācija bija aplūkojusi izritināto paklāju, strādnieki to veikli sarullēja un ielika atpakaļ kravas mašīnā, paskaidrojot, ka pamatnei jāuzklāj vēl viena grants kārta.

Pašvaldības pārstāvji galvo, ka darbi kavēti netiek un kuru katru dienu speciālisti no Vācijas ķersies klāt sintētiskā zāliena likšanai. Pilnīgi gatavi lietošanai ar Eiropas futbola organizācijas UEFA gādību topošie laukumi būs augustā. Turklāt Rīgā laukumi tiek veidoti tā, lai ziemā tos varētu pārveidot par slidotavu.

«Atsaucība no bērniem ir liela, un mums kā futbola pilsētai tas ir no svara,» apmierināts ar maija vidū atklātajiem Mini Pitch futbola segumiem pie pilsētas bērnudārza un stadiona ir Ilūkstes novada domes priekšsēdētājs Stefans Rāzna. Tie ļauj domei nopietnāk domāt par novada bērnu trenēšanu un sacensību organizēšanu.

Līdz nākamajam mācību gadam pašvaldības un Latvijas Futbola federācija (LFF) uzstādīs pavisam 59 šādus futbola laukumus visā Latvijā. Mākslīgos segumus dāvina UEFA, bet pamatņu izbūves un uzklāšanas darbus finansē pašvaldības.

Lai izveidotu granīta šķembu pamatnes un uzliktu vārtus, apgaismes stabus un bortus mazākajiem laukumiem, galvaspilsētas dome gatava tērēt 328 402 latus, ierēķinot pievienotās vērtības nodokli. Savukārt sintētiskais zāliens, kura piegādi un uzstādīšanu Rīgā veiks LFF, ir aptuveni 260 000 latu vērts. Visi laukumi atradīsies pie pilsētas skolām - 25 vietās tie būs 13 x 21 metra izmērā, bet desmit vietās - 20 x 40 metru izmērā.

Vaicāts par nelielo laukumu platību, LFF preses sekretārs Mārtiņš Hartmanis stāsta, ka UEFA ir svarīgi, lai tie būtu piemēroti tieši maziem bērniem un skaitliski būtu pēc iespējas vairāk. Tādu pašu izmēru mākslīgie laukumi ir izbūvēti daudzās Eiropas valstīs.

Aplūkojot izglītības iestāžu sarakstu, redzams, ka Rīgā lielākie futbola laukumi galvenokārt tikuši krievvalodīgo bērnu skolām - tās ir astoņas no desmit. «Tas nav saistīts ar to, ka es esmu krievs vai mana meita, kas skolu jau ir beigusi,» saka domes Īpašuma departamenta direktora vietnieks Oļegs Burovs. Projektam izvirzāmās skolas atlasījuši departamenta speciālisti pēc vairākiem kritērijiem, piemēram, skolēnu skaita, tā, vai blakus ir pašvaldības zeme un vai apkārtne ir nožogota. No politiķiem spiediena neesot bijis.

Diena novēroja, ka 75. vidusskolā Ogres ielā, kur pirmdien viesojās domes politiķi un virkne ierēdņu, stadionā jau ir divi dabiskā zāliena futbola laukumi. Lai spēlētu bumbu, tik vien kā jānopļauj zāle. Taču tas nav traucējis šai skolai iegūt mini futbola laukuma segumu, jo, kā skaidro O. Burovs, tajā mācās daudz bērnu - aptuveni tūkstotis. Viņš norāda, ka izmantot jauno segumu varēs visi apkārtnes bērni, jo saskaņā ar UEFA ideju laukumiem jābūt visiem brīvi pieejamiem.

Pašvaldība sākotnēji plānoja sintētisko zālienu klāt uz asfalta seguma, taču pret to iebilda opozīcijas politiķi, jo uz tā varētu traumēt locītavas, tagad nolemts pamatni veidot no noblietētām akmens šķembām, tādu prasību izvirzīja arī UEFA. O. Burovs apgalvo, ka UEFA nav bijis iebildumu pret asfaltu klāšanu, taču pašreizējais risinājums izvēlēts kā labāks no lietusūdens novadīšanas viedokļa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?