Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Rudens ražas ēdieni

Kartupeļu rakšanas laikā lūdzām restorānu Vairāk saules šefpavāram Endijam Bērziņam kādu īpašu kartupeļu putras recepti. Endijs atbildēja, ka visgaršīgākā kartupeļu biezputra pagatavojama pēc viņa Latgales vecmāmiņas Teklas receptes. Tai netiek liktas klāt nekādas mūsdienīgas garšvielas vai garšaugi, tikai tīra manta - sīpoli un speķis.

Abas pārējās receptes izvēlējāmies kā pretstatu «tīrajai mantai». Ķirbju saldējums ir Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas autores Ditas Lases recepte - skaists, pikants, olas nesaturošs. Iedvesmojoša ideja, ka ķirbju laikā nav tikai jāvāra biezzupas un jākonservē. Vēl jau nav arī tik auksts, lai attiektos no saldējuma.

Savukārt ķirbju maize jeb kēkss ir Kanādas vēstnieka kundzes Elizabetes Heteringtones ģimenes recepte. Šādu maizi cepusi viņas mamma un vecmāmiņa. Vēstnieku pārim beidzas diplomātiskais termiņš Latvijā, un aizbraucot E. Heteringtone dalās savā receptē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kartupeļu biezputra

Sastāvdaļas: 1 kg kartupeļu, pussīpols, 1 daiviņa ķiploka, 150 g kūpinātas gaļas,
glāze piena, sāls, sviests cepšanai
1. Kartupeļus nomizo un sagriež vienādos gabaliņos. Vāra.
2. Kamēr kartupeļi vārās, sasmalcina sīpolu un žāvēto gaļu.
3. Pannā liek pikuci sviesta un apcep sīpolus un speķi (svarīgi cept uz ļoti mazas uguns, jo galvenais nav panākt, lai sīpoli apcepas brūni, bet lai tauki kārtīgi iztek).
4. Katliņā uzsilda pienu.
5. Mīkstus kartupeļus nokāš.
6. Ar stampu saspaida, pieliek daļu no apceptajiem sīpoliem un gaļas, maisot lej klāt silto pienu (ja piens būs auksts, biezputra, visticamāk, sanāks klīsteraina, staipīga).
Visu ar atkal stampu kārtīgi samaisa, līdz veidojas viendabīga masa.
7. Pēc garšas pieber sāli.
8. Pasniedz siltu, pārlej ar atlikušo gaļu un sīpoliem.
Klāt vislabāk piekost mazsālītu vai skābētu gurķi un piedzert rūgušpienu vai kefīru.

Ķirbju un šokolādes saldējums

Ap 600 ml saldējuma vajadzēs: 400 g nomizota muskatķirbja (butternut squash) vai kāda cita ķirbja ar blīvu, oranžu mīkstumu, 60 g cukura, 200-250 ml saldā krējuma (35% tauku), 4 ēd. k. šokolādes skaidiņu, 1 krustnagliņu, pa kārtīgai šķipsniņai malta ingvera, kanēļa, muskatrieksta
1. Ķirbja gabaliņus novāra ūdenī apmēram 15 min, līdz tie mīksti.
2. Tad liek blenderī kopā ar garšvielām un cukuru, kārtīgi samaļ viendabīgā masā.
3. Pakāpeniski vairākos paņēmienos pievieno saldo krējumu, katru reizi sakuļot. Svarīgi ir nesakult par daudz, citādi garšos nevis pēc saldējuma, bet pēc putukrējuma.
4. Iemaisa masā šokolādes skaidiņas un liek saldējumu saldētavā sasalt vismaz uz trim stundām.
5. Lai saldējums gaisīgāks, to saldēšanas laikā vairākkārt ik pa pusstundai ar dakšiņu samaisa.
6. Ja jums ir saldējuma mašīna, varat saldējumu gatavot arī tajā.

Kukurūzas maize ar kļavu sīrupu

4-6 personām vajadzēs: 1/2 krūzi sviesta, 100 g cukura, 2 olas, 200 ml piena, 400 g kviešu miltu, 2 tējk. ar kaudzīti cepamā pulvera, naža galu sāls, 2 tējk. vaniļas cukura, 2 tējk. kļavu sīrupa, 200 ml kukurūzas graudu (var būt konservēti vai arī izlobīti no kukurūzas vālītes)
1. Saputo sviestu ar cukuru, pievieno kļavu sīrupu.
2. Pievieno olas un izmaisa.
3. Pakāpeniski pievieno miltus, vaniļas cukuru, sāli, cepamo pulveri un pienu. Ja mīkla šķiet par cietu, var tai pievienot vēl mazliet piena vai ūdens.
4. Svarīgi, ka mīkla ir kārtīgi izmaisīta - bez kunkuļiem.
5. Beigās pievieno un kārtīgi iemaisa mīklā kukurūzu.
6. Lej mīklu ar sviestu izsmērētā veidnē (22 x 30 cm) un liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī.
7. Cep maizi 175 grādos 35-40 min vai kamēr tai veidojas zeltaini brūna garoziņa un, iespraužot irbuli maizē, mīkla vairs neķeras tam klāt.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?