Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Rudens veltes suņu barībā

Vai visi augļi un dārzeņi ieteicami suņiem? Ieskatam neliela informācija. Avokado satur persinu. Tas ir nekaitīgs veseliem cilvēkiem, bet lielā daudzumā toksisks suņiem. Ja audzējat avokado mājās paši, neļaujiet sunim tuvoties augiem, jo minēto toksīnu satur lapas, sēklas, mizas un auglis. Persins apgrūtina elpošanu un veicina šķidruma uzkrāšanos vēdera un krūšu dobumā. Saindēšanās pazīmes - vemšana un caureja.

Sīpoli un ķiploki - toksiski visās formās: pulverveida, svaigi, vārīti, kaltēti, cepti utt. Toksīni iznīcina sarkanos asins ķermenīšus, tā dēļ dzīvniekam rodas anēmija. Ļoti minimālās devās tie nav kaitīgi, bet, apēdot uzreiz lielu daudzumu vai regulāri ēdot mazas porcijas, var notikt saindēšanās. Anēmijas simptomi ir vājums, vemšana, anoreksija, apātija, elpas trūkums utt.

Vīnogas un rozīnes, pat vismazākajā devā lietotas, izraisa nieru mazspēju. Regulāra vemšana ir pirmā pazīme. Dienas laikā suns kļūst letarģisks un depresīvs. Arī jāņogām iespējama šāda iedarbība uz organismu. Makadamijas rieksti, kā arī produkti, kuru sastāvā tie ir, var būt letāli, jo nieka seši gabaliņi šo riekstu var izraisīt saindēšanos. Tās pazīmes ir muskuļu trīcēšana, vājums pat paralīze, vemšana, paaugstināta ķermeņa temperatūra, paātrināta sirdsdarbība. Ēdot riekstus kopā ar šokolādi, simptomi pastiprināsies un dzīvnieks aizies bojā.

Granātāboli, persiki un plūmes satur sēklas. Granātābola sēklas var izraisīt tievo zarnu iekaisumu, kā arī izraisīt zarnu obstrukciju. To var izraisīt arī persiku un plūmju kauliņi, kas satur cianīdu. Tas ir toksisks gan cilvēkiem, gan suņiem. Obstrukcijas pazīmes ir stipra caureja, vemšana, aizcietējums. Persikus, aprikozes un plūmes bez sēklām dzīvniekam var dot, bet tikai samērīgos daudzumos. Zaļi kartupeļi vai to augu daļas sunim ir toksiskas. Taču kā gardumu sunim var piedāvāt ceptus vai vārītus kartupeļus. Tas pats attiecas uz tomātiem, kas ir ļoti toksiski sunim.

Kā papildu gardumu dzīvniekam var dot burkānus. Svaigiem burkāniem ir liela uzturvērtība, un suns, tos graužot, nodrošinās zobu veselību. Ķirbis ir lielisks šķiedrvielu avots. Ar ķirbi var papildināt suņa barību, var izmantot to arī kā kārumu. Ar konservētu ķirbi barojiet suni mazās devās, jo pārāk liela ķirbju deva var izraisīt caureju. Zaļumi - salāti, pētersīļi, dilles kāposti, spināti, selerija utt. - nodrošina organismu ar barības vielām un nepieciešamajiem vitamīniem, satur C un K vitamīnu, kā arī olbaltumvielām, šķiedrvielām, kalciju un citām barības vielām.

Zirņi nodrošina organismu ar kalciju, magniju, kāliju u. c. Ievērojamās uzturvērtības dēļ mēģiniet zirņus pievienot regulārām suņa maltītēm. Lietojiet svaigus zirņus, nevis saldētus. Brokoļi ir labs C vitamīna, folijskābes, beta karotīna un kalcija avots. Garda uzkoda suņiem ir āboli, tomēr jāatceras, ka ābolu sēklas var radīt saindēšanos. Tādēļ ābolus vienmēr sagrieziet gabaliņos un izņemiet serdi. Apelsīni samērīgās devās ir veselīgi, nav toksiski. Taču apelsīnos ir daudz cukura, regulāri doti sunim, tie var izraisīt aptaukošanos. Arī greipfrūti var būt veselīga citrusu uzkoda. Pilnīgi nekaitīgi un ļoti ieteicami kārumi sunim ir mellenes, mango, bumbieri, ananasi, avenes, zemenes, banāni, melones un arbūzi. No dārzeņiem - zaļās pupiņas, gurķi, cukīnī, ziedkāposti. Tomēr gādājiet, lai dzīvnieks neapēd dārzeņu un augļu sēklas, kātus un lapas, jo tie var izraisīt nopietnas veselības problēmas. Un, protams, kā visās lietās, arī ēdot dabas veltes, jāievēro mērenība.

*Olaines veterinārā centra All4pets veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?